5 kul knep: Så kan Facebooks grundare Mark Zuckerberg ge dig rätt jobb snabbare

Sofia Guldbrand
Publicerat 4 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Försöker du passa in på beskrivningarna i jobbannonserna, fast det känns fel? Då kan det vara hög tid att ringa in vilket jobb som äntligen kan väcka din inre passion. Ett effektfullt sätt att göra det, är genom att se på något som varit tufft och frustrerande i ditt liv. Det här kan först låta märkligt, men många av mina coachklienter har gjort så och upptäckt kunskaper och drivkrafter hos sig själva som visat sig vara ovärderliga tillgångar.

Exempel på detta är till exempel en person som jag coachat som har dyslexi, och nu utbildar sig till lärare för barn med läs- och skrivsvårigheter. En annan person omvandlade sin idrottsskada till en lyckosam karriär inom försäkringsbranschen. Jag själv växte upp med en psykiskt sjuk mamma, och jag jobbar idag med att öka människors mentala styrka. – Man blir lite av en expert inom det område som man själv varit drabbad.

 

Vinnande koncept

Det är alltid intressant att titta på vad framgångsrika personer gjort för att lyckas. Mark Zuckerberg skapade Facebook redan som nittonåring och det sociala nätverket har idag mer än ofattbara 800 miljoner aktiva användare världen över. Man skulle lätt kunna tro att grundaren därmed alltid varit en social fena, men så är inte fallet. Tvärsom har han upplevt det svårt att träffa tjejer och att skapa positiva kontakter. Hur omvandlade han då bristerna till ett vinnande koncept? Här följer 5 frågor som visar några av framgångsnycklarna.  Ta fram papper och penna och besvara frågorna. Dina svar kan användas för att söka ett nytt jobb redan idag!

 

5 frågor att besvara

1)    Mark Zuckerberg kände frustration gällande sociala kontakter.  Om du skulle välja ut något som känts svårt eller jobbigt i ditt liv, och därför också upptagit mycket av din tankeverksamhet, vad skulle det då vara?

 

2)    Innehållet i Facebook bygger på sådant som Mark såg att människor hade behov av. Vänförfrågningar med valfri acceptans av dem, öppenhet om relationsstatus och delade minnen genom foton med taggar, är exempel på sådant som förenklar relationsskapandet. Se på ditt tidigare svar. Vilka saker hade underlättat livet när det var tufft för dig? Hur borde det ha varit, vilka olika sorters hjälp hade varit till nytta? Skriv ner allt du kommer på.

 

3)    Mark skapade en ny produkt och ett jobb som inte existerat förut. Kanske bär du också på en helt ny idé? Eller så passar det du vill göra, in i ett sammanhang som du inte tänkt på förut… Om du tar den svåra upplevelsen som du haft och omvandlar den till att bli din största styrka, vad skulle du då jobba med? Ringa in nyckelord ur tidigare svar och skriv ner de idéer som kommer upp.

 

4)    Alla har en plattform, byggd av kunskap och personliga egenskaper. Mark är till exempel skicklig på data. Han korsade data med sociala kontaktbehovet och de två delarna blev tillsammans något helt nytt. Utöver ren kunskap kan din plattform bestå av att du är bra på relationer, att du är en inspiratör, analytiker eller att du är resultatinriktad. Vilka byggstenar består din personliga plattform av? Skriv ner allt du kommer på och ringa sedan in det som du känner är din största styrka.

 

5)    En av Facebooks framgångsfaktorer är att det känns meningsfullt för många. Alla jobb är betydelsefulla. Tänk till exempel på idrottsutövaren som sprider glädje och väcker känslor hos andra. Eller hur vi tack vare renhållningsbranschen påverkas positivt av att den fungerar.  Meningsfullhet bor överallt, och om vi kan känna den – eller inte – är direkt avgörande för om vi i slutet av dagen är tömda på energi eller tokladdade! På vilka sätt kommer det som du vill jobba med att bli till glädje och nytta för dig själv och andra människor?

 

Skrid till handling direkt

Med dina svar på plats kommer nu ett sista tips á la Zuckerberg. Skrid till handling, direkt! Mark väntar inte, utan har starkt driv och kör vidare även om han inte vet hur hela vägen fram ser ut. Vilket är ditt nästa steg? Ring upp en arbetsgivare redan idag och berätta varför du är bäst lämpad att jobba för dem! När du utstrålar ärligt engagemang känner andra det, och det är som att hela världen öppnar rätt dörrar på din väg. Och känner du att du skulle vilja dela din glädje när jobbet är ditt? Lägg gärna till mig då, så ska jag bli den första att gilla din status när du skrivit “nytt jobb”!

Noin puolella miljoonalla suomalaisella on tämä sairaus, mutta 1 ei tiedä sitä ja se sivu on vaarallista. Käytännössä mitään viitteitä tähän ei kuitenkaan olla löydetty.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sofia Guldbrand – Livs- och karriärcoach, egen företagare och kom 2010 ut med Guldboken, som är ett coachande verktyg. Har under 5 års tid hjälpt hundratals personer att rikta tankarna för att skapa ökad kraft och önskade resultat. Utsedd till årets inspiratör i Mariestads kommun 2011, bl.a för sin roll som coach och föreläsare.

”Det har verkligen varit en fantastisk resa jag gjort med hjälp av Sofia. Jag har lyckats nå höjder i mitt liv jag inte trodde var sant. Jag kan starkt rekommendera Sofia som Coach. Hon är en helt fantastisk människa!”
Anna Hultenblad Picornell

Medverkar i boken Sofia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Sofia
www.guldbrand.nu - Guldbrand Coaching
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3825 - Sofia Guldbrands sommarprogram i radion 2010
Telefon: 0706-848030

Kommentarer

  1. Publicerat 20 november, 2011

    Exakt såhär gick det till när jag grundade Riksorganisationen Slagfärdiga som är Projekt Slagfärdig – En nationell plattform för att samla och sprida den Slagfärdiga kunskapen om våld i nära relation. http://www.slagfardiga.org