Vet du vad du vill?

Sabina Dernelid
Av Sabina Dernelid
Publicerat 14 januari, 2012

Söker du nytt jobb? Då har du det bästa tänkbara läget att fundera över vad du verkligen vill. Trivs du med det du gjort tidigare eller vill du byta bana? Kanske vill du göra något helt annat? Men vad skulle det vara? Det kan vara bra att strukturera upp sina tankar och drömmar (för man får faktiskt drömma fritt). Att vara arbetssökande kan vara tufft men det är också en möjlighet att förändra. Du kanske har tröttnat på det du gjort tidigare, vill byta bransch och arbetsuppgifter. Det kan vara svårt att vända om och byta bana när större delen av de tidigare erfarenheterna finns inom ett område men det är inte omöjligt och jag ska visa dig hur du kan göra.

 

Först behöver du ta reda på vad du egentligen vill och därefter hitta sätt att sadla om. Så vi börjar med att skapa en önskelista utifrån dina behov och önskemål. Läs igenom frågorna nedan och strukturera upp det så att du besvarar varje fråga individuellt, med det menar jag att du inte ska låta dina svar vara beroende av varandra utan att istället drömma helt fritt och se varje fråga som enskild.

 

Arbetstid

Hur mycket vill du egentligen arbeta? Vilken omfattning och vilka arbetstider önskar du? Hur skulle det se ut om du skapade din drömarbetsvecka? Beskriv så exakt du kan, vilka tider och vilken omfattning. Inkludera hur mycket semester du vill ha och hur du vill fördela den.

 

Lön

Hur mycket pengar behöver du för att ha råd med dina utgifter och det liv du skulle vilja leva? Vad är viktigt för dig, vad behöver du ha råd med? Utgå ifrån detta och beskriv vad som är en rimlig månadsinkomst för dig.

 

Utveckling

Hur viktigt är utveckling och vidareutbildning för dig? Beskriv ditt behov av utveckling inom arbetet.

 

Kollegor

Hur är det med ditt sociala behov? Vill du ha människor omkring dig eller vill du arbeta ensam? Fundera över hur den perfekta arbetsdagen ser ut ur ett socialt perspektiv.

 

Arbetsuppgifter

Vad vill du egentligen göra på dagarna? Beskriv exakta arbetsuppgifter. Kanske vill du ha en blandning av olika typer av uppgifter. Vill du arbeta fysiskt med kroppen eller sitta vid ett skrivbord? Beskriv så detaljerat du kan.

 

Miljö

Hur ser din drömarbetsplats ut? Vill du arbeta utomhus eller inomhus? Kontorslandskap eller eget kontor? Stort eller litet? Beskriv så detaljerat som möjligt.

 

Ansvar

Föredrar du att ta eget ansvar eller att låta någon annan styra? Tycker du om att leda eller vill du bli ledd?

 

Övriga önskemål

Ett av mina egna önskemål innan jag valde att starta eget var möjligheten att kunna härarbeta, det vill säga arbeta från vilken plats som helst i världen med hjälp av dator och internetuppkoppling. Har du några önskemål som inte passar in under övriga rubriker, skriv ner dem också. Desto fler önskemål, desto tydligare vision.

 

Syftet

Poängen med det här är att du ska skapa tydliga bilder av vad du vill. Det är annars lätt att tänka inom ramar och sätta upp hinder för sig själv i stil med att ”om jag jobbar 50% kommer jag att tjäna hälften så mycket”. Den här typen av tankar hindrar visionen och gör att du inte alltid tänker igenom vad du vill helt fritt och därmed får svårare att se var du är på väg och vilka vägar du ska ta.

 

Först när du vet vad du vill kan du fundera över vad du kan vara beredd att kompromissa om och det är också först när du vet vad du vill som det blir lätt att se vilken typ av jobb du ska söka. Desto mer du vet om dig själv desto lättare är det att hitta rätt och göra val som känns bra.

 

Har du besvarat frågorna? Då vet du förhoppningsvis lite mer om dig själv. Kanske kom du fram till att du är på rätt väg – grattis! Men om inte så kommer nedan några tips för dig som vill gå i en ny riktning och kanske byta bana helt och hållet.

 

Tips

  • Berätta för så många som möjligt vad du vill göra och inkludera sociala nätverk. Om du t.ex. vill arbeta inom vården, länka vidare till intressanta artiklar eller annat som är relaterat till det du vill göra. Tanken är att dina kontakter ska förknippa dig med det du vill göra, på så sätt ökar möjligheten för att de frågar eller tipsar dig nästa gång de hör om en ledig tjänst inom ditt intresseområde.
  • Trendspana inom ditt område. Håll koll på artiklar, bloggar och annat som beskriver det du vill arbeta med eller den bransch du vill vara i. Känns det tufft eller tråkigt? I så fall kan du behöva fundera över om du verkligen vill arbeta inom detta. Trendspaning är något som sker naturligt när vi är intresserade av något, så det här bör kännas lätt.
  • Håll koll och vidareutbilda dig med hjälp av internet. Nätet är fullt av artiklar, böcker, forum och bloggar, läs dem och lär dig mer om det du vill arbeta med. Kanske kan du redan tillräckligt för att starta en egen blogg?
  • Be att få hjälpa till om någon behöver hjälp med något som är relaterat till ditt område, att få in en fot är alltid bra. Om du är arbetssökande och har möjlighet att få praktik kan det vara en bra möjlighet att samla erfarenhet inom en ny bransch.

Kanske har du fler tips själv? Skriv gärna ner dem i kommentarsfältet i så fall och glöm inte att berätta hur det gick.

 

Lycka till!

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sabina Dernelid – Rekryterare med fokus på sociala medier. Coachar och ger rådgivning åt blivande egenföretagare. Brinner för att varje person ska hitta och använda sin talang.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Sabina
http://www.adsteam.se - rekrytering och sociala medier
Telefon: 0739 - 39 82 20

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst