Är du taskig mot dig själv när du söker jobb?

Monika Grahn
Publicerat 5 januari, 2012
Kategori: Uncategorized

Nytt år och nya möjligheter, men inget nytt jobb. Förra året sökte du allt som gick, men ändå fick du inget av dem, det är knappt så att du fick komma på intervju!

Veckor går då du söker massor med jobb och det känns som om du inte gjorde annat än just söker jobb, varför får du då inget?

 

“Varför ringer de inte ens?”

“Vad är det för fel på mig?”

“Är jag helt värdelös?”

 

Tänker du så här?


Modet sjunker och du anklagar kanske dig själv och tycker att du misslyckats.
När du går till arbetsförmedlingen eller söker jobb så sjunker modet ytterligare och det ibland känns det helt tröstlöst och ingen idé ens att skicka in ansökningar.

Du vet att du har koll på allt ifrån CV:t till texten i det personliga brevet, du vet hur du kontaktar rekryteraren/den som anställer och vilka de rätta frågorna är, men ändå så kommer du inte vidare- det måste ju vara något fel på dig?
Eller måste det vara det?

Var snäll med dig själv, i det här läget så är det så lätt att anklaga sig själv att söka och hitta felen hos ens egen person. Det som glöms bort är ofta att besluten ligger någon helt annan stans än ditt CV, din kompetens och dina erfarenheter.

 

Orsakerna kan vara flera och som ofta står utom din kontroll/möjlighet att påverka:

 

Jag är inte tillräckligt bra!

• Det kan vara ett hett eftertraktat jobb du söker och då är det otroligt många kvalificerade ansökningar som kommer in. För den som anställer är det en gottpåse att välja ur. Då väljer ofta företagen den som redan har denna kompetens och är till 100% matchande för tjänsten, i stället för att ta en som vill in i branschen/på en sådan tjänst.

TIPS- Du har sökt ovanför din kompetens och erfarenhetsnivå, börja lite lägre och ta dig in på de företag, de tjänster du åtrår mest

 

Alla andra har bättre CV än mig!

• Det kan vara att de som ansökt/blivit head huntade fram för tjänsten har mer och längre erfarenhet än vad du har. Så även om du har bra erfarenhet av specifikt den tjänst du söker för, så finns det andra i samma process som har mer erfarenhet.

TIPS– Ring och stäm av detta när du ser tjänsten, så att du inte går och väntar på uppföljning på en ”återvändsgränd”

 

Ingen vill väl prata med mig?!

• Du har sökt massor med jobb men blir aldrig uppringd ens. De som sitter med rekrytering hinner oftast inte kontakta alla och du väntar förgäves. Du kanske har fått tips om att inte ringa rekryterarna, då de har så mycket att göra och kanske tom blir irriterade om du ringer.

TIPS- Dina chanser kan öka om du ringer upp den som står som kontaktperson, ställ frågor om tjänsten, våga vara kritisk även till ditt egen bakgrund, ställ frågor om de anser att din profil matchar emot uppdraget ( vakanta tjänsten) Det är deras jobb att tala med de som söker tjänsten och de bör ha 3 min tillgängliga till dig. Våga ställ kritiska frågor som: Hur tycker du att jag matchar emot profilen? Vilka är mina chanser? Är det många som har sökt? Vad finns det för andra kriterier för tjänsten (förutom de som står i annonsen) etc. våga vara frågvis och nyfiken, ställ krav på rekryteraren.

 

Jag är inte värd ett jobb!

• Du har sökt massor med jobb som du verkligen är kvalificerad för men blir aldrig kontaktad ens för en intervju, trots att du har både utbildning och arbetslivserfarenhet.

TIPS– Se över ditt CV, det finns många bra personer som har dåligt skrivna CV:n, vi som rekryterare kan inte alltid läsa in det du har gjort, så se över ditt CV igen, be en rekryterare titta på det och be feedback på det, skriv individuella CV beroende på tjänst och skriv gärna för mycket info, än för lite. Har läst otaliga CV, där jag tvekat att ta in kandidaten, gjort det i alla fall och vid sittande intervju så visar det sig vara en toppkandidat som går vidare till presentation.

 

Jag är fullständigt värdelös, har ju varit arbetslös!

• Du har ett ”glapp” i ditt CV, där du utelämnat information om tex en arbetslöshet eller sjukskrivning, men du har inte skrivit något där då du tycker att det känns jobbigt och dumt att visa upp det i CV:t och du tänker att; då kommer jag aldrig till en intervju.

TIPS- Skriv alltid ut dessa ”luckor” om vi som rekryterare inte får någon förklaring till tomma månader/år så anar vi oråd och lägger ofta dessa ansökningar åt sidan. Du kan skriva tex: arbetssökande, föräldraledig, vikariat etc, förklara dessa luckor. En person kan lätt hamna i arbetslöshet och du är inte sämre kandidat för det, men det är mycket bättre att skriva ut detta än att försöka ”mörka” tiden.

 

 

Så var snäll med dig själv, innan du ger upp, innan du anklagar dig själv för att du inte kommer vidare. Det är inte fel på dig, ta reda på orsakerna och hitta nya vägar i jobbsökardjungeln!

 

ATT BÖRJA MED: Skriv en lista på 5 saker du kan bli snällare med dig själv och sätt upp på datorn eller kylskåpet!

Lycka till och krama en kompis i dag!

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Monika Grahn – Rekryterare/ Executive Search/Head hunter, kärt barn har många namn. Rekryterar är mitt yrke, mitt kall, min passion! Har jobbat med detta under större delen av 2000-talet. Studerar nu till gestaltterapeut, allt för att göra mötet med kandidaterna så bra som möjligt. Jag ser människan bakom CV:t.

Jag har varit med i många rekryteringsprocesser, men aldrig någonsin blivit "sedd" och bekräftad som jag blivit av dig, av er. Ni har behandlat mig personligt, jag har blivit respekterad och bekräftad. Ni har hjälpt mig genom hela processen och det tackar jag dig för. Du har fått mig att se mig som den jag är, jag har vågat visa vem jag är och det kommer jag alltid att ha med dig! Tack för en fantastisk process.
Kandidat i ett uppdrag till: CFO på nordisk basis till internationellt läkemedelsbolag.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Monika
www.carpenova.se - Rekryteringsbolaget där Monika är Executive Searchkonsult

Kommentarer

  1. Pingback: Fallgropar när du är arbetslös

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst