Vågar du vara naken på anställningsintervjun?

Monika Grahn
Publicerat 6 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Jag vet hur det är, du sitter där mitt emot mig. Jag granskar dig och tittar sedan ned på ditt CV som jag fått tidigare och hummar lite, ställer en retorisk fråga och du känner att hur du än svara så blir det fel.

 

Jag frågar:  Säg mig, vad skulle du kunna tillföra i detta jobb?

Du blir alldeles kallsvettig och tänker: herregud, vad stod det i annonsen, vad förväntar hon sig att jag ska svara?

Du svarar: Hum, ja, jo jag är en glad och trevlig prick som folk gillar att jobba tillsammans med.

Du tänker igen: Men allvarligt, hur tänkte jag nu? Vad var detta för svar? En glad och trevlig prick?

Jag frågar: Glad och trevlig? det kan ju alla vara initialt, men var är det specifikt med dig som gör att företaget skall välja just dig för denna tjänst?

Du tänker: Ger hon sig aldrig? Hjälp!

Du skruvar på dig och har inget svar alls att ge mig, för du känner att oavsett vad du säger så blir det fel! 

 

Den här scenen vill du helst slippa, så våga ”klä av dig naken” på intervjun!

 

Våga vara naken, ärlig och uppriktig på intervju så är det mycket lättare att matcha det som är bästa jobbet för dig. För när du har rätt jobb, då har du passionen och då åstadkommer du underverk. Din arbetsgivare får en stor tillgång och du känner dig lyckad och uppskattad.

 

Du översköljs av tips och trix från oss specialister när det kommer till att söka jobb, skapa målbilder och egna visioner, men när det kommer ner till att sitta mitt emot mig/rekryteraren eller företagets representant så är det ”skarpt läge” och du känner att du inte får göra fel! Man kan ju bli nervös för mindre, för detta är jobbet du verkligen vill ha och till och med behöver det, så det finns inget utrymme för misstag nu!

Du tar på dig bästa kläderna, läser på om företaget och tjänsten innan, slipar ditt CV och är vass och snabb när jag/rekryteraren ringar och bokar upp dig på en intervju, kort sagt: du är laddad till tänderna!

Men så sitter du där, mitt emot mig, en fullständigt främmande människa och ska berätta om hur perfekt du är för det här jobbet! Du har sovit dåligt på natten för du är så nervös, din son har vaknat flera gånger och gråtit, en förkylning på väg? Det var stressigt på dagis och lille sonen ville inte att du skulle lämna honom, bilköerna var kilometerlånga in till city och när du väl är där så hittar du ingen parkeringsplats! Du stressar in till rekryteringskontoret någon minut sen och flåsande sätter du dig ner i stolen mitt emot mig…

 

Intervjun börjar och hur ska du kunna samla tankarna?

 

Det börjar lugnt med frågor utifrån ditt CV och du känner dig trygg, svarar konkret och rappt på frågorna som kommer och du känner dig lugnare, men så kommer det, personliga frågor, svåra frågor! Som t.ex.: ”Varför ska du få det här jobbet?” eller: ”Vad är det som gör dig så speciell?” och helt plötsligt så slungas du tillbaka till hur svårt det var för dig och hur du slet för att få ditt nuvarande jobb, precis ny exad och väldigt oerfaren, det var bara tack vare en god HR chef ” som såg dig och trodde på dig som du fick jobbet (tror du i alla fall) och hur ska det gå nu, när du verkligen behöver ett nytt jobb?  Så i känslan är du där, otrygg, ny exad och oerfaren, hur kan du ta dig ut ur det?

Du svarar ”förväntade svar” dvs., du tror att det är bra att vara supersocial och kommunikativ, därför svarar du att det är sån du är, när du egentligen är lite blyg och tillbakadragen. Eller så tror du att personen på denna tjänst bör vara kreativ och nyskapande, när det handlar om en mer förvaltande och administrativ tjänst och du svarar därefter och allt blir tokigt.

Du blir röd, stammar lite, blir svettig om handflatorna, börjar skruva på dig och flacka med blicken…… du tappar koncepten och är här övertygad om att du inte kommer att få jobbet, tappar kanske intresset redan där och är efter denna dipp är du mest resignerad och svarar ganska nonchalant på mina frågor, allt för att du har ju redan bestämt dig att du har förlorat chansen att få detta jobb! När du kommer hem, så bekräftar du högt dina tvivel och känner att du inte ens orkar eller vill följa upp intervjun.

När nästa tillfälle till jobb/intervju så kommer du att ha detta i färskt minne…. Men det behöver inte alls bli så här!

 

Våga vara naken på intervjun!

 

5 tips till nästa intervju:

 

  • Våga visa dig som den du är! Inse att människan mitt emot dig också är en människa en person som har till jobb att på kort tid ta reda på vem du är. Det enda (oftast i alla fall) jag vet om dig är ditt CV, din historik ur jobb och utbildningsperspektiv sett, men en människa är ju så mycket mer än så…
  • Svara ärligt och uppriktigt på mina frågor! Jag/rekryteraren måste ställa knepiga frågor, kanske ”spela dum/ovetande” för att ta reda på hur du reagerar, ställa provocerande frågor för att få svar på hur du reagerar då. Jag kan t.ex. låtsas att ha glömt läsa på ditt CV, för att se om du svarar sanningsenligt, eller för att se vad som händer med dig när du beskriver de olika rollerna/tjänsterna du haft. Jag försöker se om det är några sprickor i din berättelse, om du blir upprörd, eller ledsen, när du får energi och blir entusiastisk etc.
  • Var personlig! det är ingen idé att försöka vara någon annan än den du är. Sådant straffar sig alltid i slutänden och kom ihåg, ett företag anställer ju dig för att just du är du, inte någon blek kopia.
  • Kasta masken! Kom ihåg att jag intervjuar folk dagligen och har gjort det länge, mitt jobb är bland annat att se bakom din fasad, så det är ingen idé att försöka verka jätteglad om du i ditt hjärta inte är det, eller säga att du älskar din nuvarande chef, när du egentligen bara vill bort från honom/henne.
  • Våga lita på mig! När du sätter dig mitt emot mig/rekryteraren- så är jag mer din coach, än en rekryterare vars jobb är att få in en kandidat till ett av mina uppdrag.

Jag är intresserad av att hitta en bra och gärna långsiktig lösning för dig som kandidat, för även om jag är uppdragsstyrd, dvs. företagen/uppdragsgivaren betalar min lön, är jag ju lika mån om att kandidaterna får visa sitt sanna jag, att de har varit ”nakna” under våra möten och att vågat visa sitt rätta professionella jag. Det ger alltid den mest långsiktiga lösningen både för dig som kandidat, för uppdragsgivaren och för mig som rekryterare.

 

Hur har det varit för dig? Vad är din erfarenhet? Har du upplevt det enkelt att vara ”naken” på anställningsintervjun? Vilka tankar har du haft under dina intervjuer? Hur skulle du vilja ha det på en anställningsintervju? Hur skulle du vilja att rekryteraren bemötte dig? Vilka tankar har du har efter en anställningsintervju?

Μην πάρετε το viagra περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Στην περίπτωση μερικής εκτέλεσης, στο πίσω μέρος της συνταγής αναγράφονται τα Levitra: Διαθέσιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά φάρμακα που δεν παραδόθηκαν και τίθεται η χρονολογία και η υπογραφή του φαρμακοποιού και του ασφαλισμένου.

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Monika Grahn – Rekryterare/ Executive Search/Head hunter, kärt barn har många namn. Rekryterar är mitt yrke, mitt kall, min passion! Har jobbat med detta under större delen av 2000-talet. Studerar nu till gestaltterapeut, allt för att göra mötet med kandidaterna så bra som möjligt. Jag ser människan bakom CV:t.

Jag har varit med i många rekryteringsprocesser, men aldrig någonsin blivit "sedd" och bekräftad som jag blivit av dig, av er. Ni har behandlat mig personligt, jag har blivit respekterad och bekräftad. Ni har hjälpt mig genom hela processen och det tackar jag dig för. Du har fått mig att se mig som den jag är, jag har vågat visa vem jag är och det kommer jag alltid att ha med dig! Tack för en fantastisk process.
Kandidat i ett uppdrag till: CFO på nordisk basis till internationellt läkemedelsbolag.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Monika
www.carpenova.se - Rekryteringsbolaget där Monika är Executive Searchkonsult