Vågar du göra som Bob Hund?

Tommy Elofsson
Publicerat 27 mars, 2012

Har du känt dig tom på idéer någon gång i ditt jobbsökande? Har du kört fast i gamla hjulspår och söker samma typ av jobb hela tiden utan resultat? Prova då gärna att göra som Bob Hund (se bilden). 

 

Så vad ser du på bilden?

Ett vitt papper med en gul post it -lapp kanske? Ja, då är du nära sanningen. Bilden visar omslaget till Bob Hunds senaste CD. På framsidan har man klistrat dit en helt vanlig post it-lapp med texten ”Jag har ingen omslagsidé. Sorry, Martin”. Hela resterande omslaget är helt vitt. “Martin”, som undertecknat post it -lappen, är alltså kreatören Martin Kann, som skapat samtliga Bob Hunds skivomslag.

 

Men vad har det här med att köra fast i sitt jobbsökande att göra? Jo, det visar oss på olika sätt att komma ur den mentala låsningen när idéerna sinar.

 

3 sätt att tackla idétorka.

1. Omtolka

Saker är inte alltid som det ser ut. Om du inte kommer på några nya spännande idéer för din framtida karriär just nu så betyder det samtidigt att du inte har låst fast dig i att din framtida karriär ”måste” gå i en viss riktning. När ingenting är säkert så är allt möjligt. Din upplevda frustration döljer en vilja att göra något nytt.

 

2. Gör ingenting

Unna dig en stund i stillhet och tystnad. Gör något du tycker om som inte är en prestation, det vill säga innebär mer ”vara” än ”göra”. Det kan vara till exempel en avslappningsövning, meditation eller promenad i naturen. Det öppnar upp för nya idéer.

 

3. Gör något modigt och annorlunda

Om du skulle göra något modigt och annorlunda i din karriär… vad skulle du då göra? Vad är det du längtar efter att göra men inte riktigt våga uttrycka eller haft ”bra” ursäkter för att inte göra tidigare?

 

Dags att vattna galna idéer?

Allting är inte vad det ser ut att vara. Det som ser ut som ”ingenting” på ytan kan ur ett annat perspektiv vara mycket skapande. För möjligen är det så att bara någon som verkligen släppt lös sin kreativitet och inte har något behov av att anpassa sig till hur man “borde” göra, kan komma på idén att göra brist på idéer till en konstform på ett CD-omslag.

 

Kanske är det läge för dig att lämna idétorkan genom att vattna galna idéer? Eller behöver du bara lyssna mer på dig själv och anpassa dig mindre?

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Tommy Elofsson – Tommy Elofsson - Beteendevetare och certifierad coach. Driver företaget Mentor AB och har utvecklat det webbaserade programmet Självcoaching.

Tommy hjälpte mig att se målet av en ljus framtid trots min höga ålder. Han är en engagerad och pålitlig coach som jag i allra högsta grad rekommenderar.
Rebecca Larsson, klient

Hit vänder du dig för att få ut mer av Tommy
Mentor AB - Utbildningsföretaget där Tommy är VD
YouCoach.se - Inspiration, motivation och coaching via webben
Telefon: 073-182 57 41

Kommentarer

 1. Publicerat 27 mars, 2012

  Underbart Tommy!

  Jag gillar tanken på att “Vattna galna idéer” :)

  Den kan leda till vad som helst… inget… eller… något totalt häpnadsväckande…

  Själv hade jag en dröm om att promenera på en golfbana… och få betalt för det… nu… nu är det på väg att bli sant…

  Ha de bäst
  Leif

 2. Publicerat 28 mars, 2012

  Tack Leif:) “Promenera på en golfbana… och få betalt…” Oftast begränsar man sig i sådana situationer och tänker att “man måste ju vara golfproffs för att få betalt på en golfbana…” och tänker inte på att det finns andra vägar till målet. Men du är kanske golfproffs också?:-)
  /Tommy

  • Publicerat 28 mars, 2012

   Vem vet… jag kanske blir golfproffs på detta sätt… :-)

   Som det nu är kommer jag att arbeta som coach och mental tränare för andra golfspelare.

   Jag har tidigare arbetat som coach, främst för för arbetssökande, och önskade byta miljö. Och det är nu det händer…

   Golfproffs… hmmmm…. smakar på den… har hört att den där Tiger Woods har bra betalt… ;-)

   Ha de bäst
   Leif

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst