Twittra dig till nytt jobb!

Annelie Berntsson
Av Annelie Berntsson
Publicerat 10 maj, 2012
Kategori: Uncategorized

Är du en av dem som fortfarande funderar på vad twitter är bra för? Det kan leda dig till nytt jobb, jobb som du annars aldrig hade sett. I det här inlägget får du läsa om Johan Norrfjärd som twittrat sig till nytt jobb och Stefan Lidén, VD för Ineed, som aktivt använder Twitter för att hitta kandidater. För dig som är nybörjare, hittar du en snabbguide om Twitter i slutet av inlägget.

 

Företagen använder Twitter för att hitta dig

Stefan Lidén är VD och grundare till bemannings- och rekryteringsföretaget Ineed. Ineed använder sig av modern teknik och sociala medier i jakten på och förmedlingen av kandidater. Stefan Lidén, @stefanliden, är en flitig twittrare. Genom Twitter har han hittat kandidater och hjälpt människor till nytt jobb.

 

Twitter är ett välanvänt forum för Stefan i jakten på kandidater. På Twitter lägger Stefan ut tips på jobb som de har aktuella. Ibland är Twitter de enda forumet de använder för att hitta kandidater, med andra ord – jobbmöjligheter du aldrig kommer att se om du inte har ett Twitter konto.

 
Nyligen sökte Ineed administratörer till en webshop för kunds räkning, tips om jobbet lades ut enbart på Twitter och snart hade de flera intressenter. Kandidaterna mailade sitt CV till Stefan eller skickade länken till sin LinkedIn profil, vilket i sin tur ledde till en intervju för flera av dem. Via en videofilmad presentation hos Ineed hamnade kandidaterna på intervju hos kundföretaget.

 

 

Stefans tips till hur du twittrar dig till nytt jobb

 • Börja med att följa företag (och människor som jobbar där) som lägger ut jobb via Twitter. @ineedjobb och @stefanliden är ett exempel på detta.
 • Börja bygg din egen profil, gör dig intressant genom att vara en aktiv twittrare.
 • Var öppen med att du söker nytt jobb. I din profil kan du skriva vad det är för jobb du är intresserad av. Genom att göra det kan dina följare tipsa dig om jobb som matchar det du söker.
 • Om du har ett jobb idag och inte vill avslöja att du söker nytt, kan du skriva under pseudonym.

 

 

Johan Norrfjärd twittrade sig till nytt jobb – det kan du också göra!

Förra våren var Johan Norrfjärd på jakt efter nytt jobb. Han kände till att hans dåvarande kollegor inte använde Twitter och såg en möjlighet i att använda Twitter för att bygga ett nätverk och sprida att han sökte nytt jobb. Johan var öppen med att han var på jakt efter nytt jobb – samt vad han var intresserad av. Sitt Twitter konto länkade han till sin LinkedIn profil och twittrandet ledde honom till ett antal möten och luncher.

 
Han deltog på #truStockholm en unconference om rekrytering och sociala medier, där han träffade flera nya kontakter. Kontakter som hamnade i hans nätverk på Twitter. En av hans Twitter kontakter blev en dag tillfrågad om en tjänst på Academic Work, men var själv inte på jakt efter nytt jobb, utan tipsade om Johan. Twitter ledde till att Johan fick en ny tjänst på Academic Work, precis ett sådant jobb han var på jakt efter.

 

 

Johans tips till hur twittrar dig till nytt jobb

 • Börja följa intressanta hashtags, som twittrar om lediga tjänster. #nyttjobb, #jobbsök och #ledigajobb är sådana hashtaggar som rekryterare använder sig av när de tipsar om jobb. #Hrsve är en hashtag som används av rekryterare och HR personal. En bra hashtag att följa då den länkar dig till ett nätverk av personer, som känner till lediga tjänster.
 • Öka ditt personliga nätverk och antalet följare genom att vara aktiv. Twitter är ett dialogforum, det gäller att engagera sig för att bli intressant.
 • Var inte rädd för att twittra direkt till rekryterare. En tjej som sökte nytt jobb skrev till Johan för att hon var intresserad av ett jobb, detta ledde till att hon skickade in sitt CV och kom på intervju. Vilket efter en intervju hos kunden, ledde henne till ett nytt jobb.

 

 

Twitter vad är det för nåt och hur fungerar det?

Twitter är en mikroblogg som idag används av både företag, professionella rekryterare och privatpersoner. Genom att följa personer får du uppdateringar på vad de twittrar om, till exempel kan du få tips om en aktuell tjänst.

 
Ett tweet är ett kort meddelande på 140 tecken, det fungerar ungefär som en status uppdatering på facebook. Enda skillnaden är att Twitter är helt öppet, du kan följa vem du vill – och vem som hellst kan följa dig.

 
En hashtag ser ut såhär # och den används för att binda samman tweets (Twitter meddelanden) från olika människor till en kategori, till exempel #nyttjobb. Då samlas alla tweets som är skrivna under denna hashtag och det blir enkelt för läsaren att se och följa människor som twittrar om nytt jobb.

 
Vill du skriva direkt till en rekryterare använder du dig av personens Twitter namn, till exempel om du vill twittra till mig @annelie_isabell, så får jag ditt meddelande och kan svara dig.
Du bygger ditt nätverk genom att engagera dig och vara en aktiv twittrare. Vad du twittrar om bestämmer du själv, det kan vara allt från privata händelser till ämnen som engagerar dig. Genom att följa andra som skriver om intressanta ämnen får du i regel också egna följare, om du är aktiv i diskussionen.

 

 

Fördelen med Twitter

Förhoppningsvis, har jag nu fått dig att se en fördel med att använda Twitter i ditt jobbsökande. I jakten på nytt jobb går det mycket fortare, om man använder sig av fler kanaler. Är du en av dem som inte känner dig helt bekväm med att kontakta rekryterare via telefon, ja då är Twitter ett utmärkt forum.

 
Om jag inte hade använt Twitter, hade inte detta inlägg blivit till. Via Twitter skickade jag ut ett tweet till mitt nätverk där jag undrade om de eller någon de kände hade twittrat sig till nytt jobb. Jag fick flera svar på mitt tweet, mitt nätverk delade med sig och tipsade mig om personer som twittrat sig till sitt nya jobb. Personer som var villiga att dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa dig i jakten på ditt nästa jobb.

 
Första steget för dig är att starta ett Twitter konto på www.twitter.com och registrera din profil. Har du en smartphone, kan Twitter följa med dig överallt. Tänk – att ditt nästa jobb, är kanske bara några tweet bort. Lycka till!

 

 

 

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Annelie Berntsson – Jag har en bakgrund med flera år i bemannings- och rekryteringsbranschen. Under mina år har jag bland annat arbetat med att hjälpa människor till nytt jobb, genom rekrytering och personlig coaching. Nu mer arbetar jag som HR koordinator på ett internationellt bolag, där jag bland annat arbetar med rekrytering.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Annelie

Kommentarer

 1. Vendela Röhlander
  Publicerat 10 maj, 2012

  Bra artikel. Tänker länka till den från facebooksidan för Högskolan i Borås där vi tipsar våra studenter om jobb och hur du fixar CV, personliga brev och intervjuerna mm. //Vendela

  • Annelie Berntsson
   Publicerat 10 maj, 2012

   Hej Vendela!

   Vad roligt att du gillade den och vill dela med dig, jag hoppas att tipsen blir till nytta för många!

   Vänliga hälsningar
   Annelie

 2. Helene
  Publicerat 9 januari, 2013

  Intressant artikel som ger ett konkret sätt hur sociala medier kan användas i att hitta sitt nya drömjobb. Tack!! (Jag tweetar)

 3. Jenny
  Publicerat 14 januari, 2013

  Hej,
  tråkigt att ni tipsar om @ineedjobb som sedan april förra året endast har twittrat två gånger. Borde ni inte kollat upp detta innan ni tipsade om dem?

 4. Annelie berntsson
  Publicerat 15 januari, 2013

  Hej Helene!

  Vad roligt att du fick nytta av min artikel, berätta gärna om egna historier i framtiden!

  Vänligen,
  Annelie

 5. Annelie berntsson
  Publicerat 15 januari, 2013

  Hej Jenny,

  Tråkigt att du känner så & tråkigt att det blev så. Jag skrev artikeln i början av maj förra året – vid de laget twittrade ineed flitigt. Artikeln publicerades 10 maj 2012.

  Kort där efter lämnade Stefan bolaget för nya utmaningar & senast jag hörde finns det inte mycket kvar av ineed. Stefan däremot driver nytt spännande företag & är en flitig twittrare.

  Hoppas du fick nytta av någon av de andra tipsen!

  Vänligen,
  Annelie

 6. Jenny
  Publicerat 16 januari, 2013

  Tack för ditt svar Annelie,

  jag hade missat publiceringsdatumet jag antog att det var en aktuell artikel då den kom upp som tips i ett mail jag fick nu i veckan.

  //Jenny

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst