Ta ett nej som Harry Potter för att behålla glöden i jobbsökandet!

Cecilia Kärvegård
Av Cecilia Kärvegård
Publicerat 1 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Du skickar in en ansökan – och får ett nej. Du får komma på intervju – och får ett nej. Om och om igen. Det är vanligt att en känsla av att vara värdelös och misslyckad infinner sig. Vad gör jag för fel? Självkänslan sjunker och motivationen  har svårt att infinna sig när det inte spelar någon roll hur mycket du anstränger dig, du får bara nej i alla fall.

När en människa möter tillräckligt  många motgångar så är det naturligt att ge upp för av naturen så väljer människan att gå minsta motståndets väg. Som arbetssökande är det viktigt att vara motiverad och inspirerad för att öka dina chanser att få ett jobb. Med de här teknikerna lär du dig att hantera ett nej så att du kan behålla glöden till att fortsätta söka jobb.

 

 

Författaren  J K Rowlings som skrev böckerna om Harry Potter är ett utmärkt exempel på att få nej men att ändå inte ge upp. Hon fick mer än ett dussin nej innan ett bokförlag slutligen bestämde sig för att ge ut böckerna. Med facit i hand vet vi att böckerna om Harry Potter har blivit en världssuccé och många förlag som förbannar den dag som de sade nej till hennes manus. Och vi som läst böckerna och sett filmerna är glada att J K Rowlings inte gav upp och slängde sitt manus när hon fick sina första nej.

 

3 tips för att hantera ett nej!

Att kunna hantera ett nej sitter i tankarna och med de här teknikerna så ökar dina chanser att få ett jobb avsevärt. Så är du redo att hantera ett nej som Harry Potter så är det bara att fortsätta läsa och sedan sätta igång.

 

1.      Logiskt tänkande!

När man tar emot ett nej om och om igen är det vanligt att det känslomässiga tänkandet tar över istället för det logiska. Att tänka känslomässigt innebär att man tar ett nej rent personligt: det är mig det är fel på, jag är värdelös som inte ens får komma på intervju osv. Det tänkandet ska brytas för att ge plats åt det logiska tänkandet. Vi tittar på Rowlings igen: vad var det som fick bokförlagen att säga nej till Harry Potter? Tänkte förlagen att: oj, vilken värdelös människa som har skrivit det här manuset, det kan vi inte ge ut. Eller: vilken konstig människa, henne vill vi inte samarbeta med som författare. Nej, orsakerna är helt andra, tex, manuset blev inte läst utan refuserades ändå för man hade inte tid att läsa just då. Eller, det var inte läge att ge ut en ungdomsbok det här halvåret för man satsade på deckare. Osv. Likadant är det när du söker jobb.

 

Här följer ett exempel på en logisk tankegång:

 • 175 personer söker samma tjänst som du.
 • 5 personer få komma på intervju.
 • 1 person får jobbet.
 • Resultat: 1 värdefull person och 174 värdelösa personer.  Inte så logiskt, eller hur?
 • Du vet inte ens om rekryteraren har haft tid att läsa alla 175 ansökningar.
 • Rekryteraren har aldrig träffat dig och kan inte veta hur bra du egentligen är.

Genom att tänka logiskt så förstår du att ett nej inte är personligt riktat till dig som person. Så det är viktigt att tänka dig in i rekryterarens situation och att hålla tankarna kring det som är verkligt och logiskt.

 

2.      Tappa inte sugen!

Världen är full av tappade sugar och det är en väldigt vanlig fälla som är lätt att falla i. Det är i princip omöjligt att ha två motstridiga känslor samtidigt, som att vara urförbannad och överlycklig samtidigt. Precis lika omöjligt är det att vara motiverad när du har tappat sugen.

När dina tankar upptas av självnedsättande tankar som: jag är värdelös, jag är dålig, jag är misslyckad osv så lägger de tankarna sig som ett lock över motivation och inspiration. Inspirationen och motivationen kommer tillbaka när du tar bort det där hindret i form av självnedsättande tankar. Och tänk vilken förlust för världen om Harry Potters grundare hade gett upp? Då hade Harry inte funnits idag.

De här tankarna begränsar dina möjligheter till ett jobb.

Så när du får ett nej så är det bara att skaka av dig det och fortsätta söka. Så för att inte tappa sugen när du får ännu ett nej så är det viktigt att fokusera på det som du är bra på. Men när du sitter där och är på väg att tappa sugen så kan det vara svårt att komma på saker som du är bra på så därför är det bra att vara förberedd när du får ett nej. Så när du har all sug på topp tar du fram papper och penna och skriver listor över allt du är bra på, dina bra egenskaper, dina positiva sidor och dina förmågor. Och varje gång du får en komplimang så skriver du ner den så att du till slut har en lång lista på komplimanger.

Nästa gång du får ett nej och känner att sugen är på väg att smyga iväg så sätter du dig ner och läser igenom dina listor och fortsätter att läsa tills du känner att du faktiskt är värdefull och bra.

 

3. Peppande lärdom!

Du har fått ännu ett nej och nu har du ett val – ska det här nejet påverka mig så pass så att jag gör sämre ifrån mig på nästa ansökan eller kan jag lära mig något av det här nejet som kan hjälpa mig att bli ännu bättre? Se ett nej som en utmaning, en möjlighet att göra ännu bättre ifrån dig nästa gång.

Efter ett nej, gå igenom ditt CV, ditt personliga brev och intervjun och kontrollera om det finns någon oklar formulering, en formulering som du kan spetsa till för att fånga uppmärksamheten  bättre, ska du ha en bild med, byta bild, hur är teckensnittet, storleken på teckensnittet osv. Har du kanske glömt att lägga till något? Hur framställer du dig själv i det personliga brevet?

Försök att granska din ansökan så objektivt som möjligt eller ta en vän som vågar vara ärlig till hjälp. För varje gång som du går igenom din ansökan så blir du bättre och bättre på att sälja dig själv på ett attraktivt sätt till en arbetsgivare. Att söka jobb är som ett jobb så bestäm dig för att bli så bra som du bara kan. Och genom att öva så blir du bättre och bättre.

 

Så är det då dags för dig att sätta igång. Börja med att skapa dina egna logiska tankar sätt dig sedan ner och skriv dina listor över hur bra du faktiskt är och sedan är det bara att sätta igång och välkomna nästa nej så att du kan  förbättra och förändra nästa ansökan till att bättre föra fram budskapet om vem du är. Den här tekniken hjälper dig att behålla motivationen och inspirationen för att snabbare och lättare få ett jobb.

 

Serie de campañas es la evaluación de los recursos. Crece se alternativas naturales a la viagra desenvuelve con más facilidad a su vida de la forma más cercana a la teoría. Empresas cada vez son más sensibles a las necesidades de todos, por lo que espanolfarmacia24 los investigadores.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Cecilia Kärvegård – Cecilia Kärvegård - Jobbcoach, beteendevetare, föreläsare och stresskonsult. Har i 11 år coachat och inspirerat arbetssökande och arbetsgrupper till att nå sina mål.

Alltså du är ju bara för bra! Tänk att varje gång jag vänder mig till dig och du skriver något tillbaka så känner jag mig genast mycket gladare, jag kan sitta och läsa de du skriver 100 gånger om bara för att jag älskar att läsa dina ord!!
Camilla Österlöf

Medverkar i boken Cecilia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Cecilia
Klokegård - Designa Ditt Liv! - Cecilias Hemsida/Blogg med Rockstjärnestatus och inspirerande tips!
Telefon: 0736-21 76 96

Kommentarer

 1. Dufus Emerge
  Publicerat 27 mars, 2015

  Att få nej är bra, då kan man stämpla vidare, ha en lättsam dag fortsätta att jobba svart. Kör på tills du blir utstämplad, ta ett nytt skit jobb en kort tid och få nya dagar. Jag har sökt olika jobb i 25 år och fått nej på de flesta trots detta har jag byggt upp en större förmögenhet genom att göra svart affärer. Jag har inte dåligt samvete för att jag: Jag är högskole ingenjör i botten, inte betalar skatt och kommer att få lägre pension men å andra sidan bryr jag mej inte det minsta det är ju dom så kallade rekryterarna som säjer nej och inte jag.