Ta en genväg till drömjobbet

Sabina Dernelid
Av Sabina Dernelid
Publicerat 14 april, 2012
Kategori: CV, Söka jobb

Det läggs mycket tid på att skriva CV:n och personliga brev. Som arbetssökande förväntas du ägna större delen av din tid åt att författa dessa dokument som i många fall inte räcker långt. Helst vill arbetsgivaren höra andras ord om vem du är (referenser) och träffa dig (intervju) men gärna också se hur du arbetar under en tid (provanställning).Du lägger ner tid på att i text visa vad du kan, dokumentera din erfarenhet och sälja in dig själv. Tänk om du istället kunde ägna den tiden åt få mer erfarenhet och samtidigt bli handplockad av en passande arbetsgivare.

 

Rekryteringsbranschen och sättet människor söker arbete på står inför stora förändringar. Så kallad crowdsourcing, där företag lägger ut arbetsuppgifter på allmänheten och anställer den som bäst genomför uppgiften blir allt mer vanligt.

 

Ett bra svenskt exempel på detta är Utmaningsverket som låter företag och organisationer lägga ut uppdrag eller så kallade utmaningar för dig att anta. När du registrerar dig och antar en utmaning får du möjlighet att prova på uppgifter som intresserar dig oavsett om du har dokumenterade kvalifikationer eller inte. När du utfört en uppgift får du ett skriftligt utlåtande och betyg på hur väl du utfört uppgiften vilka du sedan kan använda för att söka arbete. Du samlar på så sätt meriter genom att arbeta med faktiska uppgifter.

 

Det här är inte bara en möjlighet för dig som söker jobb utan också för den som söker personal. Som rekryterare kan det vara svårt att hitta rätt och då är det bra att få se hur någon arbetar och håller deadlines utan att lägga energi på en kostsam rekryteringsprocess.

 

Crowdsourcing och jobb genom utmaningar tar på sätt och vis bort de konstlade momenten vid en rekrytering. Företaget delegerar uppgifter och de som söker arbete arbetar, delen där båda parter säljer in sig till varandra minskas och sparar tid, pengar och energi.

 

Så hur mycket betyder utbildning? I vissa branscher är certifiering och examensbevis fortfarande viktiga men behovet av den här typen av ”bevis” på att man genomgått en utbildning minskar i värde. Det är den faktiska kunskapen som räknas och framför allt – att du vet hur och var du införskaffar dig kunskap.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sabina Dernelid – Rekryterare med fokus på sociala medier. Coachar och ger rådgivning åt blivande egenföretagare. Brinner för att varje person ska hitta och använda sin talang.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Sabina
http://www.adsteam.se - rekrytering och sociala medier
Telefon: 0739 - 39 82 20

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst