Suger din jobbsituation? Händer inget? Det kan bero på “glappet”…

Kristian Borglund
Av Kristian Borglund
Publicerat 2 april, 2013

Att befinna sig i en situation som suger musten ur en kan kännas hur jobbigt som helst.

Men det finns vägar ut.
Här är en konkret strategi för hur du kan komma igång.

 

Varför situationen suger — egentligen (det är kanske inte som du tror)

När en situation känns jobbig — om det så handlar om jobb, hälsa eller problem med relationer — beror frustrationen inte på situationen i sig självt, även om det kan verka så.

 

Den jobbiga känslan tornar upp sig ur GLAPPET mellan 1) hur vi önskar att det var och 2) hur upplevelsen är.

 

Om det regnar och det är precis vad vi önskar oss, då är regnet inte jobbigt. Om det regnar och vi önskar att det var sol, då har vi ett GLAPP och då kan regnet kännas irriterande.

 

Så tänk om vi kunde TÄTA glappet så att avståndet mellan hur det ÄR och hur vi ÖNSKAR att det var försvann. Då skulle vi må så mycket bättre.

Men går det?

Good news…. absolut! Och nu ska jag visa hur det kan gå till.

 

Så tätar du glappet

Efter fem år som jobbredaktör för tidningen Metro och efter att ha gjort massor av research på området har jag insett att det finns en hel del vi själva kan göra.

Enligt mina erfarenheter är den i särklass bästa glapptätningen att:

 

 1. Ändra den KÄNSLOMÄSSIGA UPPLEVELSEN så att känslan kring nuet blir annorlunda.
 2. Strategiskt ändra PÅ SITUATIONEN.

 

Låt mig förklara…

 

STEG 1: Ändra på den känslomässiga upplevelsen

Om du exempelvis vill ha ett nytt jobb, och känner dig frustrerad för att du känner att du sitter fast och inte kommer vidare, kan du först skapa en ny mening åt situationen som väcker en helt ny känsla.

Till exempel:

 • Lek med tanken att styrkan i din frustration egentligen bara är en signal på att du är visare, klokare och mer utvecklad än någonsin tidigare. Signalen säger idag tydligt att du behöver något annorlunda. Hade den känslan varit lika intensiv för några år sedan? Sett ut på det här sättet? Troligen inte. Något har hänt med dig. Och det är BRA. Det visar att du är en dynamisk människa. Så var stolt över din frustration.
 • Och tänk efter…  om situationen hade känts bättre, hur motiverad hade du då varit att förnya dig? Nej, kanske hade du då lutat dig tillbaka. Slutat att lära dig nya saker. Börjat dö en smula. Nu signalerar hela kroppen att du är redo att ta nya kliv, och att du är en levande och dynamisk människa som är beredd att uppgradera hur du tänker och agerar.

 

Frustrationen är en signal på att du är en levande människa som nu är mer redo än någonsin att gå utanför hur du brukar tänka och agera.

 

STEG 2: Ändra på situationen

Nästa steg är nu att titta på själva SITUATIONEN.

Här är några tuffa frågor:

 • Vad händer med dig om du fastnar länge i din nuvarande situation?
 • Hur påverkas din omgivning om det fortsätter som nu?
 • Hur påverkas ditt välmående, din hälsa, din ekonomi, din utveckling av det?

Om du vill få tillbaka din energi, din motivation och glädje finns inga genvägar.
Eller…?
Jo faktiskt.

Ta hjälp av dem som verkligen VET hur du snabbt och enkelt kan få det du vill.

 

Faran med att lyssna på fel personer

Om din jobbsituation suger, gör INTE misstaget — som så många gör — att lyssna för mycket från personer vars jobbsituation också suger. Det är lika dumt som att fråga bankens ekonomiska ”rådgivare” hur man blir ekonomiskt oberoende (om de visste svaret på det skulle de knappast jobba där), eller fråga en kraftigt överviktig hur man kommer i sin idealform. Jo, många vet — i teorin. Om du vill att situationen ändras på riktigt behöver du prata med dem som befinner sig i DEN verkligheten. Annars får du dras med situationen onödigt länge.

 

Så hur tar du dig vidare snabbare?

Alltså, om du vill ha svar på frågan ”Hur får jag ett jobb som jag verkligen vill ha så enkelt som möjligt?” bör du alltså lyssna på vad rekryterare, personalchefer, hr-specialister eller skickliga karriärcoacher säger. För att hjälpa dig på rätt spår har jag skapat den kostnadsfria e-kursen ”Nytt Jobb – Snabbare och enklare” som bygger på pdf-boken med samma namn.

 • Du hittar den kostnadsfria e-kursen uppe till höger på den här sidan. Missa inte att anmäla dig nu.
 • Om du vill att saker ska HÄNDA FORT, tveka inte att investera i pdf-guiden “Nytt Jobb – Snabbare och enklare” idag, så slipper du att slösa bort tid på jobbsökande som inte leder någon vart… eller missa de möjligheter som finns för dig. Här får du de en övergripande strategi, och massor av idéer för hur du ska formulera CV och personliga brev, få komma på RÄTT intervjuer och lyckas charma rekryterarna.

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Kristian Borglund – Initiativtagare till Nytt Jobb. Jobbredaktör på tidningen Metro. Huvudförfattare och redaktör för "Nytt Jobb-boken"

Kristian släpper fram andra människor, ser outnyttjade talanger och kopplar ihop olika idéer med varandra. Har ett jäkla driv framåt. Kreativ visionär. Feel good-typen å ena sidan, men väldigt skärpt å andra sidan. Blir tyvärr aldrig nöjd, tycker alltid att allt kan bli lite bättre. Lite för petnoga med detaljer också.
- Nina Jansdotter, författare och livsmentor

Medverkar i boken Kristian är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Kristian
Nytt Jobb-Metoder.se - sajten som du just nu är inne på..
Telefon: 0733-342 654

Kommentarer

 1. Jesper
  Publicerat 27 november, 2013

  Vad gör man om man har dåliga/ing referenser?

 2. Kristian Borglund
  Publicerat 27 november, 2013

  För det första, det räcker att du nämner att “Referenser finns på begäran”. Ett tips är sedan att använda sig av olika “nischreferenser” — personer som känner en del av dig och din förträfflighet. Du kan exempelvis skriva: “Kalle Svensson var min närmaste kollega på företaget X och kan berätta vidare om min passion för att göra kunder nöjda” och “Stina Karlsson var utbildningsledare i projektledarutbildningen XX, och fick en bra känsla för min potential att leda förändringsprojekt”. Ett tredje tips är att engagera dig i något nytt under en tid i syfte att “säkra” bra och färska referenser, och se till att göra bra ifrån dig. Bostadsrättsföreningar brukar vara lätta att få en plats i, exempelvis. Hoppas att det här var till hjälp, Jesper!

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst