Sommartorka – fem tips om att söka jobb på sommaren

Ylva Ekdahl
Publicerat 28 juni, 2012

Under sommaren stannar Sverige och antalet platsannonser minskar drastiskt. Vad ska du göra när det inte finns några jobb att söka.

Att vara arbetslös mitt i sommaren kan vara frustrerande. Du behöver hålla högt tempo i ditt jobbsökande, men du hittar inget att söka. Du har inte råd att hamna i fällan med att du har semester, för det stämmer inte. Ditt jobb är att söka jobb, och det är ett pågående projekt.

 

 

Vad gör du på din ”ledighet”

 

Dina kompisar som jobbar kan vara lite avundsjuka på att du är ”ledig”, samtidigt som du är avundsjuk på dem, som faktiskt kan ta semester på riktigt, lata sig och släppa tanken på jobbet. För du är ju faktiskt inte ledig, du ska fortfarande söka jobb. En del har också krav på sig från olika myndigheter att de måste söka ett visst antal jobb och redovisa vad de gjort. Något som kan kännas oöverstigligt när du inte hittar några annonser.

 

En av mina klienter, Eivor, var oerhört frustrerad över att hon inte kunde göra något vettigt när sommartorkan börjat. Hon hittade inga annonser och ringde hon spontant till företag var alla på semester. Hon blev jättestressad och hade svårt att njuta av de dagar när hon faktiskt kunde ta ledigt. ”Det känns hela tiden som om jag borde göra något annat.”

 

För att underlätta för henne och lätta på stressen fick Eivor fem saker att göra.

 

1. Planera din vecka

 

Om du planerar vilka dagar du ska vara aktiv, är det lättare att inte bli stressad de övriga dagarna. Tillåt dig tanken att ”idag är jag ledig”.

 

Gör en veckoplanering där du sätter upp lediga dagar och dagar där du planerar in vad du ska göra. En ”jobbdag” kan innehålla: kolla Platsbanken, kolla internet, söka de eventuella jobb som dyker upp, skicka en spontanansökan, gå till arbetsförmedlingen.

 

2. Sätt realistiska mål

 

Vad brukar dina jobbsökarveckor innehålla? Det kan vara att kolla Platsbanken varje dag. Om det kommer in betydligt färre platsannonser inom din bransch under sommaren, kanske det räcker att kolla var annan eller var tredje dag. Bestäm vilka dagar du sätter av tid till det.

 

Brukar du ha som mål att söka ett specifikt antal jobb i veckan? Under sommaren kanske det räcker med att ha som mål att söka alla jobb som utannonseras.

 

Brukar du ha som mål att du ska ringa och prata med kontaktpersonen där du sökt jobb? Omdefiniera målet till att du ska ringa företaget och höra om och när personen finns på plats. En del företag har semesterstängt, ring telefonsvararen och kolla när de börjar jobba igen. För in i din kalender så du kan ringa när de är tillbaka.

 

3. Gör research och spontana ansökningar

 

Nu har du tid att jobba med att ta reda på mer om din arbetsmarknad. Vilka företag finns det på din ort, som du är intresserad av att jobba hos? Nu har du tid att leta efter andra organisationer än de som faktiskt annonserar efter arbetskraft. Skriv en mall till en spontanansökan som du sedan kan göra om lite i till varje företag. Berätta vem du är och vad du kan och varför du gärna skulle vilja jobba hos dem.

 

De flesta företag har också mindre att göra under sommaren, så det är möjligt att någon har tid att läsa din ansökan direkt när den kommer. I annat fall kommer du att ligga i brevhögen som kommit under semestern, som chefen eller rekrytereraren ska ta itu med när de kommer tillbaka. Jag rekommenderar att du skickar en sådan här ansökan per brev, ett mail hamnar lätt tillsammans med de som man ska ta itu med ”sen”, men ett brev är fysiskt och behöver hanteras.

 

Ta reda på när den som har hand om platsansökningar är tillbaka. Sätt upp i din kalender att du ska ringa då och fråga om de fått din ansökan, det ger dig en bra anledning till att ta kontakt.

 

4. Träffa nya människor

 

Under sommarmånaderna är vi ofta på platser där vi annars inte rör oss. Även om du inte har råd med en semester, kanske du tar en glass i glassbaren på torget, träffar någon på stranden eller börjar prata med någon på loppisen. Människor är öppnare och lättare att få kontakt med på sommaren. Det första du säger kanske inte är att du är arbetslös, men det kan komma upp att du söker jobb just nu. Alla nya kontakter är viktiga, ha gärna ett visitkort eller en flyer om dig själv i väskan, som du kan lämna över om någon tror de har ett tips.

 

Får du ett tips – skriv upp det i din mobil, gärna med namn och telefonnummer till kontaktpersonen, glöm inte att skriva upp namnet på den som gav dig tipset. Det är enklare att ringa om du kan säga att du fått ett tips från Pelle om att de kanske behöver någon.

 

Det här är också anledningen till att du faktiskt ska vara ute och röra på dig. Sitt inte inne och dunka huvudet i datorskärmen. Att gå ut och träffa nya människor är viktigt för ditt jobbsökande.

 

5. Lär dig funktionerna i din mobil

 

Mobilen är din bästa vän, de flesta har alltid mobilen med sig. Det är smart om du lär dig alla funktioner i din mobil, för du kan ha stor nytta av den. Det första du bör bli vän med är kalendern. Lär dig hur den fungerar, hur du lägger in påminnelser och ta för vana att skriva in det du ska göra.

 

Det går att skriva in anteckningar i mobilen, lär dig hur det fungerar, så du kan skriva in tips som du får. De flesta mobiler har också en inspelningsfunktion, det är ett lätt och snabbt sätt att notera viktiga saker.

 

Använd sms-funktionen för att få kontaktinformation: be personer du träffar sms:a namn och telefonnummer till den där personen som kunde vara bra att ringa. Då får du numret till den som tipsar på köpet.

 

Lycka till och njut av sommaren!

 

För Eivor innebar det här aktiva saker som hon skulle göra. Mellan dem kunde hon vara ledig. Det gjorde det lättare för henne att faktiskt njuta av att det var sommar.

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg
Taggar:

Om artikelförfattaren

Ylva Ekdahl – Jobb- och karriärcoach. Har tidigare arbetat som personalhandläggare och rekryterare, samt som projektledare inom arbetslöshetsprojekt.

"Ylva hjälpte mig att inse att jag gör mer än vad jag tror. Jag har en tendens att inte se mina framgångar. Att få bolla med någon som såg mig med mer objektiva ögon, som gav mig feed-back och uppmuntrade mig var väldigt bra!"
Eva-Lena

Hit vänder du dig för att få ut mer av Ylva
yeh yeh coach & konsult - Ylva Ekdahl - din karriärcoach
Telefon: 08-410 400 69

Kommentarer

 1. Arbetssökande
  Publicerat 28 juni, 2012

  Förstås är man som arbetssökande inte helt ledig som när man har semester men det är helt fel att anse att man SKA söka jobb hela tiden. Att aldrig kunna släppa tanken på jobb utan hela tiden svara mot myndigheters krav på att söka ett visst antal jobb.

  Vad är det som säger att den som är arbetssökande inte behöver en paus från just att söka jobb? Vem tror att man blir mer effektiv genom att nonstop söka jobb och kanske inte ens kunna åka bort en vecka eller två med släkt, familj eller vänner?

  Som inlägget säger, “att söka jobb är ett jobb” och skulle då en arbetssökande vara utesluten från välbehövlig vila och inte ha rätt till möjligheten att ta en paus från detta “jobb”.

  Inställningen till en arbetssökande, att man ska vara någon slags maskin som ska söka och söka och aldrig vara ledig gynnar ingen. Synen på att söka jobb är dessutom oftast helt annorlunda om man frågar den arbetssökande själv så att försöka inpränta något slags samhällskonstruerat vett är helt lönlöst.

 2. Publicerat 16 november, 2012

  Jag gillar iden att göra mobeln mer central och migsjälv mer tillgänglig på samma gång. När jag fixade sommar jobb (visserligen något år sedan nu) så reggade jag mig på lite olika jobbsiter där det finns extrajobb. Kopplad en helt ny ”Jobb-mail” till telefonen. Så såfort jag fick ett mail svarade jag eller kunde i många fall va tillgänglig direkt. Detta funkade riktigt bra med Tendea.se som jag var registrerad på då. De har mycjket extrajobb och folk söker hjälp direkt. Jag kunde ena sekunden sitta på McDonalds och andra sekunden vara hundvakt eller barnvakt. Det funkade för mig i Göteborg i alla fall, vet inte hur det är med rästen av Sverige. Det viktigaste är nog att jag träffade just nya människor och det är därför jag har det jobb jag har idag. Bra artikel!

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst