Slut på ensamheten – så skapar du ditt optimala jobbsökarteam

Sofie Adde
Publicerat 2 december, 2011
Kategori: Uncategorized

En vanlig känsla som uttrycks bland de jobbsökande jag träffar är känslan av att känna sig ensam i hela den här jobbsökarprocessen. Ensam och ganska utlämnad till att behöva klara av alla steg som behövs genomgås för att landa ett jobb. Att vara jobbsökande på ett framgångsfullt sätt innebär att man ska vara både researcher och detektiv, skribent och författare, försäljare och förhandlare, i vissa fall reporter och intervjuare och sin egen representant, manager och agent… För att inte tala om alla egenskaper man ska behöva ha på plats driven, framåt, positiv, initiativrik, tålmodig, enträgen, inlyssnande, optimistisk…

 

Att söka jobb kräver ofta mer av oss än att faktiskt ha och utföra ett arbete eftersom vi kanske har våra styrkor inom andra områden.

 

I de coachsamtal jag har suttit i tillsammans med Jobbsökande har många beskrivit att det värsta är isoleringen, att känna att man står utanför ett sammanhang, att inte ha någon att bolla ideer med som är objektiv och avsaknaden av någon som finns där i såväl motgångar som framgångar. Allt detta leder till att man tappar energi, motivation och handlingskraft och även att ideerna och uppslagen tar slut och att man “fastnar” i processen. Resultatet blir att man hamnar i en återvändsgränd och inte kan se möjligheter, lösningar och vägval. Känner du igen dig?

 

Bryt Ensamheten!

 

Jag återkommer ständigt till min käre Chris, miljardären som levererade detta uttryck till mig första gången jag hörde det:

 

“It takes teamwork to make a dream work”

 

Ett annat uttryck som kan vara bra att påminnas om är

“No man is an island”.

 

Kort sagt: Vi behöver andra människor. Andra människor som kompletterar oss, som kan och är bra på andra saker än vad vi är.

 

I ett projekt för jobbsökande från Canada där man skapade jobbsökargrupper dvs. “Jobbsökarteam” blev resultatet att 80% av de jobbasökande som ingick i gruppen kom i jobb inom 6 veckor. Kanske skulle sitta fint?

 

Att skapa ett “Jobbsökarteam” handlar helt enkelt om att knyta kompetens till sig som kan komplettera de sidor av dig som du just den här situationen inte har på plats. Även om de som ingår i ett jobbsökarteam har jobb eller inte så sitter alla inne på olika kunskap, även du, som kan delas och skapa kreativ, konstruktiv energi.

 

Det handlar även om att skapa och befinna sig ett stöttande sammanhang för att hålla din energi, motivation och ditt driv uppe. Hela processen snabbas även upp för att du har människor omkring dig, arbetslösa eller inte som kan ge feedback på ansökningar och CV, vara en sparringpartner vad gällde intervjuträning och personliga presentationer. Ett helt gäng personer som håller ögonen öppna för uppslag och ingångar, som du kan öva telefonsamtal med, som motiverar, peppar och håller dig och teamet på banan. För att inte tala om det faktum att ditt nätverk helt plötsligt mångdubblas och därmed chanserna att få jobb.

 

Gör det du är bra på!

 

Vissa av oss är bra på att göra, generera resultat, arbeta hårt och producera medan en annan typ av person är bra på att ta initiativ och har en kraftfull förmåga att påverka andra med sina ideer. Andra är mer projektledare, koordinatorer och guider som ser helheten men mindre ämnade att utföra det hårda jobbet bland många andra varianter.

 

Ofta försöker vi vara något vi inte är för att det förväntas av oss och för att vi är fostrade så och i ett försök att utföra en uppgift som någon annan än den vi är så förlorar vi vår sanna kraft och resultaten och framgången uteblir. Vi är alla olika och har olika typ av drivkraft. Alla med unik förmåga att skapa resultat men på olika sätt. Det bästa är när vi kan hitta våra samarbetspartners som har det vi inte har och bilda ett team.

 

Vi har lärt oss genom livet att vi ska jobba på våra svagheter. Att något måste fixas.

 

Hur skulle det vara om vi istället fokuserade på våra styrkor och det vi är bra på och lät andra med andra styrkor få komplettera oss så att vi kan jobba tillsammans optimalt?

 

Jag tror att detta även är möjligt i en jobbsökarprocess.

 

Det finns ett otal olika system och tester man kan göra för att identifiera styrkor, drivkraft och personlighetstyp. Att nämna några Mayers Briggs, DISC, Strengthfinder, The Human Design System, Ennneagrammet och andra. Ofta får man genomgå någon typ vid en intervju för att se hur man passar in i teamet och för rollen.

 

Men varför inte kolla upp detta redan innan så att du kan dra nytta av detta i sitt jobbsökande genom att göra det du är bra på och koppla andra till dig som kan bidra med andra styrkor? Det du upptäcker är ju även en stor fördel i att hitta rätt jobb, när det väl är dags för intervju och att landa drömjobbet för att inte tala om att utföra det. Dessa olika tester kostar dock för det mesta pengar att genomgå och sätter dig ofta i en “box” som inte riktigt ger en sann bild av hela din potential. Kanske kan du komma en bra bit på väg genom att ställa dig själv och andra de rätta frågorna.

 

Så här skapar du ett optimalt Jobbsökarteam

Steg 1: Ta reda på vem du är!

 

Syftet med detta steg är att skapa medvetenhet kring vad du har att bidra med i ett team, vad du har på plats och vad du inte har på plats och vad som behöver kompletteras med av andra.

 

Frågor att ställa dig själv:

 

 • Vad är jag bra på?
 •  Vad är det som gör att jag är bra på de sakerna?
 •  Vilka är mina styrkor?
 •  Vad ger mina styrkor för faktiska resultat?
 •  När känner jag att jag är i min kraft?
 •  På vilket sätt och när kommer jag bäst till min rätt?
 •  I vilka sammanhang är jag i mitt element?
 •  Under vilka omständigheter agerar jag bäst och skapar resultat?
 •  Om jag hade ett jobbsökarteam, vilken skulle min roll vara?
 •  Vad i jobbsökarprocessen känns lätt och enkelt?
 •  Vad i jobbsökarprocessen känns tungt och svårt?
 •  Vad har jag INTE på plats? (praktiskt, känslomässigt, mentalt)
 •  Vilken typ av stöd, kunskap, erfarenheter etc. skulle föra mitt jobbsökande framåt?
 •  Vad har jag för behov i den här situationen?

 

Steg 2: Be andra berätta för dig vem du är

 

Inspireras av frågorna ovan och ställ liknande frågor till människor som finns i ditt liv på olika sätt kring hur de uppfattar dig. Syftet är att få en objektiv och en ännu mer sann bild av dig själv. Välj personer som är beredda att ge konstruktiv kritik och som även kan ge dig positiv feedback. Sammanfatta dina svar och deras och hitta den röda tråden kring hur du fungerar och vad du har att ge till världen. Skriv en lista eller gör en Mindmap.

 

Steg 3: Klargör dina behov

 

När dina tillgångar och luckor i just den här jobbsökarsituationen börjar bli tydliga för dig är nästa steg att klargöra dina behov. Detta för att bättre veta vad det är mer specifikt du behöver komplettera med för att ditt Jobbsökarteam ska bli optimalt.

 

Fråga dig själv och andra: Inom vilket område ser jag att jag behöver komplettera genom att använda mig av andras styrkor, kunskap och erfarenheter? Det kan vara praktiskt, känslomässigt eller mentalt. Komplettera din lista eller din mindmap.

 

Steg 4: Hitta dina allierade

 

Det är inte alltid man har möjligheten att anlita en coach som kan stötta en i allt detta. Istället kan du leta i ditt nätverk, bland vänner, gamla kollegor och på de sociala medier du använder dig av för att se vem som kan passa in i ditt Jobbsökarteam som kan bidra med kunskap, styrkor och förmågor som kompletterar dig. Våga be om hjälp! Och våga erbjuda dina styrkor, din kunskap och din erfarenhet. Se till att du har en mix av personer i ditt team. Både personer med jobb och de utan. Jobbsökande som söker inom olika branscher konkurrerar inte om samma jobb vilket gör att ni kan leta åt varandra, vara objektiva och ha ett fräscht perspektiv kring varandras utmaningar.

 

De flesta människor tycker om att hjälpa till. Om det känns bättre kanske ni kan byta tjänster. Ett bra formulerat brev mot en middag. Ett peppande, motiverande samtal mot en barnpassning. Intressanta jobbuppslag från någon som är bra på research mot en tvättad bil. Ge och ta. Varför inte?

 

Steg 5: Skapa Win-Win

 

Tag kontakt med de noga utvalda personerna. Berätta att du håller på att skapa ett jobbsökarteam och varför. Få dem att känna sig utvalda och varför du valt just dem. Kom med ditt erbjudande om vad du kan bidra med och hur ni skulle kunna komplettera varandra eller byta tjänster. Hitta ett samarbete som gynnar båda parter.

 

Dags att gå till handling:

 

1. Börja med att klargöra på vilket sätt ett Jobbsökarteam kan tillföra din jobbsökarprocess. Skriv ner minst 10 anledningar till varför du ska skapa ett sådant och vad det kommer att ge dig.

 

2. Följ stegen 1-5 ovan!

 

I nästa blogg kommer jag att presentera hur du går vidare med ditt Team och hur du hittar en Jobbsökarstrategi som fungerar för ett team.

 

Jag säger det igen, men såhär:

“It takes teamwork to get a dreamwork.”

Biochemische en voedingsstoffen die kunnen worden. Mogelijkheid om een grotere erectie te Hoe werkt Sildenafil 100mg? hebben, omdat ze zich zorgen maken over. Wereld om de seksuele prestaties te verbeteren. Zullen deze kruiden seksueel verlangen dat is iets. Belangrijke uit de middeleeuwen daterende hoeve van die naam moet je ongeveer een halve dag meer dan één.

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sofie Adde – Livs- och Karriärcoach som mött och hjälpt hundratals vidare i jobbsökandet.

"Efter att fått hjälp av Sofie att jobba fram ett CV och ansökningsbrev som verkligen var "jag" kom jag till intervju på samtliga fyra jobb jag sökte inom två veckor."
Marie

Medverkar i boken Sofie är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Sofie

Kommentarer

 1. Publicerat 2 december, 2011

  håller ned fullständigt! Suveränt Bra material får jag dela den på min sida till mina deltagare?

  • Sofie Adde
   Publicerat 2 december, 2011

   Självklart ska du dela med hela världen! Lycka till med din jobbcoaching. :)