Så skapar du ett personligt brev som tar dig till intervju

Sabina Dernelid
Av Sabina Dernelid
Publicerat 14 december, 2011
Kategori: Uncategorized

Du läser annonsen och inser att du passar perfekt för tjänsten, du riktigt känner hur det bubblar i kroppen. Det här är jobbet med stort J och du vill ha det. Du vet att du är rätt person men så kommer tvivlen smygande, hur ska du få arbetsgivaren att förstå att du är som klippt och skuren för jobbet? Snart vet du och slipper besvikelsen över att inte ha fått möjligheten att visa vem du är.

De flesta arbetsgivare vill att du skriver ett personligt brev och bifogar CV. Din utmaning är att visa vem du är i ord. Som rekryterare läser jag en hel del personliga brev och CV:n och den absolut vanligaste orsaken till att ett CV sorteras bort är att det inte framgår varför den sökande vill ha jobbet. Fokus ligger ofta på vad man gjort tidigare medan man glömmer att berätta var man är på väg.

 

Att skriva “jag är intresserad av tjänsten som…” visar inte på något brinnande engagemang och används av många, det är därför du behöver berätta på ett sätt som gör att arbetsgivaren förstår att det här är jobbet för dig. Nedan ger jag dig mina tre bästa tips.

 

3 tips för att skriva ett personligt brev som tar dig till intervju

 

Bryt ner orden!

Du kanske är flexibel, ansvarsfull och analytisk, precis vad arbetsgivaren söker. Det är lätt att skriva men vad betyder orden egentligen? För att kunna visa att du är vad du skriver behöver du bryta ner orden var för sig.

 

Vi tar ordet flexibel. Istället för att skriva det rakt upp och ned kan du fundera över när din flexibilitet visar sig. Hur är man egentligen när man är flexibel? Det behöver ju inte visa sig i en arbetssituation, kanske är det hemma eller i något fritidsintresse som det blir mest tydligt.

 

Övning:

Bryt ner ordet och beskriv en situation som visar på din flexibilitet*, använd det sedan i ditt personliga brev.

 

*Byt ut ordet flexibel till en egenskap som passar dig.

Show don´t tell!

Du kan välja att rabbla upp vilka tjänster du haft tidigare eller så kan du visa vad du lärt dig av dessa. Vill arbetsgivaren ha mer detaljer kan hon eller han alltid läsa det i CV:t. Att du varit chef betyder inte automatiskt att du kan ta ansvar lika lite som att en tidigare butiksanställd automatiskt är serviceinriktad. Vad du gjort tidigare säger inte att du faktiskt är bra på det och därför måste du visa att du kan din sak. Glöm inte att all kunskap heller inte kommer ifrån tidigare arbeten, vi lär oss hela tiden i allt vi gör och du är fri att beskriva din erfarenhet oavsett var den kommer ifrån.

 

Du kan t.ex. inleda det personliga brevet med en ingress som visar din kunskap om branschen. Genom att visa vad du lärt dig ser arbetsgivaren inte bara att du har rätt kompetens, hon eller han ser samtidigt att du är en person som lär dig och utvecklas.

 

Jag har arbetat som personalchef, men det säger ju egentligen inte att jag vet någonting om möjligheterna för arbetssökande idag, så när jag vid ett tillfälle sökte en projektledartjänst för ett ungdomsprojekt använde jag mig av den här ingressen för att visa att jag hade koll:

 

“Som ung och arbetslös idag kan man få praktisera, gå en ky-utbildning eller starta eget företag. Vill man starta eget kan man gå in på driftig.nu eller någon annan nyföretagarsajt och så kan man besöka någon av skatteverkets gratis informationsträffar. De som stämplar har fler möjligheter, vissa a-kassor ger sina medlemmar möjligheten att studera på halvtid vid sidan av jobbsökandet – ett bra sätt att behålla självförtroendet och samtidigt bättra på CV:n. Tyvärr är det inte lätt att ha koll på alla möjligheter och det svåraste av allt är att veta vad man vill.”

 

Förstår du principen? Prova.

 

Övning:

Fundera över vad det är du kan och vet – alltså den faktiska kunskapen och försök sedan baka in den i texten istället för att skriva att du kan.

 

Var ärlig med vem du är.

Fundera över i vilka situationer och i vilka arbetsuppgifter du känner dig som mest motiverad och skriv med det. Undvik att vara för allmän. Det är lätt att som arbetssökande känna att man vill vara så öppen som möjligt för att undvika bli bortsorterad men glöm inte att en bra matchning gynnar både dig och arbetsgivaren. Om du är ärlig med vad som motiverar dig och vilken typ av arbetsuppgifter du trivs bäst med så ökar chansen att du finner arbetsgivaren som matchar dig.

 

 

Övning:

För att ta reda på vad som motiverar dig, fundera över vilka arbetsuppgifter som får dig att göra mer än vad som krävs och om det finns situationer som får dig att glömma tid och rum.

 

Nu har du läst klart och ska påbörja ditt personliga brev för tjänsten du söker. Börja med att besvara frågorna i checklistan nedan och gör därefter övningarna ovan. Lycka till och återkom gärna och berätta hur det gått

 

Checklista!

  • Varför vill du söka tjänsten?
  • Varför är det en bra arbetsplats att arbeta på?
  • Vad är det egentligen som gör att du passar så bra för just den här tjänsten?

O selo de aprovação da fda é essencial para o lançamento de qualquer medicamento farmaciabrasileira.com no mercado. Me: have you ever had a close call.

Relaterade inlägg