Se dina framsteg svart på vitt – skriv framgångsdagbok!

Marit Deubler
Publicerat 18 april, 2012

Många skriver dagbok varje dag, eller bloggar om sitt liv, och det är ett utmärkt sett att se sina framsteg svart på vitt. När du har ditt mål i sikte, är det viktigt att också uppmärksamma när du går framåt, även om det är små steg som för dig närmare ditt mål.
Vad har du gjort idag som gjorde att du klev framåt? Skickade du ett nytt CV? Ringde du ett företag? Pratade du med någon i kön i affären och berättade att du söker nytt arbete? Vad har du gjort idag som fört dig närmare ditt mål? Skriv ner det så du tydligt ser din egen utveckling framåt. Allt du gör under en dag räknas. Beskriv gärna hur du gjorde, och hur det kändes när du tog steget, men undvik att skriva ner kritik eller liknande i just den här dagboken, vi är tillräckligt kritiska mot oss själva resten av tiden för det mesta. Här ska framgångar samlas.

 

Det är perfekt att ta fram boken/datorn eller var du väljer att skriva, när du varit på anställningsintervju eller samtalat med en chef, referent eller vän som stöttar dig och skriva ner hur du gjorde och vad du gjorde som var bra, eller vad chefen, referenten eller vännen sagt är bra med dig. Även om du fallit på målsnöret i en anställning kan du skriva ner vad som faktiskt gick bra på intervjun så har du det att plocka fram nästa gång. Denna dagbok är också bra att ta fram dagar då det känns tungt för att minnas vad du gjort som tagit dig framåt, och minnas framstegen och hur du gjorde för att uppnå dem.

 

Startpunkt

Ta fram en fin bok eller din dator och börja. Börja redan idag. Beskriv ditt mål och var du var när du började. Det är enklare och tydligare att se framsteg om du har en startpunkt att utgå ifrån. Ha även gärna delmål.

 

Vad har fört dig framåt?

Fundera kring vilka beslut du fattat det senaste halvåret/året, som fört dig framåt. Det kan vara allt ifrån att du sagt upp dig, börjat titta på andra typer av arbeten, skrivit ett CV, skickat ett CV, letat efter inspiration på nätet, börjat undersöka ditt nätverk..

 

Hur har du tagit hand om dig själv?

Vad har du gjort som fått dig att må bra och känna att du går framåt under denna tid? Om du inte tänkt på att du gör framsteg kanske du inte börjat uppmärksamma dig själv tidigare, men nu är det dags. Vad får dig att må bra och känna framgång?

 

Morötter

Ge dig själv gärna belöningar när du märker att du går framåt, då blir det mer motiverande. Om du också skrivit en målplan tidigare är en bra idé att även nedteckna belöningar när du nått delmål och mindre framsteg. Vad vill du ge dig själv när du gjort något bra eller lyckats?

 

Se framåt

Vad tänker du göra i morgon? Att skriva ner våra planer gör det också lättare att gå till handling. Gå sedan tillbaka på kvällen och se vad som hände. Om du gör en dikeskörning och inte gjorde det du bestämt dig för, fundera kring vad som hände, skriv ner det och gå vidare så finns möjligheten att du gör det annorlunda nästa gång.

 

Tillåt dig själv att vara nöjd med dig själv även om du just nu inte nått ditt mål. Det du gör idag kan leda till något stort i morgon. Så, gå till handling, skaffa en bok redan idag och sätt igång, bara att göra det är ett nytt steg mot framgång.

 

Checklista

  • Skaffa en bok, eller skriv på dator. Blogga om du känner att det är ditt sätt.
  • Sätt ett mål om du inte redan gjort det, och sortera även ut delmål.
  • Gör det till en vana att skriva varje dag eller kväll.
  • Skriv ner allt du gjort som för dig närmare målet, små och större saker.
  • Skriv även ner hur du tänker belöna dig själv när du går framåt.
  • Använd dagboken som pepp dagar då det känns tungt.

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Marit Deubler – Rekryteringskonsult på Capitel Rekrytering, och sedan 2007 professionell certifierad coach. Marit har haft föreläsningar och kurser inom coaching och personlig utveckling, och har också utgivit böcker i ämnet. Är även författare inom kriminalgenren och har en stor nyfikenhet på hur människor fungerar i olika situationer. Är också licensierad Zumbainstruktör, och brinner för att få människor att må bra. Jag har en bakgrund inom media, både TV och som skribent, och även som Turismansvarig i Arboga Kommun.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Marit
Capitel Rekrytering - Rekryteringsföretaget där Marit är konsult.
Marit Deubler - eget företag där Marit arbetar med coaching, hälsa och skrivande.

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst