Så lyckas du med intervjun

Victoria Waltenberg
Publicerat 24 februari, 2012

Du är kallad på intervju för ett jobb du gärna vill ha. Det kan kännas lite nervöst, för du vet inte vem det är du ska möta och vilka frågor du ska svara på. Vad ska du tänka på och vad kan du förbereda innan du kommer till mötet? Här kommer några tips.

 

Skaffa information om arbetsplatsen

Läs på så mycket du kan om arbetsplatsen så att du själv har frågor att ställa till de du träffar, på så sätt visar du att du är intresserad. Du kan så klart hitta en hel del via hemsidan, men sök även fram artiklar och liknande om verksamheten. Känner du någon som jobbar eller har jobbat där så kan du få ännu mer information om kultur, värderingar och klädkod. Det kan också finnas det kunder och andra intressenter som samarbetar med just den organisationen, som kan ge en ytterligare dimension om arbetsplatsen.

 

Förbered dig innan du går till mötet

Ta reda på resvägen och åk i tid, det vore tråkigt att komma sent till mötet, det ger inte så bra intryck. Tänk igenom hur du ska klä dig och vet du inte hur deras klädkod är, så är tipset att heller vara lite överklädd än tvärtom. Sunt förnuft: hel och ren, inte för starka parfymer eller doft av cigarettrök. Undvik att gå baraxlad, ha något alltför urringat eller något på huvudet (tex mössa eller keps). Har du ordning på dina betyg, intyg och referenser för att lämna dem då eller senare?

 

När du är på plats

När du möter den eller de som ska intervjua dig, blir du förhoppningsvis erbjuden något att dricka. Tacka ja till det, så får du förhoppningsvis lite tid att småprata lite när ni hämtar kaffe, kanske kan det lugna ner dig lite om du är nervös. Intervjuaren är kanske inte alls nervös och märker kanske inte att du är det, så bara det skulle kunna få dig att slappna av.

 

I intervjusituationen

Låt den du ska bli intervjuad styra mötet och samtalet. Svara på frågorna så utförligt du ,men prata varken för lite eller för mycket: det vill säga håll dig till ämnet om du vet om att du lätt kan prata lite för mycket. Om du inte förstår frågan, be personen förtydliga. Vissa som intervjuare säger: ”Berätta om dig själv”. Detta är enligt mig en ospecifik fråga så fråga vad personen vill veta mer specifikt. Var inte rädd att ställa frågor själv!

 

Vilka frågor kan du få?

Ofta vill arbetsgivaren gå igenom ditt CV, i alla fall på en första intervju, så var beredd att motivera varför du valt en viss utbildning eller hoppat av den, varför du slutade på ett jobb och började på ett annat. De vill också veta varför du är intresserad av just detta jobb och företaget och vad du har för yrkesmässiga framtidsmål. Du kan få frågor om hur du är som person, till exempel i form av det klassiska “styrkor och svagheter”, både hur du själv och andra uppfattar dig. Ha gärna några exempel i beredskap. Tala aldrig illa om före detta arbetsgivare, kollegor och chefer, håll dig neutral. Ofta får du i slutet av mötet frågan om vilken lön du tänker dig och vilken uppsägningstid du har.

 

Avslutning och uppföljning

Passa på att fråga om verksamheten, arbetsuppgifter, kollegor eller något annat du funderar över. Frågor visar att du är intresserad. Vanligtvis har du redan innan intervjun blivit ombedd att ta med betyg, intyg och referenser och det har du förhoppningsvis med dig. Fråga gärna hur nästa steg ser ut och när ni ska ha nästa kontakt. När du kommer hem är det alltid trevligt att skicka ett mail (eller ringa) och tacka för intervjun. Vid det tillfället kan du ställa frågor du glömt ställa när du var på mötet.

 

Hoppas detta hjälper dig på vägen till nästa jobb. Lycka till med intervjun!

 

Om du har fler tips om vad man ska tänka på vid en intervju eller exempel på bra och mindre bra intervjuer så får du gärna skriva något i kommentarsfältet nedan.

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Victoria Waltenberg – Rekryteringskonsult som hjälper företag när de ska anställa tjänstemän. Ca 15 års erfarenhet av bemanning och rekrytering. Coach med särskild inriktning på jobb och karriär. Har varit CV-granskare för privatpersoner och medlemmar till ett fackförbund.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Victoria

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst