Ringa eller inte när du söker jobb?

Ska du ringa eller inte när du söker jobb via en annons? Det är en fråga som många ställer sig. Att ringa upp kan kännas nervöst och många undviker att ringa upp. Det kan ibland vara bra ringa arbetsgivaren och ibland inte. Fundera på när du ska ringa, vilket målsättningen är och vad du ska säga för att få ett så bra samtal som möjligt. Här kommer några tips.
Tidpunkten
När jag menar tidpunkt så tänker jag i vilket skede du ska ta kontakt. Du hittar ett jobb som är utannonserat och tycker det är något som passar dig. Är det något du vill veta innan du skickar en ansökan så ring kontaktpersonen och be om mer information så att du kan anpassa din skriftliga ansökan så mycket det går.
Det kan också vara så att informationen i annonsen är så otydlig att du vill vara säker på att det här är rätt jobb för dig så att du slipper lägga tid på att skriva en ansökan om det inte skulle vara det. Arbetsgivaren sparar också tid på att slippa läsa ansökningar som inte matchar den roll den söker personal till.
När du skickat en ansökan för ett specifikt jobb så kan det vara bra att kontakt någon tid efter att ansökningstiden gått ut för att höra hur rekryterarens/arbetsgivarens process ser ut. När jag säger process tänker jag hur mycket tid det kommer att ta innan de kallar på intervju, hur många intervjuer de kommer att göra och kanske vill du veta om använder sig av någon form av tester.
Förbered dig innan samtalet
Var påläst om den arbetsgivare du kontaktar. Läs annonsen noggrant och gå in på deras hemsida för att ta reda på mer om verksamheten. På så sätt är du förbedd att göra ett bra samtal.
Ha specifika frågor om jobbet och arbetsplatsen, det vill säga det du inte kan läsa ut ur annonsen. Om du ringer upp och frågar “jag vill veta mer om jobbet” så kommer du troligen ändå bli ombedd att förklara mer specifikt vad du vill veta.
Känner du dig nervös inför ett telefonsamtal? Gör ett talmanus som du kan prata efter, åtminstone några stolpar. När du ringer tar du några djupa andetag och sträcker på dig. Stå gärna upp när du ringer om det gör att du känner dig mer stärkt.
Om du söker dig till en myndighet eller annan offentlig verksamhet kan de vara helt onödigt att ringa eftersom de vanligtvis gör sitt urval på kompetens och meriter som framgår av annonsen och matchas mot ansökningarna. Följer de inte detta så kan de få överklaganden. Alla ansökningar till en offentlig verksamhet är just offentliga. Vem som helst kan begära att få titta på dem för att se vilka som sökt jobbet. De kan alltså inte ta hänsyn till om någon låter extra trevlig via telefon och därför går det sämre här att “sälja in sig”.
Ring inte om det uttryckligen står så i annonsen eller det står att de endast tar emot ansökningar via post, e-post eller genom att registrera sig via deras webbplats. Oftast saknas både kontaktperson i dessa annonser, kanske just för att de inte vill lägga tid på samtal från sökande.
När du ska ringa, sätt dig på en lugn plats och presentera dig med namn och tala tydligt. Fråga gärna om personen har tid att prata just då och säg vilket jobb det gäller. Är det en stor organisation där personalavdelningen (eller rekryteringsföretag) hanterar ansökningarna så kan det vara bra att även tala om vilken avdelning eller ort det gäller. De kanske har en stor mängd annonser ute samtidigt. Upprepa gärna ditt namn i slutet av samtalet med förhoppning om att den du pratar med kommer att titta lite extra på din ansökan.
Ett exempel på ett mindre lyckat samtal
Klicka vidare till denna film:
Ett mindre lyckat samtal på jobbannonsen
Hur har du lyckats få bra kontakter med arbetsgivare via telefon? Skriv gärna i kommentarsfältet och dela med dig!
Lycka till med dina jobbsamtal via telefon, det kommer att gå jättebra!
Relaterade inlägg
Om artikelförfattaren
Kommentarer
Lämna gärna en kommentar
Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst
Bra tipsar! Jag ska skriva dig.