Ring och boka in studiebesök hos arbetsgivaren

Sofia Guldbrand
Publicerat 22 mars, 2012

Gå från passiv till aktiv

Ibland kan det kännas ganska maktlöst att söka jobb. Lite som att framtiden ligger i andras händer och som att man passivt förväntas sitta och avvakta på besked. Känner du igen dig i den beskrivningen så är du långt ifrån ensam! Jag har coachat många personer som uppgivet beskrivit processen just så. Skillnaden har då blivit total när personen ringt upp arbetsgivaren och bett om ett studiebesök. Plötsligt är den arbetssökande personen, den som intervjuar.

När energin dippat rejält är det viktigt att komma ihåg vem som bör ha kommandot i livet. Det är du och ingen annan som kan omvandla passivitet till aktivitet. Jag är medveten om att det kan låta provocerande när jag säger så om du sökt jobb länge och känt dig maktlös, men läs vidare, jag tror att du kommer att känna dig taggad att agera inom några minuter när du vet vilka steg som kan hjälpa dig att föra dig närmre det jobb som du vill ha.

 

Hur kan man omvandla passiviteten till aktivitet? Det som har visat sig vara effektfullt är att vända på det hela och göra den arbetssökande till intervjuaren istället för tvärsom! Rent konkret betyder det att du ringer till den arbetsplats du vill jobba  på, och ber att få komma dit och se hur de har det. Du ber att få göra ett studiebesök och träffa någon som också kan berätta om anställningsprocesser. Genom att du på så vis aktivt ser till att du hamnar i rätt miljöer ökar du chanserna till jobb avsevärt och nätverket liksom självförtroendet kan få en rejäl positiv dos när du tar aktiva steg i riktning framåt.

 

Öppna upp för jobb och kontaktnätande

Det kan vara bra att känna till att det finns många företag som egentligen behöver ny personal, men som kanske inte haft möjlighet att ta tag i anställningsprocessen av olika anledningar. Vissa företagsledare vill helst inte ens ha stora anställningsprocesser, utan tar hellre direktkontakt med någon som de fått höra kan vara rätt person för jobbet. Nu vet vi ju inte om så är fallet med de arbetsplatserna som du är nyfiken på, men visst kan det vara värt att ta ett steg som kan ge en öppning vidare till jobb? Att göra de här besöken är ju betydligt mer hoppingivande än att sitta hemma många dagar i sträck och grunna på vad framtiden kanske har, eller inte har, med sig in i ditt liv.

 

Det här är en stor möjlighet att visa den potentiella arbetsgivaren vem du är, och beskriva vad du kan. Eftersom de inte annonserat ut något ledigt jobb så blir utgångspunkten att ditt studiebesök hos dem kan leda till en öppning för jobb längre fram. Och kom ihåg, att om det här inte ger dig drömjobbet nu så har du i alla fall träffat några nya kontakter och du har fått se några olika arbetsplatser och lärt dig mer om dem – faktorer som i sin tur kan komma att ge dig belöning längre fram när du t ex kan vara mer avslappnad i intervjusituationer eftersom du är mer “van” vid att besöka olika jobb.

 

8 enkla steg för bra resultat

När du genomfört punkterna nedan har du gett dig själv och företaget du vill besöka en god möjlighet att se om ni är rätt för varandra. Idén är enkel. Inom en snar framtid kan du ha kommit att se flera verksamheter och kanske till och med skakat hand med flera av medarbetarna där. Så varför komplicera saker och vänta dig genom långsamma processer när du kan komma in i miljön inom kort? För att komma igång, så ta fram papper och penna så är din plan strax spikad. Följ sedan bara stegen nedan och justera givetvis efter eget tycke och smak om du vill:

 

1) Skriv ner några arbetsplatser som du tycker verkar vara riktigt bra att jobba på. Utgå från att du, om du skulle jobba där, skulle komma till din rätt med din personlighet, dina kunskaper, erfarenheter och känna glädje där varje dag! Om det är svårt att komma på konkreta företag så skriv ner branscherna du kan tänka dig och leta sedan reda på några intressanta företag på nätet eller genom att fråga vänner och bekanta.

 

2) Skriv ner några frågor som du skulle vilja ha svar på hos företagen, för att veta mer om de olika arbetsplatserna. När du har frågorna klara så finns grunden som känns genuin när du sedan tar kontakt och bokar in studiebesöken.

 

3) Sök upp telefonnumren till respektive företag.

 

4) Ring upp dem, presentera dig och berätta att du ringer angående ett studiebesök som du skulle vilja göra hos dem. Beskriv att du söker just sådana jobb som finns hos dem, men att du har lite frågor som skulle vara värdefulla att få svar på för att veta om jobbet verkligen är rätt för dig. Här kan du självklart vara uppfinningsrik utifrån din situation så att du skapar fler ärliga argument om varför det är betydelsefullt för dig att komma till just dem. Om du t ex är studerande så kanske du har någon uppgift i skolan som du jobbar med, som är en extra anledning till att du tar kontakt med företaget om ditt besök. Fråga om de skulle kunna ta emot dig någon timme eller kanske en halvdag inom kort. Beroende på vad det är för jobb du ska få komma och titta på så kan du eventuellt också erbjuda dig att testa att jobba lite – kostnadsfritt förstås, bara för att du då får se ännu mer hur det går till. Visa din positivitet och nyfikenhet, och du ökar chansen betydligt för att de kommer att säga ja och genast boka in en dag och tid för ditt besök!

 

5) Se till att ha förberett dig ordentligt inför besöket. Gör det genom att skriva ner flera frågor som du verkligen vill ha svaren på, och läs på information om företaget på deras websida. Tänk sedan också ut vad du behöver för att känna dig bekväm och glad när du är på studiebesöket. Välj ut kläder som ger dig självförtroende, lyssna på peppande musik eller gör andra saker som får dig i rätt sinnesstämning. Tänk på hur kul det ska bli att komma dit.

 

6) Väl på plats behöver du inte känna någon press liknande den som ibland kan upplevas i en intervjusituation, eftersom ni här har omvända roller då du är den som intervjuar! Visa ditt intresse genom dina nyfikna frågor och berätta lite personligt om dig själv. Det är okej att skämta och ta lite plats. Se det här som en kul grej som ger dig nya intryck och som du eventuellt får nytta av, även om det självklart inte går att räkna med mer i nuläget. Och kom ihåg att det här med att träffa nya personer i olika arbetsmiljöer också är bra övning inför arbetsintervjuer framöver och den tid som väntar när du kommer att vara på en ny arbetsplats. Och vem vet, det kan ju vara så att detta blir din nya arbetsplats.

 

7) Om du, när studiebesöket närmar sig sitt slut, känner att du gärna skulle vilja jobba där så berätta att du känner så! Fråga om det är okej att du sänder över ditt CV under morgondagen som de kan behålla om det skulle dyka upp ett jobbtillfälle hos dem och se till att få med dig den mejladress som du kan använda för att skicka ditt CV till rätt person. Genom att skapa en överenskommelse om det här så kan du sedan känna att det är fritt fram att ta kontakt med dem igen.

 

8)  Mejla dem nästa dag precis som ni kommit överens om och passa på att tacka för besöket i samband med att du sänder över ditt CV tillsammans med dina kontaktuppgifter. Det kan ju också vara som så att du fått napp, och att du fått veta att de vill träffa dig snart igen. Och då kan du komma dit på en “riktig” intervju och känna ett inre lugn från start eftersom du redan känner till så mycket och du vet att intresset för en fortsättning är ömsesidigt.

 

Positiva effekter av aktivt tillstånd

Jag hoppas att du känner dig inspirerad att testa det här! Jag har som sagt sett flera positiva effekter av tillvägagångssättet och det har stor betydelse att du håller uppe ett aktivt tillstånd under tiden du söker ditt nya arbete. Kom ihåg att rätt jobb väntar på dig, så öka chanserna genom att vara aktiv! Då har du dessutom mycket mer kul på vägen ;)

 

Stort lycka till,

Sofia

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sofia Guldbrand – Livs- och karriärcoach, egen företagare och kom 2010 ut med Guldboken, som är ett coachande verktyg. Har under 5 års tid hjälpt hundratals personer att rikta tankarna för att skapa ökad kraft och önskade resultat. Utsedd till årets inspiratör i Mariestads kommun 2011, bl.a för sin roll som coach och föreläsare.

”Det har verkligen varit en fantastisk resa jag gjort med hjälp av Sofia. Jag har lyckats nå höjder i mitt liv jag inte trodde var sant. Jag kan starkt rekommendera Sofia som Coach. Hon är en helt fantastisk människa!”
Anna Hultenblad Picornell

Medverkar i boken Sofia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Sofia
www.guldbrand.nu - Guldbrand Coaching
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3825 - Sofia Guldbrands sommarprogram i radion 2010
Telefon: 0706-848030

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst