Ring även om det känns jobbigt: 3 insikter och 3 taktiska knep som ger dig jobb snabbare

Sofie Adde
Publicerat 2 november, 2011
Kategori: Uncategorized
Att lyfta luren och ringa spontana samtal till arbetsgivare och företag är en stor del av jobbsökandet och ofta det som ger resultat i slutänden. Samtidigt är det det vi drar oss för mest. Rädsla för att bli avvisade, säga fel saker, mötas av ointresse, prata med någon okänd, missa chansen är ofta det som hindrar. Vet då att:
  • Det är långt mycket mindre konkurrens kring så kallade “dolda jobb” dvs. jobb som inte utannonseras
  • Företag har svårt att få tag på rätt kompetens
  • Företag är alltid intresserade av medarbetare som han hjälpa dem driva företaget framgångsrikt
  • “90%  of your success is showing up!”

Fördelarna med att lägga mycket energi på att ringa spontant till arbetsgivare är:

  • Du kommer förbi konkurrensen
  • Du kan själv välja ut vilka företag du vill komma in och jobba med
  • Du underlättar för arbetsgivaren i rekryteringsprocessen, de har färre att välja mellan
  • Du har en större chans att presentera dig på ett specifikt och personligt sätt eller komplettera en redan gjord ansökan

Chris x 2!

När en av mina lärare Chris Howard skulle dra igång sin verksamhet som idag är en Multi Million Dollar Business inom personlig utveckling så låg det stort motstånd i att just ringa så kallade “kalla samtal”. Dvs. spontana säljsamtal till företag eller privatpersoner för att erbjuda och sälja in en tjänst. Att söka jobba handlar mycket om att hitta ett uppslag, identifiera ett behov och sälja in en lösning, precis som vid försäljning.

Denne Chris älskade Brazilizn Jiu Jiutzu. Coachen som han anlitade för att komma över detta motstånd ställde frågan:
– Vad finns det för likhet mellan Jiu Jiutzu och att ringa säljsamtal?
När Chris insåg att han kunde använda samma inställning och mentala förberedelse inför en runda på mattan som att ringa kalla samtal så vände alltihop och att ringa kalla samtal blev det bästa han visste. Och det gav resultat. Minst sagt.

 

Insikt 1:

Det handlar alltså om inställning. Låt dig inspireras av något du älskar att göra för att försätta dig i rätt energi och inställning. Kom i form. Det som skapar rätt energi i kroppen kan även vara att klä dig när du ringer som om du var på ett personligt möte, ditt professionella tillstånd kommer att genomsyra samtalet.
Stå upp när du pratar som skapar kraftfull energi i kroppen.
“Smile and Dial”

 

Insikt 2:

Denne Chris lärde mig även en annan sak som har följt mig sedan dess. Att sälja sig själv är något många har svårt för, att tala gott om sina bedrifter, meriter och kompetens. Mitt förhållande till detta ändrades när jag fick perspektivet när Chris lärde mig att ordet “To sell” på engelska härstammar från grekiskans  ord för “To Serve”.
Så när att sälja blir till att tjäna någon, ett syfte eller ett gemensamt mål handlar det inte längre om mig och vad jag vill ha utan om oss och vad vi kan skapa tillsammans.

En annan Chris jag känner som gillar samma sport, har jobbat som säljare i många år. Han har även varit arbetslös vissa perioder. Vid ett tillfälle ringde han till 200 företag varav inget sökte anställa säljare utåt, men fick till slut napp. Det antalet samtal kan förstås avskräcka men vad var det som fick honom att aldrig ge upp och hur hanterad han alla Nej?

Insikt 3:

Det handlar om kvantitet. Av hundra samtal leder tre till en ingång.Var förberedd på att de du kontaktar kommer att säga Nej i de flesta fall och vet samtidigt att:
“No rejection is personal.” Jag lovar! Ta det aldrig personligt när du blir avvisad. “It’s not you baby, it’s me”. Det handlar om timing. Och du behöver vara där och tala om att du finns och bygga relationer för framtida samarbeten men kanske ringer du precis när de behöver det du har att erbjuda.
För varje Nej kommer du närmare ett Ja! Bara att fortsätta!

Chris 2 berättar vidare att det var genom att noga kolla upp företagtes produkt och eventuell konkurrens som han kunde fånga VD:n intresse genom att kunna visa på vilket sätt han kunde utveckla marknadsföringen av produkten, hitta nya användningsområden och fler intressanta samarbeten.

 

Chris ger dessa tips:

Tips 1:

Gör massor med Research om företaget och personen som är nyckelpersonen. Att kunna ställa de rätta frågorna som visar att du är insatt i företagets produkt eller tjänst är avgörande. Har du även lite information om personen du pratar med så kan du lättare vara personlig, hitta en gemensam nämnare och lyfta personen så att den känner sig viktig och lyssnad till. Att kunna lyssna är en stor del av en konversation. Det är därför vi har två öron och en mun.

 

Tips 2:

Se till att du har ett tydligt syfte med samtalet. Var  klar över vad du vill att samtalet ska leda till. Är det att klargöra ett behov hos företaget så att du lättare kan matcha mot deras profil? Få en kontakt? Få till ett möte? Få vägledning? Var förberedd med ett manus eller samtalsmall utifrån ditt syfte, frågor du vill ställa, erbjudanden du har etc. Ha även en lista framför dig på det du gjort tidigare, specifika resultat du uppnått etc. som är relevant för den roll du söker så att du är beredd att visa vem du är. Vet att du antagligen ringer och stör personen mitt i något. Klargör att detta samtal kommer att ta max tre minuter och fråga om det funkar att prata nu eller avtala en tid då det passar personen att du ringer upp. Visa hänsyn och respekt för den andres tid och situation.

Tips 3:

Se till att varje samtal leder till ett vidare tips, en ny kontakt, ingång eller riktning.
“Med tanke på din position så kan jag tänka mig att du har ett stort kontaktnät. Är det någon i ditt kontaktnät som kan tänkas…”, “ Jag skulle behöva din hjälp…”
Då har du fått personen att känna sig viktig och samtalet har lett till mer än ett Nej, du har med dig ett nytt tips som kan leda in på ett nytt spår. Detta håller energin uppe.

Dags att gå till handling.


1. Gör en lista på företag som Du skulle vilja jobba med. Vet varför.
2. Gör grundlig research och hitta rätt kontakt/nyckelperson på de olika företagen.
3. Klargör ditt syfte och ditt mål med samtalet
4. Skriv en samtalsmall och skapa ett frågebatteri.
5. Försätt dig i ett kraftfullt tillstånd där du känner dig peppad, har rätt inställning och fokuserar på syftet och målet.
6. Ring! Se till att du styr samtalet så att du får ut det du vill och att det leder dig vidare i ditt jobbsökande.

 

Jag säger som Chris:

 

“Get out there and serve the world with your gifts!”

Sapere cosa facevate farmaciagenerica24 con tutte le regioni. Giorno dopo quella secondo cui i in particolare, il rispetto della dignità delle risorse.

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sofie Adde – Livs- och Karriärcoach som mött och hjälpt hundratals vidare i jobbsökandet.

"Efter att fått hjälp av Sofie att jobba fram ett CV och ansökningsbrev som verkligen var "jag" kom jag till intervju på samtliga fyra jobb jag sökte inom två veckor."
Marie

Medverkar i boken Sofie är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Sofie