Nanognuggare eller DNA-snickare? Så väljer du rätt yrke för dig!

Tommy Elofsson
Publicerat 25 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Är du osäker på vad du egentligen vill jobba med? Tycker du att det är svårt att välja? Det här med att välja kan lätt skapa både ångest och frustration. Idag finns 8417 yrken att välja bland i Sverige enligt SCB. Så hur väljer man då och slipper frustrationen? Här ska du få tre enkla steg att följa:

1. Utgå från vad som driver dig i första hand

Vad driver dig? Många yrken har försvunnit på grund av samhällets utveckling. Yrken kommer att komma och försvinna. Det som driver dig förändras oftast däremot inte under karriären, och det påverkar dina val. Om du exempelvis värdesätter frihet mer än trygghet, så kan det hända att du funderar på att starta eget. Här är några fler exempel på värden: Utveckling, hälsa, kreativitet, få bidra till andra, mening, status, ledarskap, förändra, självförverkligande eller att helt enkelt ha roligt.

 

Många värden tycker du kanske är viktiga, men om du om du känner efter så kommer du upptäcka att ett eller ett fåtal av värdena sticker ut lite mer än de övriga. Gå sedan från ”andra hållet” och fundera över vilka mervärden det kommer ge dig att uppnå olika karriärmål. Välj max tre värden, så vet du varför du gör det du gör, och där hittar du också motivationen.

 

2. Utgå från att du vet inom dig vad du vill och vad du behöver göra.

”Jag vet inte vad jag vill” kan ibland bli ett mantra som upprepas, utan att vi tänker efter. Varför? Det finns två skäl; vana och rädsla. Precis som du kan vara van att äta yoghurt till frukost, så kan du vara van att tänka i vissa banor. Rädslan handlar om en helt naturlig rädsla för förändring. Att ärligt känna efter vad man verkligen vill, kan innebära stora förändringar och kanske även stora uppoffringar. Så slappna av och utgå från att du har svaren inom dig, innan du går vidare till nästa steg.

 

3. Coacha dig själv

Att coacha sig själv handlar om att ställa frågor till dig själv som fokuserar på lösningar och hjälper dig framåt. Jag vill ge dig några exempel på frågor som kan vara till hjälp att ta reda på om du faktiskt kanske vet vad du vill innerst inne. Det kommer vara frestande att läsa frågan snabbt och sedan svara ”jag vet inte” vanemässigt. Men låt gärna varje fråga sjunka in något innan du svarar. Vifta inte bort några svar, utan ta istället svaren seriöst. Sedan är det ändå ditt beslut om det är mödan värt att gå från ord till handling utifrån det du får fram.

 

Redo? Ok, då kör vi:
– Vad skulle du ångra om du inte gjorde i livet? (Du ångrar det du inte gjort mer än det du gjort, i slutändan).

– Hur ser ditt liv ut om fem år om du få önska fritt? (Våga släppa loss alla drömmar och önskningar. Strunta i att värdera vad som är möjligt och omöjligt i det här läget.)

– När blir du som mest motiverad? (Du kan till exempel fundera över när du senast kände dig riktigt motiverad. Vad var det som gjorde att just den grejen skapade sådant driv hos dig? Vilka värden låg bakom?)

 

Vad gör jag om jag ändå inte vet vad jag vill?

Om du verkligen inte vet vad du vill just nu då? Ja, det kan ju vara så. Var bekväm i det i så fall och lita på att det kommer. ”Jag vet inte vad jag vill just nu” skapar ingen frustration, eftersom du konstaterar ett faktum utan att värdera. ”Jag vet inte, men borde veta”, kan däremot skapa frustration eftersom du då har en negativ värdering om hur det är just nu.

 

”Måste” man jobba med något som känns 100 % rätt?

Nej, givetvis inte. Utgår du från dina värden finns det å andra sidan massor med yrken där du kommer känna dig ”hemma”. Och har du läst så här långt så är sannolikt det här med yrkesval något som är viktigt för dig. Utveckling, eller att leva efter sina värden behöver å andra sidan inte vara ett yrke. Kanske kan du hitta andra sätt att utvecklas. Ofta väljer vi mellan trygghet och utveckling när vi står inför valet att fortsätta med det vi gjort tidigare eller byta karriär. Inget av valen är fel. Bara du kan avgöra vad som är rätt för dig just nu.

 

Nästa steg?

Vilket steg kan du ta idag för att dämpa beslutsångesten och frustrationen? Börja med dina värden så lovar jag dig att du tagit ett rejält steg närmare det som verkligen motiverar dig. För visst är det väl lättare att identifiera ett fåtal bestående värden än att välja ett av 8417 yrken? Gör i alla fall ett val idag, oavsett om du tvekar mellan nanognuggare, DNA-snickare eller några andra spännande karriärvägar. Välj ut tre värden som är viktiga för dig i arbetslivet, och släpp frustrationen.

 

Kommentera gärna hur det gått nedan eller berätta om dina erfarenheter kring att hitta “rätt” yrke.

Stanislaw tillich cdu kündigte an, dass ich noch Netz nie einen mann mit der erektilen. Online bestellen, levitra generika ohne rezept kaufen, welche wirkung.

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Tommy Elofsson – Tommy Elofsson - Beteendevetare och certifierad coach. Driver företaget Mentor AB och har utvecklat det webbaserade programmet Självcoaching.

Tommy hjälpte mig att se målet av en ljus framtid trots min höga ålder. Han är en engagerad och pålitlig coach som jag i allra högsta grad rekommenderar.
Rebecca Larsson, klient

Hit vänder du dig för att få ut mer av Tommy
Mentor AB - Utbildningsföretaget där Tommy är VD
YouCoach.se - Inspiration, motivation och coaching via webben
Telefon: 073-182 57 41

Kommentarer

  1. RAFI
    Publicerat 11 november, 2014

    Bra motivation.