Mobilisera ditt nätverk och låt andra hjälpa dig hitta jobb via LinkedIn!

Katy Caroan
Publicerat 16 december, 2011
Kategori: Uncategorized

Känner du att din LinkedIn profil håller bra standard enligt mitt tidigare blogginlägg, men att du trots detta inte får resultat i form av förfrågningar eller jobbtips? En 100% profil är en bra utgångspunkt för att andra ska hitta dig via sökningar, men det allra viktigaste är att du är aktiv inom nätverket och mobiliserar dina kontakter.

Vilka kontakter har du som du kanske inte tänkte på i första skedet när du såg över vem som kunde hjälpa dig i processen? Du kan välja att involvera kontakter som du inte varit i kontakt med på ett tag, eller kontakter som du har en annan relation med än som tidigare kollega. I detta blogginlägget kommer jag ge dig konkreta tips på hur du går tillväga för att mobilisera HELA ditt nätverk för att få hjälp att hitta jobb via LinkedIn.

 

INSPIRATION

Varför är LinkedIn verktyget för att mobilisera ditt nätverk?

Min erfarenhet är att de flesta som är på LinkedIn besvarar meddelanden och önskar dela med sig av sin kunskap och hjälpa andra hitta lösningar. Titta på filmen för att få del av fler av mina erfarenheter!

 

 

HUR DU GÅR TILLVÄGA

7 tips för att du snabbt ska kunna öka antalet kontakter på LinkedIn

  1. Börja med att lägga till nuvarande kontakter. Om de redan finns på LinkedIn, skicka en inbjudan direkt i verktyget. Om de inte finns på LinkedIn, skicka en inbjudan för att de ska gå med och skapa en vinna-vinna situation!
  2. Innan du startar med att skicka en stor mängd inbjudningar, tank genom hur du kan göra din inbjudan personlig. (LinkedIn har ett standardmeddelande)
  3. Titta genom dina nuvarande maillistor och identifiera kolleger, studiekompisar och affärspartners.
  4. Titta genom dina manuella listor av personer du känner från tidigare jobb och kurser. Starta med de mest uppenbara!
  5. När din lista med kontakter växer, titta genom dina kontakters kontakter och se om du missat någon i din egen genomgång.
  6. Titta genom vilka grupper som dina kontakter är med i och se om du kan hitta fler av dina kontakter där.
  7. Ordna dina kontakter genom att lägga till “taggar” för att förbereda olika jobbsökarkampanjer för din del, du gör detta genom att använda Kontakter / Kontakter / Taggar / Hantera (på engelska: Contacts / My connections / Tags / Manage) och du skapar precis de taggar som är meningsfulla för dig.Varje kontakt kan ha en eller flera taggar. Genom att använda taggar kan du skicka meddelanden till olika målgrupper på ett effektivt sätt. Taggarna gör det också enkelt för dig att komma ihåg vem du kontaktade i vilka sammanhang.

LinkedIn låter dig skapa upp till 200 olika taggar, men det räcker från början att du använder ett fåtal, t ex ”Fd kolleger”, ”Vänner”, ”Kunder”, ”Leverantörer”, ”Studiekamrater” etc.

 

Notera att du även kan skapa taggar utifrån aktiviteter du gör, t ex ”Spontanansökan skickad”, ”Lunchmöte inbokat”, ”Förfrågan om jobb”, “Jobbtips Dec 2011” etc. Här är det bara fantasin som sätter gränser, och du kan skapa olika kampanjer för dina målgrupper!

 

VÄGEN VIDARE

Starta med skapa de taggar som är mest uppenbara för dig, t ex “Fd kolleger”, “Kompisar” etc. När alla dina kontakter har minst en tag, kan du skapa din första kampanjtag, t ex “Jobbtips Dec 2011”. Gå genom dina kontakter och tagga de som du tror kan hjälpa dig på kort sikt.

 

Skicka ett meddelande till alla som har kampanjtaggen och be om idéer eller konkreta jobbtips. Du kanske kan bjuda på en fika eller en annan aktivitet som gör det lätt att hålla kontakten med de som svarar? Gör det till en vana att titta över dina kontakter ibland och säkerställ att alla har minst en tag. Då har du bra förutsättningar att köra effektiva kampanjer framöver.

 

Dela gärna med dig av dina erfarenheter här – lycka till!

Ärtyvän suolen oireyhtymä on Osta Geneeristä Cialis 5 mg -lääkettä netistä edullisesti ilkeä kiusa, mutta siihen tepsivät vatsaa hellivä kuitu, liikunta ja rauhalliset tätä verkkoa ruokahetket. Tätä verkkoa kuumemittarinkin ilmaiseva lämpöily voi liittyä maksan rasitustilaan, josta kertoo myös ihon kutina.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Katy Caroan – HR-konsult och coach med mer än 18 års erfarenhet från förändringsledning av människor som söker nya professionella utmaningar.

Tagline: ”Katy är en driftig och nyskapande person som med mod och värme inspirerar dig till nya spännande insikter” (Omdömen från 11 kunder och kolleger, analyserat och sammanställt via analysen Du-ett varumärke augusti 2010)
Per Frykman & Karin Sandin

Medverkar i boken Katy är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Katy
Caroan Consulting - Konsultbolaget där Katy Caroan erbjuder utbildnings- och coachingtjänster i teknologins framkant