Mingel, nätverk och inspiration

Sabina Dernelid
Av Sabina Dernelid
Publicerat 14 februari, 2012

Samma sak varje dag? Skriva CV och gå på intervju tar tid men det fyller inte alltid åtta timmar om dagen. Så vad ska du göra med din tid? En bra balans mellan olika arbetsuppgifter är något som de flesta mår bra av, så hur uppnår du balans när du söker jobb?


Idéer uppstår i möten med andra och de flesta jobb förmedlas via kontakter, så ett stort kontaktnät är bra och byggandet av ett sådant kan vara bra arbetstid för dig som söker jobb . Som anställd insåg jag inte hur viktigt och roligt det är med ett stort nätverk men som egen företagare handlar det om överlevnad och skulle kunna liknas vid anställningstrygghet. Som egen företagare är jag egentligen konstant arbetssökande och min erfarenhet säger mig att ett stort nätverk är det mest effektiva sättet att hitta jobb.

 

Ditt nätverk

Det är viktigt att nätverket består av rätt personer, men vilka är rätt? Människor som är inom den bransch du vill arbeta är bra men det är minst lika viktigt att nätverket till stor del består av människor du gillar. Att ha kontakt, för kontakt behöver du ha, med människor du inte gillar ger inga bra resultat. Så knyt kontakter med andra, gärna de som uppnått sådant du vill uppnå eller som arbetar med sådant du vill arbeta med. Om du ser att andra klarar av något som du själv känner är omöjligt hjälper det dig att bryta ner dina egna ramar för vad som är genomförbart vilket kan vara en stor fördel när du söker jobb.
Ett stort nätverk med rätt människor ökar dina chanser att få jobb men att utöka nätverket och knyta nya kontakter kan kännas svårt, särskilt om du inte vet hur du ska gå till väga, så här kommer några tips.

 

Tips för att bygga nätverk

 • Följ människor i din bransch på Twitter och diskutera med dem när intressanta diskussioner dyker upp. Twitter kan vara som ett ”mingel” där du sedan kan ta kontakter vidare till t.ex. Facebook eller LinkedIn.
 • Gå med i olika karriärsnätverk på t.ex. Shortcut, svara på frågor i forum eller skriv egna frågor och funderingar. Det kan vara ett bra sätt att visa din kompetens eller att få inspiration och knyta kontakter med andra.
 • Håll dig uppdaterad om vad som händer i din kommun. I Eskilstuna, där jag bor, anordnas det en hel del nätverksluncher, frukostar och och annat. Det annonseras i tidningar, på kommunens hemsida och i sociala medier. Be andra tipsa dig om sådant som är aktuellt.
 • Anmäl dig till en kvällskurs inom något du är intresserad av och lär känna nya människor samtidigt som du lär dig och utvecklas.

Med nätverkande som en naturlig del blir dina arbetsdagar förhoppningsvis roligare köp viagra på nätet Sverige samtidigt som de snabbare tar dig mot målet.

 

Behov av inspiration

Som anställd kan du ibland få delta i utbildningar, föreläsningar och kurser. En dags avbrott från jobbet för inspiration av något slag kan göra underverk för kreativiteten. Den här typen av aktiviteter är minst lika viktiga, om inte viktigare, när du söker jobb. Så nedan följer några tips för vad du kan planera in i kalendern.

 

Tre tips för inspiration och utveckling som arbetssökande

 1. Högskolor ordnar ibland kostnadsfria föreläsningar, likaså finns det kunskapsdagar, mässor och events. I Stockholm och andra större städer ordnar många företag kostnadsfria frukostseminarier med olika teman, googla ”frukostseminarium” så bör du få en del träffar. Håll utkik och be andra tipsa dig om sådant som kommer upp. Både sådant som du har ett yrkesmässigt intresse av och sådant som du är intresserad av privat. Inspiration och avbrott är viktiga oavsett så huvudsaken är att du är intresserad av ämnet.
 2. Vissa fackförbund erbjuder utbildningar kostnadsfritt för medlemmar. Det är ett tillfälle att öka nätverket, knyta kontakter och att bättra på CV:t.
 3. Vissa a-kassor låter dig studera på halvtid samtidigt som du söker jobb och det finns mängder av distansutbildningar och andra utbildningar att välja mellan. Det är en möjlighet att läsa något helt annat om du vill byta riktning eller öka på befintlig kunskap och på så sätt öka möjligheten att få arbete.

 

Lycka till och berätta gärna hur det gått!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Sabina Dernelid – Rekryterare med fokus på sociala medier. Coachar och ger rådgivning åt blivande egenföretagare. Brinner för att varje person ska hitta och använda sin talang.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Sabina
http://www.adsteam.se - rekrytering och sociala medier
Telefon: 0739 - 39 82 20

Kommentarer

 1. Publicerat 14 februari, 2012

  Jag ska på arbetsintervju som lärarvikarie imorgon. Vad bör jag tänka på i klädväg? Ska jag ha min proteslins för att “dölja” mitt blinda öga eller ska jag ta glasögonen?

  • Publicerat 14 februari, 2012

   Det är svårt att säga vad du “ska” eller “bör” ha på dig på en intervju eftersom det beror på vem du är och vilken arbetsplats det är (hur klär man sig där) Jag tror generellt att det bästa är att klä sig så att man känner sig bekväm och är sig själv i den situation man befinner sig i. Att vara sig själv klädmässigt kan naturligtvis skilja sig beroende på situation, “jag på ett bröllop” betyder inte samma klädsel som “jag en vanlig arbetsdag”. Så satsa på att vara dig själv i “ett viktigt möte” sitution.

 2. Frida
  Publicerat 15 februari, 2012

  Vad du är duktig Sabina ;) Jätte intressant att läsa det du skriver..

  Frida Vestberg

 3. João
  Publicerat 24 april, 2013

  Sabina, jag tackar dig för alla dessa tipsar du skriver till oss… du är underbar och jag önsker dig lycka till i framtiden.

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst