Lediga dagar för att söka lediga jobb

Ylva Ekdahl
Publicerat 6 april, 2012

Påskledigt – och förhoppningsvis har du några extra lediga dagar. Om du funderar på att börja leta nytt jobb kan det vara ett strålande tillfälle att börja leta på nätet. Men hur gör man? Här kommer sju tips på var du kan hitta platsannonser. Påbörja ett websöks-äventyr!

 1. Platsbanken
  Den givna startplatsen – arbetsförmedlingens sajt är i särklass störst i Sverige. Förr måste alla lediga jobb annonseras via dem. Så är det inte längre, men de flesta företag skickar ändå in sin annons till dem (det är gratis att annonsera jobben här och företagen kan själva skriva in och administrera sina annonser). Om du registrerar din CV på platsbanken (det är inte samma sak som att registrera sig på arbetsförmedlingen!) så kan du få matchningar till jobb som passar dig.
 2. Jobbsökarportaler
  Det finns ett antal andra jobbsökarportaler som söker av på internet och visar annonser från olika websajter, t ex JobbSafari.  Det finns också portaler som söker av jobb inom vissa branscher, t ex Teknikjobb. Ett tips är att gå till Workshopping.comde har både en topplista (länk på deras förstasida) med en bra sammanställning på stora portaler, men också en lista på olika rekryteringsföretag.
 3. Rekryteringsföretagen
  Alla stora rekryteringsföretag har en annonseringssida med aktuella rekryteringar. Börja med de stora, t ex Adecco, Manpower, Monster, Poolia, Proffice, Stepstone.  Flera av dem har matchningsmail, så det kan vara smart att registrera din CV eller din sökning.Det finns massor av mindre rekryteringsföretag som är specialinriktade på en bransch eller en yrkeskategori. Arena rekryterar till exempel speciellt till lager, SJR till ekonomi, bank och finans. Det finns till och med företag som specialiserar sig att rekrytera dem som är aktiva idrottare. Sök på branschnamn/intresse + rekryteringsföretag.
 4. Bransch-arenor
  Finns det någon websajt för just din bransch, din yrkeskategori eller din befattning? Det är väl värt att kontrollera, för det är givna plattformar för platsannonsörer som vill rikta sig till en specifik målgrupp. Sajten HR & Ledarskap är ett exempel på det.
 5. Dags- och veckotidningar
  De finns ju fortfarande kvar – dagstidningarna. Många av dem är knutna till mediekoncernernas gemensamma rekryteringssajt: Lokus.se
  I storstadsområdena finns flera gratis dags- och veckotidningar: Metro, Mitti, mfl. Letar du jobb lokalt är det ett sätt att hitta de jobb som inte annonseras på annat sätt. Ibland finns inte platsannonserna på deras hemsida – men själva tidningen kan ligga som en .pdf som du kan läsa på datorn, då kan du kolla annonser där. En del av dessa tidningar går också att prenumerera på, då får du dem direkt i brevlådan (smart om du t ex bor i Haninge, men söker jobb i Stockholm).
 6. De stora kedjornas egna webplatser
  De flesta stora butikskedjor, t ex H&M, Åhléns och Bauhaus, har egna jobbdatabaser. Där lägger de ut alla jobb för hela Sverige inom sin koncern. Tänk på att det inte bara innebär butiksjobb, utan även administrativa tjänster, IT-jobb, lagerjobb osv. De kräver oftast att du lägger in din CV i deras databas för att du ska kunna söka jobben. De här jobben annonseras oftast inte på något annat sätt.
 7. Websök
  Det kan vara värt att göra ett websök på den tjänst/befattning som du söker + geografisk ort. Det kanske är svårt att säga exakt vad du söker för slags jobb, men prova olika benämningar: sekreterare + Gränna, assistent + Gränna, administrativ + Gränna. Du kan också söka de stora företagen på din ort och se om de har lagt ut några lediga jobb – de ligger oftast under rubriken Om oss.

 

Resultat

 

Några saker kommer att ske när du ger dig ut på ett sådant här äventyr:

 • Du kommer att få upp samma annons på flera ställen. Det får du finna dig i.
 • Du kommer att bli fullständigt tokig på alla som tycker att du ska skriva in din CV på just deras sajt. Det tar tid och känns ibland tröstlöst. Se det som att du bara behöver göra det en gång på just detta ställe. Sen finns dina uppgifter där och kan du lägga upp en matchning, så kommer det att förenkla betydligt för dig senare. Glöm inte att skriva upp användarnamn och password – du kommer att glömma bort det annars.
 • Det tar betydligt längre tid än förväntat. Ta det lugnt, läs en sak i taget och fundera på din fortsatta strategi. Vilka sajter kan vara smart för dig att följa? Var finns dina jobb?
 • Du kan bli positivt eller negativt överaskad. Positivt om du hittar många jobb som du skulle kunna tänka dig att söka: skriv ut och sök dem ett i taget. Negativt om du ser att det inte finns så många, eller inga, jobb för dig att söka – men då har du tagit reda på att ditt jobb inte annonseras ut på annons. Då behöver du inte lägga energi på att leta platsannonser, utan fokusera på andra sätt att söka jobb – kontakter, gamla arbetsgivare, spontanansökningar och presentationsbrev till företag som du tycker verkar intressanta.

Oavsett vad resultatet blir så har du tagit ett stort steg närmare ett nytt jobb!

 

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Ylva Ekdahl – Jobb- och karriärcoach. Har tidigare arbetat som personalhandläggare och rekryterare, samt som projektledare inom arbetslöshetsprojekt.

"Ylva hjälpte mig att inse att jag gör mer än vad jag tror. Jag har en tendens att inte se mina framgångar. Att få bolla med någon som såg mig med mer objektiva ögon, som gav mig feed-back och uppmuntrade mig var väldigt bra!"
Eva-Lena

Hit vänder du dig för att få ut mer av Ylva
yeh yeh coach & konsult - Ylva Ekdahl - din karriärcoach
Telefon: 08-410 400 69

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst