Klarar ditt namn en Googling?

Cecilia Kärvegård
Av Cecilia Kärvegård
Publicerat 1 april, 2012

Varannan chef Googlar de sökande vid en nyanställning för att kolla upp personen. Vad får en chef se och läsa vid en Googling på ditt namn? Hur många av resultaten har du själv kontroll över? Vet du hur du kan kontrollera de digitala avtrycken av ditt namn? Skräckhistorier om arbetssökande som fått nobben efter en Googling blir fler och fler idag, men tack och lov så går det att ta kontroll över sökresultaten med några enkla åtgärder. Vi ska här gå igenom dels hur du kan undersöka hur många som Googlar ditt namn och hur resultatet ser ut dels så får du konkreta tips på hur du tar kontrollen över ditt namn.

 

Från att ha varit något man använder för sitt privata nöjes skull så har Internet blivit en stor faktor som kan avgöra så allvarliga saker som om en person får ett jobb eller inte. Idag får man hela tiden tänka sig för när man är på nätet och surfar runt då allt du skriver och publicerar är  offentligt material för alla som har tillgång till Internet och en sökmotor.

 

En rolig partybild där det spexats ordentligt kan vara kul för de inblandade som förstår vad som försiggick på bilden, men vad kan en utomstående person tolka det som?

 

Om du gör en bildsökning på ditt namn så kan det komma upp bilder som du aldrig har sett, bilder som föreställer prsoner du inte känner. Hur kan det komma sig?  Jo, om du till exempel kommenterar på en blogg i ditt eget namn så associerar Google ditt namn med allt material som finns på den bloggen.

 

En klient till mig, vi kan kalla henne Anna, har stött på problem med att få jobb då hon haft ett väldigt negativt Googleresultat på sitt namn. Allting började med att Anna gjorde en konkurs vilket lokaltidningarna skrev en del om och tyvärr så förekom det en del felaktigheter i artiklarna vilket har svartmålat henne i resultaten på Google.

 

Anna var den perfekta kandidaten med utbildning, bra meriter och yrkeserfarenhet. När hon skickade sin ansökan och telefonledes kontaktade arbetsgivaren så blev hon först väldigt positivt bemött men efter en Googling har hon fått kalla handen. Artiklarna om Anna har lett till att hon blivit dömd och hon har inte fått komma vidare till intervju.

 

Idag ser det annorlunda ut för henne och de här negativa sökresultaten kommer så långt bak att ingen orkar bläddra så långt.

Så hur förändrades då det här? Anna tog kontrollen över sitt namn på nätet och det kan du också göra.

 

Vet du hur många som Googlar ditt namn? På http://googlad.nu/ kan du kolla hur många  som Googlar på ditt namn och även se hur ditt sökresultat ser ut.

 

Så tog Anna kontrollen över sitt namn på Google!

 

Det viktigaste för att ta kontrollen över ditt namn är att vara aktiv på internet och helst på flera ställen. Det var det som Anna tog fasta på.

 

1.    Anna öppnade ett Twitterkonto och en profil på LinkedIn.
2.    Hon startade en blogg.
3.    Hon ställde upp gratis i en radioprogramserie.
4.    Sedan kopplade hon ihop dessa genom att länka dessa till varandra.
5.    Hon såg till att få sin blogglänk på andra  bloggar som hade ett innehåll som gärna förknippades med.
6.    Hon hade även skrivit en lite för personlig kommentar på en blogg som också den kom upp i ett  sökresultat men då bad hon bloggaren att ta bort hennes kommentar vilket också skedde.
7.    Sist såg hon till att vara aktiv på Twitter, LinkedIn, Facebook och bloggen och nätet i övrigt.


Annas sökresultat förbättrades i och med det hon gjorde. Det gick inte på en timme men resultatet förbättrades successivt i och med att Anna var aktiv.

Resultatet av att Anna tog kontroll över sitt namn blev ett helt annat bemötande när hon sökte jobb och hon har fått komma på intervjuer.

 

Så det är viktigt att du skapar en bred och stark närvaro på internet och här får du fler tips på vad du kan göra:


•    Skaffa en blogg eller egen nätplats, Google gillar bloggar, speciellt dom som uppdateras regelbundet.
•    Se till att andra länkar till dig.
•    Använd ditt eget namn när du skapar konton i sociala medier.
•    Har du ett ovanligt namn kan du registrera en .se-domän som du sedan kan koppla ett webhotell till.
•    Har du ett negativt bildresultat på Google så ska du publicera många bilder och du kan också kommentera på bildbloggar och liknande.
•    När du är aktiv på nätet se till att du är det på webplatser som har ett innehåll som du kan stå för.
•    Tycker du om att filma så skaffa en YouTube-kanal i ditt namn. Bambuser är perfekt om du filmar med mobilen eller webkameran.


Fler tips får du i dokumentären  ”Du är Googlad!” gjord av Johan Ripås. I dokumentären får du ta del av olika personers erfarenhet av ett negativt sökresultat på Google.

 

Artiklar om hur du använder LinkedIn hittar du HÄR!


Har du egna erfarenheter av negativa sökresultat så berätta gärna om det i en kommentar nedan.


Dags att sätta igång och ta kontrollen över ditt namn! Börja med att Googla så får du se vad du behöver göra.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Cecilia Kärvegård – Cecilia Kärvegård - Jobbcoach, beteendevetare, föreläsare och stresskonsult. Har i 11 år coachat och inspirerat arbetssökande och arbetsgrupper till att nå sina mål.

Alltså du är ju bara för bra! Tänk att varje gång jag vänder mig till dig och du skriver något tillbaka så känner jag mig genast mycket gladare, jag kan sitta och läsa de du skriver 100 gånger om bara för att jag älskar att läsa dina ord!!
Camilla Österlöf

Medverkar i boken Cecilia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Cecilia
Klokegård - Designa Ditt Liv! - Cecilias Hemsida/Blogg med Rockstjärnestatus och inspirerande tips!
Telefon: 0736-21 76 96

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst