Jobbsökarschemat ger dig garanterat jobb!

Julia Rosqvist
Publicerat 2 januari, 2012
Kategori: Uncategorized

 

 

 

 

 

 

Med hjälp av ett individuellt jobbsökarschema har alla jag coachat fått en sysselsättning.

Så det finns all anledning för dig att göra ett sådant schema du också.

Här visar jag hur det går till.

Det började med två killar…

Två killar kom till mig och visste inte vad eller hur de skulle söka jobb.

Jag frågade dem vad de kunde? Och framförallt vad de ansåg sig vara bra på? De hade inte en aning om vilka deras svagheter och styrkor var.

Det var då min idé om ett jobbsökarschema föddes. Att strukturera sitt jobbsökeri och göra på olika sätt varje gång man söker jobb är nyckeln till framgång.

 

Det visade sig att killarnas hobby var att klättra på höga klätterväggar . Vi kom fram till vad som var deras styrkor, de fixade utan problem höga höjder, de var fysiskt starka och modiga.

Deras svagheter var bla.  låg kreativitet, låg motivation, svagt nätverk och ingen yrkesutbildning kopplad till deras styrkor.

Deras ambitioner var dock starka, de ville verkligen ha en sysselsättning, tjäna pengar samt förverkliga sig själva.

 

Hur skall du söka jobb?

Problemet blev HUR de skulle göra. Här blev insikten att de behövde inventera potentiella yrken kopplade till deras styrkor och det krävdes aktivitet.

Vi inventerade i följande:

Vilken utbildning skulle komplettera deras styrkor och mod?

Vad skulle kunna vara ett lämpligt arbete för killarna som inte var höjdrädda?

Var skulle de söka jobb?

Hos vem?

När?

Varför?

Men framförallt HUR?

Vi gjorde ett Jobbsökarschema!

 

Jobbsökarschema

 

Måndag förmiddag: Gör din egen inventering! Vad är dina styrkor? Har du svårt att skriva ner dem så be någon som känner dig väl att hjälpa dig. Vad är dina svagheter?  Vad är dina ambitioner?  Vad är dina behov/resurser för att nå dit du vill.

Ingen kan lyckas ensam.

 

Måndag eftermiddag: Gör visitkort på www.vistaprint.se. På framsidan av visitkortet har du dina kontaktuppgifter. På baksidan dina utbildningar, erfarenheter och kunskaper i tretal. (Three is a magic number) Glöm inte att ha rubriken: Söker ny karriär, på visitkortet.

 

Tisdag förmiddag: Kontakta ett affärsnätverk i din kommun. Be att få komma och presentera dig på en företagarfrukost, företagslunch eller liknande. Kontakter skapar möten, möten skapar relationer och relationer skapar affärer.

 

Tisdag eftermiddag: Gå ut på internet och läs samtliga företags hemsidor hos vilka du kan tänka dig att söka jobb. Titta under länken som heter jobba hos oss, karriär eller liknande för att se om det finns några lediga tjänster att söka och sök dem. Glöm inte att du kan hitta många företag på Facebook. Facebook är en kanal till potentiella arbetsgivare.

 

Onsdag förmiddag: Ring femton samtal till femton arbetsplatser och femton chefer. Fråga om du får bjuda på en lunch för att presentera dig själv och ditt intresse för deras verksamhet. Förhoppningsvis tackar minst en chef ja, det behöver inte bli så dyrt. Relationer börjar alltid med ett möte.

 

Onsdag eftermiddag: Gå ner till Arbetsförmedlingen och se vilka jobb som utannonseras där. Även om du kan hitta mycket på internet är det bra att ta sig ut för att söka jobb.

 

Torsdag förmiddag: Japp visitkorten har kommit. Gå ut och sprid dem på potentiella ställen där din kommande arbetsgivare kan finnas. Det kan vara att stoppa in dem i dagstidningar på närmaste kiosk till att lägga en hög bredvid kaffemaskinen på en lunchrestaurang.

 

Torsdag eftermiddag: Nu är det dags att ringa och skaffa sig en mentor. De flesta människor som får denna förfrågan blir smickrade. Ta kontakt med en ansvarig person på det företag där du vill jobba. Du ska inte fråga om jobb, du ska be denna bli din mentor. Det kan vara en ”icebraker”, en första kontakt som senare kan leda till ett jobb.

 

Fredag förmiddag: Spela in en film. En hisspresentation av dig själv att kunna maila till arbetsgivare du söker jobb hos. En hisspresentation är en kort presentation där du fångar åhörarens intresse kring dig själv på under en minut

 

Fredag eftermiddag: Dags att börja öva. Se över ditt CV, googla på anställningsfrågor och förbered dig för kommande anställningsintervju. Be exempelvis en vän provintervjua dig, se det som skarpt läge och öva att på ett intressant och sakligt sätt svara på frågorna du googlat fram.

 

Jobbsökarschemat blev killarnas karriär

 

Killarna inventerade sig själva, skaffade sig en mentor vilket ledde till en intensivutbildning i att putsa fönster. De sökte efter fönsterputsfirmor på nätet, gjorde egna visitkort, ringde några samtal och bjöd ut ett par intressanta företagare på lunch och gav dem deras visitkort. Inom tre veckor fick de anställning på en fönsterputsfirma med uppdrag att putsa fönster på höghus

 

 

Gör ditt eget jobbsökarschema

 

Jobbsökarschemat tar en stund att göra och det måste förnyas varje vecka men det är det värt. Motivationen finner du i att utmana dig själv. Du kommer märka resultatet redan inom ett  par veckor. Om det känns trögt, ring en vän och be om stöd, råd och hjälp för att ditt jobbsökarschema ska bli lagom utmanande för just dig.

Tänk på att du faktiskt investerar i dig själv! Gör nu ditt eget jobbsökarschema, börja med din egen inventering (se måndag förmiddag). När du följer ditt jobbsökarschema  kan jag lova dig personlig utveckling och inom kort ett arbete.

Ako je osoba u depresiji, Kamagra tablete može biti od pomoći terapija lijekovima ili savjetovanje. Tadalafil pliva sadrži djelatnu tvar tadalafil koja pripada skupini lijekova koji se nazivaju inhibitorima fosfodiesteraze tipa 1. Fiksna kombinacija budezonida i formoterola u liječenju astme – bolja kontrola. Lijek nije potrebno zapiti s vodom, već je dovoljno istisnuti ukusan žele u usta koji se potom u usnoj šupljini apsorbira izravno u krvotok.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Julia Rosqvist – Jobbjägaren! Startade som jobbcoach 1997. Utbildade mig under 6 år till UGL-handledare (utbildning av grupp och ledare) inom förvsvarsmakten. Därefter har jag arbetat som professionell beteende/kroppsspråks coach bla. i TV 3`s program Singelcoacherna. Även känd som programledare i Kanal 5`s TV-program Jobbjägaren.Hit vänder du dig för att få ut mer av Julia