Så kan hjältar hjälpa dig till en ökad självkänsla när du söker jobb!

Cecilia Kärvegård
Av Cecilia Kärvegård
Publicerat 10 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Börjar du tvivla på dig själv? Får arbetslösheten din självkänsla att sjunka? Tvivlar du på din duglighet och kompetens?

 

Att självkänslan sjunker och egenvärdet med den är vanligt förekommande hos många som varit arbetslösa en längre tid vilket minskar chanserna till att få ett jobb.

Då kan du ta till hjältemetoden för att höja din självkänsla,  för om du som arbetssökande utstrålar självkänsla är du mer attraktiv för en arbetsgivare än om du styrs av självtvivel.

 

Så när du är arbetslös är det inte bara viktigt att söka jobb utan även att jobba på din självkänsla för att ge ett så bra intryck som möjligt och för att öka dina chanser för att få jobb. Och då är hjältemetoden ett effektivt verktyg och jag är övertygad om att du har någon eller några hjältar i din omgivning som har egenskaper som du önskar att du också hade. Låt de här  personerna som du inspireras av vara dina hjältar som hjälper dig att bli mer attraktiv för en arbetsgivare.

 

Du kommer här få tips för hur du hittar dina hjältar som kan hjälpa dig att få en bättre självkänsla som hjälper dig att få det jobb som du så gärna vill ha.

Fotograf, Nathalie Kärvegård

 

Har du en bra självkänsla så lyser det igenom på alla de sätt som du kommunicerar, självkänslan märks i ditt ordval när du skriver en jobbansökan, det hörs på din röst när du ringer en arbetsgivare och det syns på dina kroppsrörelser när du sitter på en anställningsintervju.

 

Då sätter vi igång och letar hjältar!

 

Hjältemetoden:

 

1. Hitta dina hjältar:

Sätt dig i lugn och ro med papper och penna. Fundera över vilka personer i din omgivning som du beundrar, blir inpirerad av eller som har egenskaper som du gärna önskar att du också har. Det spelar ingen roll vilka de här personerna är, det kan vara en vän, tidigare kollega, butiksbiträdet, en filmstjärna, en programledare, en gammal klasskompis, ett syskon osv. Det viktiga är egenskaper hos de här personerna. Skriv ner namnen på de här personerna så du får en lista.

 

2. Önskade egenskaper:

Vid varje person/hjälte skriver du ner de egenskaper som du tycker är utmärkande och som du önskar att du hade. Nedan ser du ett exempel på hur en sådan lista kan se ut:

  • Anders: Låter alltid så glad i telefonen.
  • Lisa i kassan:Artig och charmig
  • Lennart: Får andra att känna sig duktiga
  • Brorsan: Trygg i sig själv
  • Elisabeth: Hanterar motgångar med ett lugn

 

3. Hjältearbete:

Så, nu har du en lista över dina hjältar som ska hjälpa dig att hitta tillbaka till din självkänsla. De här hjältarna kommer att vara med dig i dina tankar för att hjälpa dig på rätt spår igen. Så fort du hamnar i en situation som du blir osäker inför så tar du en hjälte till hjälp: Du får ett nej och tankar som är nedsättande om dig själv sätter genast igång och snurrar i ditt huvud, då bryter du den tankegången och tar hjälp av en hjälte: Hur skulle Elisabeth (som hanterar motgångar med ett lugn) ha tänkt/gjort i den här situationen? Vad skulle Brorsan (som är trygg i sig själv) ha haft för tankar om han fått ett nej? Sedan gör du så som du tror att din hjälte skulle göra.

 

Att inspireras av dina”hjältar” är ett väldigt bra sätt att jobba konstruktivt med att öka din självkänsla vilket gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. När du har en hög självkänsla så får du också mer energi för du slipper dräneras på energi av självnedsättande tankar och grubblerier. Du blir mer glad, positiv och trygg i dig själv och kan lägga mer fokus på det som är viktigt.

 

Ta nu fram papper och penna och påbörja din hjältejakt för att hitta just dina hjältar som du kan ”härma” och inspireras av. Hjältemetoden är ett så effektivt verktyg så bara genom att göra övningarna så kommer du känna dig mer nöjd med dig själv.

Lämna gärna en kommentar där du berättar om de egenskaper dina hjältar har. Frågor och reflektioner är också välkomna!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Cecilia Kärvegård – Cecilia Kärvegård - Jobbcoach, beteendevetare, föreläsare och stresskonsult. Har i 11 år coachat och inspirerat arbetssökande och arbetsgrupper till att nå sina mål.

Alltså du är ju bara för bra! Tänk att varje gång jag vänder mig till dig och du skriver något tillbaka så känner jag mig genast mycket gladare, jag kan sitta och läsa de du skriver 100 gånger om bara för att jag älskar att läsa dina ord!!
Camilla Österlöf

Medverkar i boken Cecilia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Cecilia
Klokegård - Designa Ditt Liv! - Cecilias Hemsida/Blogg med Rockstjärnestatus och inspirerande tips!
Telefon: 0736-21 76 96