Hur du vinner arbetsgivarens förtroende med de första raderna i ditt personliga brev.

Frida Lindblom
Av Frida Lindblom
Publicerat 8 februari, 2012

Jag som ska berätta det för dig heter Frida Lindblom och är 28 år. Jag kommer ursprungligen från Malmö men bor i Stockholm tillsammans med min man sedan ca 5 år tillbaka…

 

Har jag ditt förtroende än? Förmodligen inte, eller rättare sagt; med största sannolikhet inte. Ändå är detta en av de vanligaste inledningarna som jag stöter på i mitt yrke. Jag måste ha läst hudratals personliga brev med just denna typen av inledning, så om du känner dig träffad är du långt ifrån ensam.

Syftet med ansökningshandlingar

Jag tycker att vi börjar med att klargöra vad syftet med jobbansökningar är. Förutom det övergripande syftet som är att ta dig till en intervju så är det dina ansökningar som är din första möjlighet att vinna din potentiella arbetsgivares förtroende. Med detta sagt så är det engentligen vilseledande att prata om att man skriver ett personligt brev. Då är det ju lätt hänt att man fastnar i fällan och verkligen blir personlig. Låt oss istället kalla brevet för ett professionellt brev. Då blir det helt plötsligt ett dokument som handlar väldigt lite om att deklarera födelseort och mer att berätta om dina arbetslivserfarenheter.

 

Om att vinna förtroende

Man brukar uppskatta att man har ca 20 sekunder på sig att göra ett intryck med sina ansökningshandlingar. Låt oss därför se till att du förvaltar de sekunderna väl.

 

Tänk till exempel om jag hade inlett detta inlägg med att skriva något i still med: ”Efter år av erfarenheter inom både rekryteringsbranchen och karriärkonsultation så tänkte jag dela med mig av lite tips som gör att du uppfattas som mer förtroendeingivande”.  Bara att börja med en text som har anknytning till det som du faktiskt är intresserad av att läsa mer om gör ju att du är villig att investera mer tid för att läsa resten.

Du måste tänka på det sättet när du skriver ditt brev också, ge arbetsgivaren tidigt en anledning att vilja läsa vidare

 

När jag berättar om detta på föreläsningar eller när jag tipsar om hur man kan tänka kring det ansökningshandlingar så brukar jag mötas av argument som ”men om man skriver lite om sig själv så sticker man ut ur mängden”. Jag kan hålla med om detta, men det är ingen bra idé att inledabrevet med det. Håll det istället på en nivå som är rimlig vilket jag skulle säga innebär att man ägnar det ca två rader i slutet av brevet. För handen på hjärtat, kommer du att få drömjobbet på grund av att du råkar tycka att det är roligt att laga mat? Nej, du kommer att få jobbet för att du har gjort ett bra intryck genom att koppla ihop dina tidigare erfarenheter med det som den aktuella tjänsten kräver. Att du sen dessutom är en fantastisk kock är bara ett kul plus!

 

Tips och tricks

Vad en arbetsgivare vill veta är ju varför du vill ha tjänsten och varför du vill jobba just på deras bolag. Därför är det otroligt viktigt att just dessa två punkter blir avhandlade ganska tidigt i brevet. Om du vill ha mer tips om detta så kan du läsa om det i mitt förra inlägg.
Utöver beskrivningen ovan så bör du inkludera vilka erfarenheter som du har med dig sedan tidigare. Men det räcker inte bara med att rada upp dessa erfarenheter efter varandra. Det som verklgien är avgörande för det professionella brevet är hur väl du lyckas knyta dessa erfarenheter till den nya arbetsgivarens vardag.

 

En hjälp på vägen är att du när du förbereder dig inför att du ska skriva ansökan är att du funderar igenom vilka utmaningar du tror att arbetsgivaren har.  Använd sedan detta när du väljer ut vilka av dina egenskaper eller erfarenheter som du ska ha med i din ansökan. Genom att beskriva hur du kan hjälpa dem med problemet har du kommit långt i ditt förtroendeskapande.

 

Lycka till!

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Frida Lindblom – HR-specialist och CV-kännare
Har de senaste fem åren jobbat med att på olika sätt ge människor nya jobb och utmaningar.

“Frida är en mycket inspirerande människa med fantastiska idéer och lösningar. Frida har även varit en stor hjälp när jag sökt jobb genom att ge mycket bra och användbara tips och råd som fungerat!”
Jenny Runing, Stockholm

Hit vänder du dig för att få ut mer av Frida

Kommentarer

  1. Publicerat 9 februari, 2012

    Tack för bra tips och tankar!
    Hälsn. Carro

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst