“Men det går ju inte att få jobb… vad ska jag göra?”

Anna Björklund
Publicerat 20 november, 2011
Kategori: Uncategorized

När Chris kom till mig kände han att han var fast i jobbsökarträsket: Tankar som “det går inte!”, “det känns hopplöst!”, “alla andra är lyckad men inte jag!” flög genom hans huvud. De negativa tankarna hade tagit över honom. Han hade läst alla måbra spalter och jobbtips men tankarna bet sig fast ändå och han visste inte hur han skulle gå vidare. Med den enkla trestegsmodellen som du nu ska få lära dig bröt Chris den negativa spiralen.

Vad hände? Jo, han började starta positiva spiraler istället som ledde till att han inte bara kände sig bättre till mods utan också tog för sig och gjorde allt som han hade skjutit upp. Han ringde det där samtalet han gruvat sig för. Och det lönade sig! Han fick komma på en intervju som ledde till ett jobb.

 

Steg 1. Observera

Observation är det första steget till att bryta den negativa spiralen. Det kan liknas vid att du är som en magisk fluga på din egen axel som observerar alla dina tankar.

 

Så vad är det för tankar som far genom  Chris huvud? Det första man gör är att stanna upp och observera vilka tankar man har och skriv ned dem på ett papper. De automatiska negativa tankarna kännetecknas av att de bara kommer över oss utan att vi ens reflekterar över dem. Problemet med det är att vi tror på våra tankar och förlorar oss själva i dem. Och så skapas den negativa sprialen. När Chris reflekterade över sin tanke ” jag kommer aldrig att få ett jobb” så ledde den till att han kände sig uppgiven vilket gjorde att han drog sig undan. Då späddes hans tankar redan på och han tänkte att han nog var hopplös vilket gjorde att han kände sig ännu mera uppgiven vilket ledde till att han sköt upp viktiga möten.

 

Steg 2. Bli en tankepolis!

Godta inte den negativa automatiska tanken utan att utmana den i en rejäl match.

 

När Chris hade kartlagt sina negativa tankar så är var dags att ifrågasätt dem.  Bara för att man tänker en tanke betyder inte att den är sann! En tanke är bara en tanke. Och är den verkligen sann till 100%? Checka med omvärlden om tankarna stämmer. Vad talar för och vad talar emot att dina tankar är sanna. I Chris fall så insåg han efter att ha utmanat den att hans tanke “jag kommer aldrig att få ett jobb” inte höll måttet för 100% sanning. För honom var den tanken sann till 70% De övriga 30 bestod av tillit och visshet om att visst kunde han också få ett jobb!

 

Steg 3. Välj fokus

Med medvetenhet kommer också en valmöjlighet att välja fokus för vad du vill tänka istället för de automatiska negativa tankarna som bara dyker upp oinbjudna.

 

Ja, så vad ska Chris fokusera på? Att hålla kvar vid de negativa tankarna eller utforska vad det finns för alternativa tankar istället. Ja, det svaret är väl lätt att svara på. När vi utforskade vad de övriga 30% av visshet och tillit bestod av så kom nya tankar som “innerst inne så vet jag att jag får ett jobb” och ” jag vet att jag klarar det här”. När vi fokuserade på det postiva tankarna så kom känslan av lätthet tillbaka till Chris, ett hopp väcktes inom honom och han kom ur den handlingsförlamade känslan och fick kraft att ta tag i sitt liv igen. Vad skulle hända om du tänkte på någonting som du redan har och som fungerar och är bra i ditt liv. Nya förhållningssätt kommer inte av sig själv. Det krävs övning och tålamod. Börja med att skriva upp upp den alternativa tanken och påminn dig  om den så fort en negativ tanke dyker upp! Varje dag är ny, varje stund är ny och du kan börja med detta om och om igen.

 

Här och nu och framåt!

Om du känner att du är inne i den negativa spiralen och har tröttnat på alla negativa tankar som tar över och styr dig och ditt beteende så har du här möjligheten att bryta den och komma igång.

Kanske har du redan startat och vet vilka som är dina vanligaste negativa tankar, annars kan du ta tag i det här och nu. Det ger dig stöd i att välja vad du vill fokusera på här och nu och framåt!

 

Så här kan du göra:

Stoppa penna och papper i fickan och skriv ned varje tanke som dyker upp under den kommande veckan. Det kan vara tankar som “det är ändå ingen idé” eller “alla anda är mycket bättre än jag”.

Du kommer att bli förvånad över att verkligen se vilka tankar som passerar genom dig och hur hårda och dömande de kan vara.

 

När veckan är slut kan du fortsätta med steg två och tre i processen. När du kommit så här långt så har du påbörjat den positiva spiralen och skapat helt nya förutsättningar för din framtid. Lycka till!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Anna Björklund – Coach, samtalsterapeut och handledare

Anna har en fantastisk förmåga att i mötet göra det ogreppbara greppbart, det abstrakta konkret. Med sin jordnära styrka och närvaro delar hon frikostigt med sig av sina verktyg som ger kraft till både kropp och själ. Anna kännetecknas av engegemang och glädje som med sin pedagogiska kunskap insprierar till kraftfulla förändringar. Hon vågar vara obekväm och ställa de rätta frågorna som för processen framåt. ”
Karin Green, Research Manager, UMass Medical Center, USA

Medverkar i boken Anna är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Anna
http://www.empowermentcoaching.se - Tillsammans skapar vi mening!
Telefon: +46 70 453 2729