Förvirrad och handlingsförlamad när du söker jobb?

Ylva Ekdahl
Publicerat 28 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Jobbet eller studierna har tagit slut, du har hamnat i en ny fas i livet och du börjar känna dig väldigt förvirrad, och kanske även handlingsförlamad. Du vet inte hur du ska förhålla sig till det som händer, vad du ska satsa på nu och vart du är på väg. Hur kan du förhålla dig till det här?

Du är inte ensam

Det första du ska veta är att du inte är ensam. Hos flera av mina jobbcoachklienter har jag sett samma tecken – de hamnar i förvirring. Vilket inte alls är konstigt: det sammanhang som du varit i har tagit slut, det är som om någon dragit bort mattan under dig. Ju mer du tänker och analyserar, desto mer förvirrad blir du. Det är lätt att hamna i samma tankeprocess om och om igen, det går runt, runt i huvudet. Du analyserar och ältar, ältar och analyserar.

 

Det känns stressande och det som känns logiskt är att jobba febrilt och kämpa för att komma vidare. En klient, Nina, uttryckte det som att hon kämpade framåt, men bara körde huvudet i en mur varje gång hon klev ett steg fram. Följden är givetvis frustration och frustration föder inte några nya bra idéer, istället blir du kvar i ditt ältande.

 

När tankarna bara snurrar är det lätt att bli handlingsförlamad. Du går och väntar på att du ska komma på svaret om vart du är på väg och vad som är smartast att göra. Du kanske tänker: ”Om jag inte vet vad som är rätt är det nog bäst att inte göra någonting.” En tanke som känns rätt när du tänker den, men som faktiskt inte är sann.

 

Verktyg för att komma vidare

För att komma vidare behöver du några grundläggande verktyg:

  • Inse att förvirring är naturligt i situationen. I en förändringsprocess är förvirring stadiet efter krisen. Och stadiet före ny inspiration. Att du är i förvirring just nu betyder att du är på väg framåt, mot ett nytt stadium där du kommer att hitta nya lösningar. Bara att veta det kan hjälpa till för att acceptera förvirringen som något positivt.
  • Släpp taget. Tillåt dig att vara förvirrad, kämpa inte så förtvivlat. Du vinner inget på att analysera dig själv sönder och samman. Satsa istället på att andas och ta en promenad när det blir för virrigt i huvudet. Syre och rörelse sätter bättre fart på dina tankeprocesser. Du ger dig själv möjligheten att tänka nya tankar.
  • Använd Nike-metoden: ”Just do it!” Om du hamnat i handlingsförlamning måste du börja pröva olika saker. Inte fundera så mycket om vad som är rätt utan bara prova. Du kommer att märka om det fungerar eller ej. Bestäm dig för att skicka 10 ansökningar till jobb som du inte alls tänkt söka. Ring de där personerna som inte alls verkar vara några som kan hjälpa dig. Boka lunch med kompisar som har jobb och fråga dem om hur de jobbar. Eller gör som min klient Sanna, fixa två veckors praktik i den bransch som du är intresserad av för att få en chans att prova på. Prova olika saker och se dem som övningar, det gäller inte att få alla rätt, utan att prova och se.
  • Våga prova. Det är inte alltid så lätt att våga göra saker när man är förvirrad, det kanske blir jättefel. Då vill jag dela med mig av vad min måleri-lärare sa en gång, en mycket viktig sak: ”Du hade inte kunnat måla den där tavlan om du inte gjort den som du gjorde innan.” Det viktiga var inte att den som jag målat tidigare inte var så bra – det viktiga var att den banade väg för den som var betydligt bättre. Våga därför att prova att göra saker mindre bra. Allt du gör lär du dig något av.


 

Fortfarande förvirrad och tveksam?

Du ska få en uppgift. Skriv upp nedanstående punkter och sätt på kylskåpet.

  1. Förvirring är en del av förändring
  2. Släpp taget – andas och rör på dig
  3. Just do it!
  4. Jag vågar prova

Varje morgon när du ser lappen ska du fundera på vad du ska göra just idag för att acceptera din förvirring, släppa taget om den, bara göra och öva. Du fixar det!

Spitalul „providenţa” angajează medic specialist medicină de laborator cu normă romaniafarmacie.com întreagă. Over time, the two countries showed each other constant mutual support in all major international topics, from security to trade and from environment to human rights. Poti modifica oricand setarile acestor fisiere urmand instructiunile din politica de cookie.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Ylva Ekdahl – Jobb- och karriärcoach. Har tidigare arbetat som personalhandläggare och rekryterare, samt som projektledare inom arbetslöshetsprojekt.

"Ylva hjälpte mig att inse att jag gör mer än vad jag tror. Jag har en tendens att inte se mina framgångar. Att få bolla med någon som såg mig med mer objektiva ögon, som gav mig feed-back och uppmuntrade mig var väldigt bra!"
Eva-Lena

Hit vänder du dig för att få ut mer av Ylva
yeh yeh coach & konsult - Ylva Ekdahl - din karriärcoach
Telefon: 08-410 400 69

Kommentarer

  1. Pingback: Fallgropar när du är arbetslös