Får man må bra som arbetslös?

Cecilia Kärvegård
Av Cecilia Kärvegård
Publicerat 1 februari, 2012

Många arbetslösa som jag mött berättar att de upplever att det inte är okej i omvärldens ögon att må bra, njuta av sin tid och göra saker som dom tycker är roliga. Nej, de upplever att som arbetslös ska man må dåligt, vara deppig, inte ha roligt för annars riskerar man att uppfattas som lat och arbetsskygg. Det omvärlden inte tänker på är att man för att orka vara alert och söka jobb behöver ha energi och den energin får man genom att må bra och ta hand om sig. Så för att öka sannolikheten att du får ett jobb är det viktigt att du mår bra.


I Sverige har vi en kultur där prestation  kopplas till identitet, där vårt människovärde bestäms av våra prestationer. Och presterar gör man på en arbetsplats. Tack och lov så är det här en konstruktion som inte riktigt överensstämmer med verkligheten då det faktiskt är andra saker som avgör människovärdet, till exempel egenskaper och hur vi bemöter andra människor.

 

Väldigt få arbetslösa passar på att njuta av den lediga tid som dom har, att för en stund kliva ur ekorrhjulet och ta tillvara på att man har mer tid för familjen, träning, hobbies och vänner. Den här tiden som arbetslös är en möjlighet att kompensera för de förluster som avsaknaden av en anställning innebär.

 

När du mår bra så har du energi, glädje, kreativitet och självkänsla som alla är delar som är attraktiva för en arbetsgivare. Och för att öka dina chanser att få ett jobb så är det väldigt viktigt att du ser till att du mår bra. Får du skuldkänslor så kan du stilla dom med logiken: ju bättre du mår desto större är dina chanser att få ett jobb.

 

Välj glädje!

Så här gör du för att må bra!

1.    Ta papper och penna och skriv ner allt du kommer på som får dig att må bra.
2.    Boka in saker från din lista i din kalender. Boka in minst en sak om dagen och varva gärna fysisk aktivitet med annat.

 

Om du har svårt att komma på saker som du tycker om att göra så kan du börja med att göra en övning för att lära känna dig själv bättre. En bra självkännedom är en bra start till ökad självkänsla.

Frågor för ökad självkännedom:

* Min favoritmat?
* Bästa film jag sett?
* Mitt favoritdjur?
* Bästa TV-programmet?
* Mitt favoritband?
* Världens bästa låt?
* Min favoritplats?
* Mitt favoritgodis?
* Mitt drömresmål?
* En person jag beundrar?
* Vad jag tycker om att göra på fritiden?
* Min favoritpryl?
* Min favoritsida på Internet?
* Mitt drömyrke?
* Min favoritfärg?
* Mina bästa egenskaper?
* Det är jag bra på?

 

Du kan börja resan till ett bättre mående redan nu genom att ta fram papper och penna och göra de här övningarna. Och som svar på rubriken: -Ja, du får må bra som arbetslös! Jag vill säga att det är en förutsättning för att få ett jobb! Om du mår bra kommer du snabbare att få ett jobb och det är ju dit du vill.

 

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Cecilia Kärvegård – Cecilia Kärvegård - Jobbcoach, beteendevetare, föreläsare och stresskonsult. Har i 11 år coachat och inspirerat arbetssökande och arbetsgrupper till att nå sina mål.

Alltså du är ju bara för bra! Tänk att varje gång jag vänder mig till dig och du skriver något tillbaka så känner jag mig genast mycket gladare, jag kan sitta och läsa de du skriver 100 gånger om bara för att jag älskar att läsa dina ord!!
Camilla Österlöf

Medverkar i boken Cecilia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Cecilia
Klokegård - Designa Ditt Liv! - Cecilias Hemsida/Blogg med Rockstjärnestatus och inspirerande tips!
Telefon: 0736-21 76 96

Kommentarer

 1. Publicerat 1 februari, 2012

  Underbar läsning! Idag ska jag njuta och göra roliga saker!
  KRAM Carro

 2. Olle
  Publicerat 2 februari, 2012

  Hallå där! Det låter så enkelt det du skriver, men sanningen är långt bort tycker jag. Det gäller att överleva ekonomiskt och det är inte lätt, samt denna åldersfixering som finns bland rekryterare och arbetsgivare. Har sök grymt mycket jobb och jag är glad för att man har tränat hela livet. Det är för att orka med allt. Priset är en del skador pga hård styrketräning nästan alla dagar i veckan. Men biter ihop och blir av med nästan all frustration. Skulle bli vansinnig om jag inte kunde träna. Öskar att livet skulle vara lite enklare, men så är det inte. Inte ens med en bra bakgrund i yrkeslivet. Man känner sig utanför då alla andra jobbar och inte får socialt umgänge och tiden bara går…

  50-åring med aktivitetsstöd och hur kul är det???

  • Cecilia Kärvegård
   Publicerat 27 februari, 2012

   Hej Olle!

   Det är viktiga frågor som du lyfter här, både det ekonomiska och åldersfixeringen som är tunga faktorer som spelar in och påverkar. Som du skriver så hjälper träningen dig att bli av med frustration vilket är en bra vinst med att ta hand om sig själv. Det är väldigt stressande att ha dålig ekonomi vilket påverkar hela livssituationen på ett negativt sätt, men det är viktigt att inte fastna i ett dåligt mående som beror på ekonomin. Det är inte lätt men det är viktigt att inte slösa sin energi på att grubbla och må dåligt utan att använda energin till att hitta en lösning. Lösningen är då att hitta ett jobb eller annan sysselsättning som kan förbättra ekonomin. Har man varit arbetslös en längre tid så kan det kännas som om man har försökt på alla sätt och då är det viktigt att ha energi och ork till att vara kreativ för att kunna hitta nya vägar och idéer. Jag vet att det är lätt att fastna i hopplöshet och frustration och då gäller det att hitta sätt för att ta sig ur det. Att ta hand om sig är ett sätt att må bättre och få ny energi.

   Jag önskar dig all lycka till, Olle!

 3. Sara
  Publicerat 7 juni, 2012

  Lite moment 22 det där med att “hitta en lösning. Lösningen är då att hitta ett jobb eller annan sysselsättning som kan förbättra ekonomin.”…

  Folk kämpar på för att hitta jobb men det ÄR svårt. Och det ÄR svårare att hitta jobb när man är äldre – jag märker det i min bransch redan nu strax över 40. Just blivit uppsagd pga “arbetsbrist” och har hört på möten hur chefer pratat om att de bara vill ha in nyexade som är billigare.

  Kollade annonser för personliga assistenter – de flesta vill ha nån ung och fick själv sparken när en regionchef hälsade på i butiken jag jobbade i som 35-åring för hon tyckte jag var för gammal. Så hur får man det till en fördel att vara 40+ när man söker jobb för att man vips har blivit uppsagd?

  Det finns sätt att krångla sig ut turordningssystemet för arbetsgivare – kompetensen t ex. De skyller på att de behöver färskare utbildning så är det klart….själv kan jag inte studera mer, har använt upp mitt CSN redan. Får ej studera utan som arbetslös så hur gör man när är för gammal redan 10 år efter utbildningen var klar?

 4. Sanna
  Publicerat 8 september, 2014

  Är man i “sysselsättning” på heltid finns det minsann ingen tid till träning, eller må bra..

 5. F. R
  Publicerat 16 december, 2014

  Tycker att när man är utan “sysselsättning” så märker man nog lite vem man är också. De som mår väldigt dåligt av att inte ha ett jobb, antagligen för att de inte vet hur de skall tillbringa sin “lediga” tid, borde fundera lite på vad som är viktigt i livet. Märker att folk stör sig på att jag mår bättre än någonsin.

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst