Fall inte på mållinjen i rekryteringsprocessen – så vårdar du dina referenser

Linda Billstrand
Publicerat 12 januari, 2012

”Nära skjuter ingen hare” brukar man säga och det är ett uttryck som kan användas inte minst i rekryteringsprocesser. Visserligen gäller muntliga avtal men jag brukar avråda från att korka upp champagnen innan bläcket torkat på anställningsavtalet av den enkla anledningen att det är alltför många jobbsökare därute som dessvärre missar ett väsentligt steg i anställningsprocessen – nämligen referenstagningens betydelse.Att befinna sig i en rekryteringsprocess kan liknas lite vid att gå som på nålar och om det är drömjobbet som det handlar om blir det naturligtvis en än mer energikrävande resa. Spänningen i sig är både härlig och säkerligen en smula nervös. Framstegen du gör som kandidat i det löpande urvalet är både glädjande och nervkittlande och ju närmare målet du kommer efter åtskilliga intervjuer och tester, desto mer mån blir du själv att knyta säcken och kamma hem jobbet.  Och så står du där slutligen på mållinjen som en eller två slutkandidater och det sista steget kvarstår, nämligen att kontakta dina referenser.

 

Det är i detta skede som utomstående personer ofta har en mycket viktig inverkan på dina chanser att få jobbet – du tappar för ögonblicket kontrollen och kan inte påverka utfallet.

 

Min checklista nedan handlar om hur du förebygger denna situation och minimerar risken att snubbla på mållinjen.

 

Välj relevanta referenser!

 

1. Regel nummer ett tycks vara självklar, nämligen att välja relevanta referenser. En relevant referens är en person som kan uttala sig i detalj om kvalitén på det arbete som du utfört och som mer eller mindre dagligen sett dig ”in action” i din yrkesroll.  Vanligtvis är denna person din närmsta chef eller annan kollega som du haft någon typ av rapporteringsansvar till.  Du kan givetvis även plussa på med olika kollegors referenser om ni samarbetat tight tillsammans och levererat internt till varandra. Se dock upp för att endast använda dina kollegor som referenser, det väcker snarare misstankar än trovärdighet.  Andra relevanta referenser kan givetvis vara olika kunder och leverantörer som du samarbetat med. Dessa kan vara mycket goda komplement till dina referenser ”in house”.  Var beredd på att lämna ifrån dig minst tre referenser totalt.

 

 

Se till att få grönt ljus av referenspersonen!

 

2. Självklart ska referensperson ge sitt samtycke till att vara referens, så se till att förankra och göra detta till ett gemensamt beslut.  Att bli uppringd som referensperson och inte vara förberedd är för många en otrevlig och en smula obekväm situation, vilket inte direkt ökar dina chanser till drömjobbet – så se till att förankra och förbereda personen i fråga. Om inte riskerar du inte bara att framstå som slarvig i referenspersonens ögon, utan även hos rekryteraren eller arbetsgivaren. ”Grönt ljus” innebär ju även i grund och botten att referenspersonen är mycket nöjd med din arbetsinsats, annars upplevs det oftast som krystat och svårt att ställa upp som referens.

 

Har du relevanta kontaktuppgifter?

 

3. Se till att ha aktuella kontaktuppgifter till dina referenser – de byter också jobb emellanåt! Ett smart och systematiskt sätt för att följa dina referenser är via nätverket Linkedin. Tänk serviceinriktat och gör det så lätt som möjligt för den som ska jaga dina referenser. Se till att du har minst två telefonnummer och gärna mailadress till referensen.  Om du vill glänsa lite extra, skriv en kort rad om vilken arbetsrelation du haft till referenspersonen, t.ex. ”X som var min närmsta chef inom kundtjänsten kan beskriva mina arbetsinsatser i detalj samt vilka betyg jag fått i våra kundmätningar”.
Håll en löpande kontakt – ett smart drag både nu och i framtiden!

 

4. Se till att uppdatera dina referenser löpande så blir kontakten mer naturligt hållen. Berätta när du bytt jobb, gått en spännande och givande kurs eller när du lärt dig ett nytt språk. Uppdateringarna kan vara både formella som informella. Ibland räcker ett mail, ibland är det läge att kanske bjuda på lunch eller en glass i vårsolen.

 

 

Om du får jobbet, glöm inte att visa uppskattning!

 

5. När du fått jobbet, glöm inte att höra av dig till referenserna och berätta att du fått tjänsten. Och glöm för all del inte att tacka för att personen i fråga som visat engagemang för din personliga utveckling! Ett vanligt tack räcker långt. Om du vill glänsa, varför inte skicka ett kort eller en liten blombukett? Att känna sig uppskattad är ett grundläggande mänskligt behov och jag lovar att du kommer hamna än mer ”top of mind” hos referenspersonen.
Om du inte får jobbet, lär av processen!

 

6. Om du efter referenstagningen inte får jobbet har du mycket att vinna genom att stämma av med referensen vilka frågor som ställdes så att du kan bilda dig en egen uppfattning om situationen. Bolla gärna dina tankar med aktuell rekryterare som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komplettera bilden ytterligare. Du kan alltid lära mer genom att vara frågvis! Stäm av med denna checklista för referenser, var referensen exempelvis relevant och underrättad? Ibland kan det löna sig att se över sina referenser och eventuellt byta ut dessa.

 

 

Handen på hjärtat… stäm av dina referenser med checklistan!
Med denna checklista står det klart att dina referenser kan vara det sista men ack så viktiga steget till drömjobbet. Kom ihåg att dina referenser ställer upp med sin egen tid och engagemang, förhoppningsvis eftersom de är nöjda med din arbetsinsats. Mitt tips är att du visar tacksamhet tillbaka och ett genuint intresse över att vilja hålla kontakten med personen ifråga – utgå helt enkelt från att samma principer gäller för dina referenser som för dina övriga nätverkskontakter.

Ta tag i saken redan idag och se till att stämma av dina referenser med checklistan. Börja med att fundera på huruvida dina nuvarande referensers är relevanta. Bocka sedan av stegen systematiskt så är du rejält redo inför det sista och viktiga steget i jobbsökarprocessen.

 

Lycka till!

 

/ Linda

 

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Linda Billstrand – Arbetar som Rekryteringskonsult på HR-företaget Palm & Partners AB och förmedlar kompetens sedan 2005. Har en bakgrund inom såväl headhunting som rekrytering och bemanning. Arbetar ideellt med att föreläsa på gymnasieskolor om jobb- och karriärfrågor, driver bloggen Karriärhjälpen och har varit karriärcoach under två års tid i en lokal radiostation på måndagsmorgnar. Utsedd till årets BNI (Business Network International) Medlem i Skåne och Halland 2010. Utbildad personalvetare från Lunds Universitet samt inom Service Management.

"Linda made great efforts to recruit successful media sales persons in deepest recession. We were delighted, not only with her quality in service, but also with her positive attitude. Linda was a pleasure to work with and a breath of fresh air in everyday work"
Tommy Papp, Co-owner Radiokompaniet T&J AB

Hit vänder du dig för att få ut mer av Linda
Palm & Partners AB - HR bolaget där Linda är Rekryteringskonsult
Telefon: 0732005756

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst