Fake it til you make it- bli en en vinnare inför arbetsintervjun

Marit Deubler
Publicerat 17 december, 2011
Kategori: Uncategorized

Skulle du vilja vara en av dem som du ser på stan, i kön på ICA, eller på bussen, som verkar veta exakt var de ska och som utstrålar självförtroende och självkänsla? Som stadigt möter andras blickar, kanske till och med ler, och som verkar vara på precis rätt plats i sina liv? Och tänker du att det kan vara bra att ha den utstrålningen när du ska på arbetsintervju, ska ringa det där samtalet (ja, självförtroende lyser även igenom när du talar i telefonen), eller ska sätta dig ner och skriva ditt CV? Då är dessa tre lekfulla och enkla tips värda att läsa och testa.

Tips 1. Fake it til you make it

Våra hjärnor vet inte skillnaden på om det vi intalar oss är sant eller falskt, det är vi som lägger värderingen i det. Vi kan med enkla övningar intala vår hjärna att vi klarar av saker, se oss vinna tävlingar, visualisera att vi klarar av mötet med rekryteraren eller chefen, eller att vi går upp på en scen och håller en presentation. Om vi tänker på något tillräckligt mycket, ser oss själva lyckas i en specifik situation, är sannolikheten väldigt stor att kroppen sedan känner igen situationen när den uppkommer och gör precis så som vi tränat. Ofta gör vi tvärtom, tänker att det får inte bli så att jag stammar, eller att jag snubblar och spiller kaffe över VD:n på företaget jag så gärna vill arbeta. Och vad händer – jo ofta blir det som vi tänkt oss och intalat oss, att det inte får bli, det är vad vi lärt oss. En självuppfyllande profetia. Men på samma sätt kan vi alltså ändra tankemönstret och öva oss – i tanken – på att lyckas i den situation vi står inför. Det krävs lite träning, lite dagdrömmande, och även en del bortmotande av negativa tankeslingor, men det fungerar. Spela upp din film som en rutin under någon, eller ett par veckor, så konkret, detaljerat och verklighetstroget som möjligt. Se dig själv gå in genom kontoret, med ett lätt leende, sträckt rygg och lätta steg, och ta i hand med företagsledaren, och hör dig själv säga de ord du vill få sagt. Gör det varje gång du tar tåget, pendeln, eller tunnelbanan. Det är också bra att lägga till ett känsloläge, hur känner du dig i den situationen? Vilken känsla väljer du att ha? Du kan också utöka detta med att lägga till en lukt, kanske en särskild parfym du vill ha som, när du tänker på situationen, kan förstärka, och som du sedan har på dig den aktuella dagen. Även mantran, en särskild mening, kan vägleda dig, ord som ”jag är stolt över mig själv”, ”jag får jobbet” eller ”jag utstrålar säkerhet” kan vara bra för att stärka dig. Du behöver inte uttala dem högt på tunnelbanan eller tåget, det räcker med att du tänker dem. Vill du rabbla går det fint att vänta till du är hemma igen.

Tips 2. Var den du drömmer om

Ta tåget till en annan stad och var den där personen du önskar utstråla att du är. Jag brukar ibland slås av tanken att ingen vet vem jag är när jag går mellan tåget och tunnelbanan. Jag kan lika gärna vara en chef, en skådespelare eller journalist, arbetslös, eller sjukskriven, människorna jag möter har ingen aning, det vet bara jag. Då brukar jag sträcka lite extra på mig, höja huvudet en aning och se människorna jag möter i ögonen. Ibland ler jag lite också, som om jag går och bär på en hemlighet, eller är extra glad idag. Väldigt ofta får jag leenden tillbaka, och väldigt ofta får jag uppmärksamhet, om så för bara en sekund. Jag väljer att vara synlig, istället för anonym i lämmeltåget. Det är ett utmärkt knep för att träna på att stärka din självbild, och den du önskar vara i jobbsökarsituationen. Likaså på tåget, eller tunnelbanan, om du inte sitter med bekanta kan faktiskt ingen se på dig vad du gör eller inte gör, och du kan själv leka eller skådespela om du så vill, din yrkesidentitet. Igen, träning gör att hjärnan och kroppen lär sig, det sparas i cellminnet, och du kan sedan använda dig av känslan av att vara just den personen, när du är i skarpt läge.

Tips 3. Ha ett breakthrough moment

Ett ytterligare tips är att leta fram alla bra filmer (viktigt att det är filmer som gör dig glad och ger dig känslan av aha-upplevelse), där det förekommer ”moments” eller där de byter skepnad. Kan vara ”Fucking Åmål”, när tjejerna går ut från toaletten, ”Dirty Dancing”, när Baby så äntligen gör lyftet, ”Step Up 2”, när dansgänget vinner en battle eller vilka filmer du nu tycker om och inspireras av. Ta med den känslan, och skapa ditt eget moment, när du ”byter skepnad”, känslan av att nu vänder det för mig, nu kommer jag lyckas. Kan med fördel förstärkas av bra musik.

Alla de här tre tipsen går fint att kombinera så de förstärker varandra. Så fejka på till du är där på riktigt, och ha roligt under tiden. När du sedan har bestämt dig för att dagen är inne, boosta upp dig med dina knep, kliv på tåget, visualiera, ”spela din roll”, dra på musiken, ha ett moment, och kliv av om den vinnare du är.

 

Varför inte börja att träna direkt så du märker hur effektivt det här är. Det tar bara några minuter och du är sedan igång. Lägg dig i soffan eller blunda på din stol och prova första tipset jag gav dig, börja spela in din egen film. Vem vill du vara och vad vill du göra? Spela upp filmen, vad ser du..

 

Checklista

  • Dagdröm, och visualisera situationen precis så som du vill att den ska vara. Lägg till lukt, känsla och mantran för att förstärka.
  • Öva dig i miljöer där du inte är igenkänd, lek att du har just det jobbet du vill ha, gå in i känslan av hur det skulle kännas och låtsas att du faktiskt är där redan.
  • Stärk dig med filmer och musik som fyller dig med inspiration, ta med känslan och ha ditt eget ”moment”. Lägg till musik som förstärker känslan.

Lycka till!

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Marit Deubler – Rekryteringskonsult på Capitel Rekrytering, och sedan 2007 professionell certifierad coach. Marit har haft föreläsningar och kurser inom coaching och personlig utveckling, och har också utgivit böcker i ämnet. Är även författare inom kriminalgenren och har en stor nyfikenhet på hur människor fungerar i olika situationer. Är också licensierad Zumbainstruktör, och brinner för att få människor att må bra. Jag har en bakgrund inom media, både TV och som skribent, och även som Turismansvarig i Arboga Kommun.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Marit
Capitel Rekrytering - Rekryteringsföretaget där Marit är konsult.
Marit Deubler - eget företag där Marit arbetar med coaching, hälsa och skrivande.