Värdera dina värderingar i karriärskapandet!

Frida Lindblom
Av Frida Lindblom
Publicerat 8 mars, 2012
Kategori: Uncategorized

Hur skapar man en framgångsrik karriär? Om du frågar mig så säger jag att det är två saker som är avgörande.

 

  1. Ha en avsikt med din karriär, varför har du börjat din resa?
  2. Definiera din egen framgång, alla drivs inte av samma saker och därför är inte framgång samma sak för olika människor.

 

Det är just med detta som tema som jag idag, på internationella kvinnordagen, har fått den stora äran att som alumn föreläsa på Örebro Universitet. Och jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av delar av min föreläsning med er i mitt blogginlägg.

 

Värderingsstyrkt karriärskapande

 

Vad har du för avsikt med din karriär? För att ens kunna svara på den frågan så anser jag att man måste börja med att svara på vilka värderingar som man agerar utifrån. I min presentation idag pratade jag om ett värderingsstyrkt karriärskapande, vilket jag anser är ett långsiktigt sätt att se på sin karriär.

 

Vad menar jag då när jag säger värderingsstyrkt karriär. Jo, jag menar att du kommer vara mer tillfreds med din karriär om du ser till att känslan på jobbet matchar känslan i magen, dvs dina mest grundläggande värderingar. Min erfarenhet är att värderingar är en otroligt viktig del av karriärskapandet, både för dig som är i början av din karriär och för dig som är mitt upp i den och känner dig lite vilsen.

 

Vad står du för?

Smaka lite på orden. När kollade du sist om dina värderingar matchar den sitution som du befinner dig i nu? Det är ju trots allt de som guidar dig i hur du gör medvetna val i din vardag,både på fritiden och i frågor som rör din karriär. Och om du inte redan använder dina värderingar i din karriär så ska jag ska nu ge er tre anledningar till varför du ska börja:

 

  1. Du väljer inte bara ett jobb, du väljer en chef. Att redan under intervjun kunna stämmma av dina värderingar med den eventuella framtida chefen kan vara guld värt för att kunna göra ett medvetet val om detta är ett sammarbete som kommer att fungera på lång sikt. Din chef är också i många fall en avgörande faktor i din arbetsmiljö och det kan vara värt att tänka på ett och två varv om du och hen har liknande värderingar.
  2. När du har stämt av din chefs värderingar är det dags att titta på vad själva företaget står för. Hur jobbar de med sin interna kultur och sina värderingar? När du väl har fått jobbet så är du nämligen en representant för din arbetsgivare i så väl interna som externa sammanhang. Det kan låta banalt men ju mer du kan minimera eventuella konflikter du känner inför ditt arbete destu mer energi kan du frigöra för att fokusera på saker som tar din karriär framåt.
  3. Sist men inte minst så är dina värderingar tongivande även när du bygger ditt interna varumärke på arbetsplatsen. Hur du agerar och bemöter dina kollegor är det som avgör hur de kommer att skapa sin bild av dig och din kompetens. Dina kollegor är ditt kommande nätverk och skapar du ett varumärke som känns genuint är det större sannolikhet att de kommer känna att de kan rekomendera dig vidare till framtida tjänster.

Så hur gör man då?

 

Det roliga med att jobba med en värderingsstyrkt karriär är att det inte är så komplicerat. Ett bra sätt att komma igång är att  identifiera sina värderingar för att sedan bryta ner dem i konkreta beteenden som du förknippar med värderingen. På så sätt blir det lättare för dig att agera i linje med värderingarna, det blir även tydligare för dig att vad du letar efter i en arbetsgivare.

 

Avslutningsvis vill jag säga att genom att investera tid i att identifiera dina värderingar och vad du drivs av anser jag också att det blir lättare att identifiera vad du anser vara en framgångsrik karriär. Du kan på ett lättare sätt motivera olika steg du har tagit i din karriär och kan känna dig trygg i dina val och är inte det engentligen det som i slutändan räknas?

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Frida Lindblom – HR-specialist och CV-kännare
Har de senaste fem åren jobbat med att på olika sätt ge människor nya jobb och utmaningar.

“Frida är en mycket inspirerande människa med fantastiska idéer och lösningar. Frida har även varit en stor hjälp när jag sökt jobb genom att ge mycket bra och användbara tips och råd som fungerat!”
Jenny Runing, Stockholm

Hit vänder du dig för att få ut mer av Frida

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst