Conny fick ett dolt jobb

Ylva Ekdahl
Publicerat 1 juli, 2013

Väldigt många jobb annonseras aldrig ut i vanliga platsannonser. Man brukar beräkna att 70 % av alla jobb tillsätts via kontakter. Hur kan du bli en av dem som får jobbet?

 

Förr fanns en bestämmelse om att alla jobb måste annonseras på arbetsförmedlingen, men den regeln är borttagen sedan mer än tio år. Idag beräknar man att cirka 70 % av alla jobb tillsätts via kontakter. Det betyder inte att det alltid är någon som känner arbetsgivaren som får jobbet, utan att arbetsgivaren fått kontakt med den nya medarbetaren via sitt kontaktnät.

 

Om du vore arbetsgivare

Om du skulle anställa någon, hur skulle du tänka då? I Sverige är det svårt att säga upp en person, så det är viktigt att det blir rätt.  Om du annonserar kan du få in över 100 ansökningar från okända människor som du måste gå igenom. Det kan vara lättare och kännas mer säkert att anställa en person som någon du känner har rekommenderat.

 

Som arbetsgivare måste du också beräkna kostnaden för rekryteringen. Att sätta ut annonser någon annanstans än på arbetsförmedlingen kostar pengar, att gå igenom ansökningar och genomföra intervjuer kostar arbetstid, och arbetstid är också pengar. Det blir billigare att hitta någon via ditt kontaktnät – som företagare känner du säkert andra i din bransch och andra företagare, förutom ditt personliga nätverk, som du kan fråga om de kan rekommendera någon.

 

Använd ditt kontaktnät

På samma sätt kan du som arbetssökande använda dig av ditt kontaktnät. Det brukar sällan vara så att dina vänner har ett jobb som de kan ge dig rakt av, men de kanske känner någon som söker folk. Eller de kanske känner någon, som känner någon, som söker nya medarbetare.

 

När du berättar att du söker jobb måste du vara specifik – inte bara säga att du är arbetslös. Berätta att du söker jobb som …. eller inom en speciell bransch. Människor vill gärna hjälpa till, men blir det för luddigt förstår de inte vad du vill. Jämför om du säger: “Jag letar jobb inom städbranschen, känner du någon som jobbar i den branschen som skulle kunna ge mig tips?” – då blir det mycket lättare för andra att hjälpa dig.

 

 

Andra sätt att hitta dolda jobb

Det finns fler sätt att söka dolda jobb:

 • Sök på nätet, en del företag sätter ut annonser på andra jobbsajter än arbetsförmedlingen. Platsbanken är störst i Sverige, men kolla även rekryteringsföretagen, jobbportaler och att söka direkt på nätet, t ex på orden städare, Haninge.
 • Kontakta företag som du tycker verkar intressanta och fråga dem direkt om de söker folk. Gör de inte det, fråga om du får skicka din CV i alla fall. De kanske kommer att behöva folk senare.
 • Skicka spontanansökningar, dvs intresseanmälningar även om ett företag inte annonserar. Då har du i alla fall presenterat dig och det är ett första steg. När jag jobbade som rekryterare sparade jag spontanansökningarna och när vi sedan skulle rekrytera började jag alltid med att titta i min folder om det fanns någon lämplig person. Den som hört av sig på det sättet visste jag ju var intresserad av vårt företag.
 • Besök företag och lämna dina papper direkt. Kom ihåg att fråga vem som är chef och kommer att titta på det. Efter några dagar har du sedan en anledning att ringa upp och fråga personen om han eller hon sett det.
 • Se till att din presentation på Platsbanken, arbetsförmedlingens annonssajt, är aktuell. Kom ihåg att det som din arbetsförmedlare skrivit in i deras interna system inte är det samma som Platsbanken. Där måste du själv fylla i. Arbetsgivare kan själva söka direkt på Platsbanken efter kompetenser. En klient till mig, Conny, blev uppringd av en arbetsgivare som sökte just hans kompetens och hade hittat honom på Platsbanken. De träffades för intervju och Conny fick sedan jobbet. Ett jobb som inte blivit utannonserat.

  


 

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Ylva Ekdahl – Jobb- och karriärcoach. Har tidigare arbetat som personalhandläggare och rekryterare, samt som projektledare inom arbetslöshetsprojekt.

"Ylva hjälpte mig att inse att jag gör mer än vad jag tror. Jag har en tendens att inte se mina framgångar. Att få bolla med någon som såg mig med mer objektiva ögon, som gav mig feed-back och uppmuntrade mig var väldigt bra!"
Eva-Lena

Hit vänder du dig för att få ut mer av Ylva
yeh yeh coach & konsult - Ylva Ekdahl - din karriärcoach
Telefon: 08-410 400 69

Kommentarer

 1. Petra
  Publicerat 28 oktober, 2013

  Tycker att alla tips råd & stöd och vägar till jobb är bra! så jag tackar dig för din samanställning av möjligheter. Vill även passa på att ge ett tips om en annan möjlighet. Jobbsnabben.se

  Dessa har valt att underlätta för arbetssökande med nystartsjobb och arbetsgivare att hittta varandra med hjälp av videointervjuer..

  Tycker det är positivt att de finns personer
  som dig och andra företag som hjälper/

  Tack
  Petra

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst