Dags att söka nytt jobb – men vet du vad du vill?

Mia Blomberg
Av Mia Blomberg
Publicerat 10 mars, 2012

Har du ett bra, välbetalt jobb som du borde tycka är roligt, men inte riktigt uppskattar längre?

 

Har du varit på samma arbetsplats de senaste åren och gått igenom ett par organisationsförändringar och börjat tvivla på att nästa förändring verkligen ska göra någon nytta?

 

Har du börjat ifrågasätta din chef eller ledningen på företaget?

 

Det kanske är dags att byta jobb?!

 

Har du börjat fundera i de här banorna men fastnat för att du inte vet vad du vill?

 

Jag tror att det finns (minst) en plats i arbetslivet för alla människor där vi får blomma lite extra och känna att vi gör precis det vi vill göra. Om du inte är där idag så börja se dig omkring för det finns massor av intressanta arbeten och livet är för kort för att fortsätta att gå till ett arbete om du inte trivs eller mår bra av att vara där.

 

Här kommer 7 tips på vad du kan göra för att få energi och motivation till att skapa en förändring.

 

Först av allt, det ÄR jobbigt att byta jobb. Från att veta det mesta och känna de flesta så ska du kastas in i en helt ny miljö med människor som du antagligen inte har träffat tidigare och du vet inte ens var toaletterna ligger eller vem du ska äta lunch med.

 

Men att stanna kvar när det är dags att gå är långsiktigt väldigt nedbrytande, för både din motivation, lust och utveckling.

 

Dessutom går det faktiskt ganska snabbt att lära sig de mest grundläggande sakerna på en ny arbetsplats. Okej, du kanske kommer att vara lite trött eller snurrig i huvudet den första veckan men i ett större perspektiv handlar det egentligen inte om så många dagar eller veckor innan de största bitarna faller på plats.

 

Kom också ihåg att du som ny på en arbetsplats ofta är en stor tillgång. Du kommer in med ny kraft och lust att påverka och förändra. Du ser saker som de andra har blivit hemmablinda för och du har en massa erfarenhet med dig från andra organisationer som du kan tillämpa i ditt nyajobb.

 

Jag får ofta höra om människor som inte trivs på sin arbetsplats längre. Och speciellt från de som tidigare har tyckt att det har varit väldigt stimulerande och roligt att gå till jobbet. Något har hänt, oftast är det ett par olika saker som har inträffat. Det kan vara en ny chef, en ny ledning och strategi. För lite kommunikation, för många förändringar. Eller så har din närmaste kollega bytt jobb och plötsligt är det inte lika roligt att gå till jobbet längre.

 

De har kommit till en plats, nått en punkt när det helt enkelt inte känns bra att vara kvar längre. De försöker peppa sig själv att allt är bra, men det börjar ta mer energi än det ger att vara på jobbet.

 

Något måste göras, men tvivlen börjar gnaga i huvudet.

 

Vad kan jag? Vad är jag bra på? Vad vill jag?

 

Jag tror inte att det spelar någon roll hur kompetent du är eller vilken erfarenhet du har, alla får någon gång de här tankarna.

 

Avdramatisera det hela

 

Tänk vad många jobb det finns. Tänk vad många arbetsplatser det finns som skulle behöva just dig om de bara viste att du fanns. Tänk vad många människor som inte vet vad de vill och som ändå har hittat något som de verkligen tycker om att arbeta med. Vad är det värsta som kan hända? Oftast går vi runt och är rädda för en massa saker som aldrig kommer att inträffa. Tyvärr bidrar det ändå till att vi inte vågar ta chanser och risker och i värsta fall missar vi många tillfälligheter och möjligheter för att vi helt enkelt inte vågar gå in på en oprövad bana.

 

Visualisera

 

Försök att se dig själv på din nya arbetsplats, hur det känns att komma in på kontoret, hur många kollegor har du? Vad har du för uppgifter? Arbetar du självständigt eller i grupp? Har du ett team av medarbetare att leda? Hur är din chef? Hur är du klädd?

 

Hur vi vill klä oss kan säga ganska mycket om vad det är vi vill arbeta med. Är det kostym och slips? Är det färgglada byxor och något på huvudet? Är det en svart polotröja? Är det blåställ? Vad trivs du bäst med att vara klädd i när du ska arbeta? Gillar du strikta klädkoder eller vill du få visa din personlighet?

 

Uteslut vad du inte vill göra

 

Skriv en lista på allt du inte vill göra, hur du inte vill ha det, hur det inte ska kännas. Ibland kan det vara lättare att komma på vad man vill om man först är klar med vad man inte vill.

 

Inspireras

 

Har du några idoler inom näringslivet eller den sektor du är intresserad att arbeta inom? Finns det någon som har åstadkommit något som du skulle känna dig väldigt nöjd med om du också kunde genomföra? Gå ut och köp ett par tidningar som du tycker ser intressanta ut. Läs DI week-end, Passion for business, gå in på Blondinbellas blogg. Hur har de gjort? Var började de?

 

Ring upp dina idoler, skicka iväg ett mail, be att få bjuda på lunch. Nästan varje gång jag har gjort detta har jag fått napp.

 

Jag tror att alla människor, oavsett hur framgångsrik man är, blir smickrade när någon annan beundrar vad de har gjort och uttrycker det.

 

Finns det något du vet att du vill?

 

Du kanske inte vet vilken din nästa titel är eller hur du ska komma dit, men det finns antagligen andra saker du vet. Hur mycket behöver du tjäna för att du ska känna dig nöjd? Hur lång tid kan du tänka dig att spendera när du tar dig till och från jobbet? Vill du arbeta på ett litet, nystartat bolag med stora utvecklingsmöjligheter eller vill du in i en väletablerad organisation som har förberedda karriärsvägar?

 

Försök att ringa in ditt nästa jobb genom att bli på det klara med det du faktiskt vet om ditt nästa jobb.

 

Har du aktiverat ditt kontaktnät?

 

Det finns många fördelar med att berätta att man vill byta arbetsplats. Oftast så underlättar det om man vet vad man vill, men för att inte fastna där man är när man väl vet att det är dags att gå vidare kan det vara skönt att bolla idéer med tidigare kollegor eller studiekamrater. Personer som känner dig och har sett vad du går för i olika sammanhang. Kanske kan de berätta hur de ser på dig och vad de uppskattar dig för.

 

Många av de nya jobben på arbetsmarknaden utannonseras aldrig, och för att du ska ha en rimlig chans att få något av de måste det finnas någon som vet att du vill röra på dig.

 

Vill du byta bana och satsa på något helt nytt?

 

Det blir vanligare och vanligare att människor byter bana en eller ett par gånger under sin karriär. Det kräver kanske en större ansträngning att sälja in sig själv utan erfarenhet bland kandidater som har flera års erfarenhet och om det här är vad du vill göra så skulle jag föreslå dig att hitta andra vägar än den traditionella att söka via annons.

 

Skicka iväg spontanansökningar och hitta på sätt att visa vad du kan. Har du en blogg du kan visa upp? Bloggar är otroligt effektiva för de fungerar som ett arbetsprov, du visar upp vem du är och vad du kan.

 

Kom ihåg att det inte är en sådan stor sak att byta jobb egentligen, och att det finns väldigt många fördelar med att göra det om du har börjat känna att det är dags.

 

Det viktigaste är att du aktivt arbetar för att hitta en väg in till ditt nya arbete. Gör något varje dag som leder dig i rätt riktning!

 

Titta igenom rubrikerna ovan en gång till. Vad kan du börja med precis just nu som kan ta dig i riktningen mot ett nytt jobb?

 

Lycka till!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Mia Blomberg – HR-konsult verksam inom rekrytering, coachning och HR-stöd.
Jag tror att det finns en arbetsplats för alla och har ett stort intresse för människor, företagande och utveckling.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Mia
http://www.id-entity.se - HR konsultbolag där Mia är Associerad Partner och HR-konsult
Telefon: 0761 76 72 33

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst