Dags att lyfta och byta jobb?

Ylva Ekdahl
Publicerat 28 mars, 2012

Sitter du på jobbet och tycker att allt är tråkigt? Börjar du tröttna? Är det dags att göra något annat, men du vet inte riktigt vad? Här får du några tips om hur du kan börja att sätta igång processen.

Vad är problemet?

Det första du behöver fundera på är vad problemet egentligen är. Det kan vara lätt att skylla på ett tråkigt jobb, när din håglöshet egentligen kommer sig av något annat. Ställ dig själv några frågor:

 1. Hur mår du allmänt i livet? Hur fungerar dina relationer, din hemsituation, din hobby? Det kanske är så att det mesta är tråkigt just nu och då är det egentligen inte jobbet som är problemet. Det hjälper inte att byta jobb om du inte tar tag i hela din livssituation.
 2. Hur mår du rent fysiskt? Något så enkelt som järnbrist kan till exempel orsaka håglöshet och brist på ork. Det kanske är dags för en 1000-mila service på dig själv?
 3. Vad är det som gör att det inte längre är roligt? Det är viktigt att försöka ringa in vad det handlar om, för att kunna vidta rätt åtgärder.

Vad handlar det om?

Det kan finnas många anledningar till att man tappar gnistan. Jag har hört många olika anledningar:

 • Anna-Lena berättade om arbetsuppgifter som hon gjort några år och som hon tyckte att hon kunde utan och innan nu. Jobbet gav inte längre någon utmaning.
 • Per upplevde att ingen var intresserad av hans idéer om att förnya verksamheten. Han stötte huvudet i väggen hela tiden.
 • Hannas arbetsroll hade blivit för mycket inriktad på det tekniska och för lite på det projektledande och kontakter med människor. Hon kände att hon hamnat fel.
 • Hamid klagade över en chef som aldrig gav feed-back, vilket gjorde att han inte visste ifall han gjorde ett bra jobb eller ej.
 • Mimmi höll på att bli knäckt över en arbetsgrupp där man inte ville hjälpa varandra och allt blivit en tävling, där det var helt okey att racka ner på den som gjorde det minsta misstag.

Själv har jag varit med om att få ett erbjudande från en annan avdelning att tillfälligt vikariera, vilket skulle gett mig en chans att lära mig nya saker och bredda min kompetens. Min chef ville dock inte ge mig de veckorna tjänstledigt, vilket fick mig att inse att utvecklingsmöjligheterna i mitt jobb var mycket små. Jag sa upp mig ganska snart därefter.

 

Jag har också träffat många klienter som berättat om organisationer där det varit hela-havet-stormar i form av organisationsförändringar, uppsägningar, nya chefstillsättningar, locket på projekt, nya projekt osv. Med andra ord mår inte organisationen så bra. Och det är inte så lätt att må bra i en sådan organisation.

 

Ta tempen på dig själv

Vi är väldigt olika som människor och det är olika saker som får oss att gå till jobbet med glädje. Vad är det som gör att du trivs på ett jobb?

 

Gör en lista över vad som är viktigt för dig. Det kan vara: problemlösning, utmaningar, arbetskamrater, chefskap, flexibilitet, stabilitet, tydliga arbetsuppgifter, målstyrning, kommunikation, möjlighet att få arbeta i fred, grupparbete, individuellt ansvar, möjlighet att resa i jobbet, öppenhet för att du har barn, utvecklingsmöjligheter, karriärvägar, lära nytt, använda det man är utbildad inom, administration, arbeta med händerna osv, osv.

 

Rita en cirkel och stoppa in de olika komponenterna som skulle ingå i ditt drömjobb. Vad vore den ultimata arbetssituationen? Hur ser ditt nuvarande jobb ut när du jämför med din önskesituation? Vad är det som saknas? Vad är nästa steg?

 

Att göra en sådan övning kan öppna ögonen för vad det är som inte känns bra. Finns det något du kan göra för att förändra nuvarande jobb? Går det att ändra någon arbetsuppgift, ta bort eller lägga till något? Finns det andra tjänster inom din organisation som skulle passa dig bättre? Går det att ta upp det med chefen och diskutera en förändring?

 

Ser du inte någon lösning i att fortsätta i din nuvarande organisation, är det hög tid att börja se dig omkring. Sitter du kvar på ett arbete som dränerar dig på energi kommer du att må sämre och sämre. Och ju sämre du mår, desto mindre energi har du att lägga på att börja söka ett annat jobb.

 

Strunta i ”jag-vet-inte-vad-jag-vill”!

Många fastnar i ”jag-vet-inte-vad-jag-vill” och så händer inget efter det. Mitt råd är att strunta i det och istället börja göra saker.

 

Det kanske ger sig på vägen när du går igenom på dina kompetenser, fixar med ditt CV och börjar titta på annonser. Du kanske också kommer på något område som du behöver utbilda dig mer inom. Våga lita på att processen kommer att ge dig mer klarhet.

 

Om du fortfarande känner dig förvirrad över vart du är på väg efter att ha gjort nedanstående steg – ta hjälp av en karriärcoach och titta närmare på dina kompetenser, egenskaper och drivkrafter.

 

Ta tag i situationen

 1. Gå igenom ditt CV och kolla att du fört in dina senaste arbetslivserfarenheter, utbildningar och kurser.
 2. Plocka fram det personliga brev som gjorde att du fick det jobb du har just nu – det är bra, eftersom du fick det här jobbet! Se efter om det är saker som behöver uppdateras.
 3. Ring dina referenser och berätta att du ser dig om efter nytt jobb.
 4. Lägg upp ett jobbsökarschema – hur mycket tid kan du lägga på att söka jobb varje vecka? Har du tid och ork på kvällen eller måste det ske på helgen?
 5. Bestäm hur du ska jobba – söka annonser på webben, kontakta gamla arbets- eller kurskamrater, gå genom branschorganisationer eller något annat. Bestäm när du gör vad. Ett tips är att försöka boka in en lunch med en bra kontakt minst en gång i veckan.
 6. Gör! Glöm inte att berömma dig själv för allt du gör – det ger energi och du behöver den för att orka göra ditt tråkiga, dagliga jobb.

Spark i baken för att du hittar ett nytt intressant arbete!

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Ylva Ekdahl – Jobb- och karriärcoach. Har tidigare arbetat som personalhandläggare och rekryterare, samt som projektledare inom arbetslöshetsprojekt.

"Ylva hjälpte mig att inse att jag gör mer än vad jag tror. Jag har en tendens att inte se mina framgångar. Att få bolla med någon som såg mig med mer objektiva ögon, som gav mig feed-back och uppmuntrade mig var väldigt bra!"
Eva-Lena

Hit vänder du dig för att få ut mer av Ylva
yeh yeh coach & konsult - Ylva Ekdahl - din karriärcoach
Telefon: 08-410 400 69

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst