Gör det lätt för rekryteraren att hitta dig på LinkedIn!

Katy Caroan
Publicerat 16 november, 2011
Kategori: Uncategorized

Tillhör du skaran av personer som länge funderat på att damma av din passiva LinkedIn profil, men inte kommit till skott? Eller är du blant de som fortfarande känner en tveksamhet inför att skapa ett konto på LinkedIn?

 

Nyligen lanserades LinkedIn på svenska, och nu har du chansen att ta tag i situationen och snabbt skapa en effektiv LinkedIn profil som kan hjälpa dig att hitta ditt nästa jobb och lägga grunden för en långsiktig jobbsökarstrategi.

INSPIRATION 

Varför är LinkedIn viktig för dig som söker jobb?

 

LinkedIn är ett verktyg för den som önskar göra sin profil lätt tillgänglig för andra och komma i fråga för jobb, uppdrag och nätverk för att dela med sig av idéer och möjligheter. Ta gärna del av min inspirationsfilm! Filmen syftar till att ge dig som fortfarande känner dig lite tveksam extra inspiration så du får upp ögonen för varför LinkedIn kan vara avgörande när du söker jobb.

 

 

HUR DU GÅR TILLVÄGA 

Checklista för nybörjare på LinkedIn

 

Din LinkedIn profil är effektiv när du uppnått en 100% profil enligt LinkedIn. Ju mer komplett, nogrann och uppdaterat din profil är, desto mer effektiv blir profilen för sök som potentiella arbetsgivare och rekryterare gör. Visst skulle det kännas onödigt att hamna långt nede på listan över sökresultaten om du har rätt kompetens och profil för den som rekryterar just nu?

 

Låt dig inte avskräckas av antalet aktiviteter på checklistorna nedan, de är detaljerade för att ge dig stöd så du kan få en bra ingång allt du behöver göra och inte skjuta upp aktiviteten längre.

 

Skapa en effektiv LinkedIn profil

Om du inte redan har ett LinkedIn-konto, skapar du det via linkedin.com . LinkedIn kommer ge dig tips om vad du behöver göra för att färdigställa din profil.

 

Gå till Profil / Redigera profil och inkludera som ett minimum

 

 1. Din nuvarande sysselsättning
 2. Två tidigare jobb (ju mer komplett desto bättre)
 3. Information om din utbildning
 4. En sammanfattning om din bakgrund och din erfarenhet under Sammanfattning
 5. Din bild
 6. Detaljer om dina specialistområden (Specialistområden under Sammanfattning). Använd sökord.
 7. Dina nuvarande kontakter från arbetslivet och utbildning du gått.
 8. Tre rekommendationer

 

Arbeta löpande med att förbättra din profil genom att

 1. Lägga till mer information om vad du kan bidra med under Sammanfattning.
 2. Lägga till fler kontakter
 3. Lägga in hela ditt CV med tidigare arbetsgivare, vilken jobbroll och period
 4. Lägga till dina färdigheter (Kompetens)
 5. Gå med i Grupper som fokuserar på dina intresseområden

  

VÄGEN VIDARE

Reflektera över vad som händer när du publicerar din nya profil, tar nya kontakter och ber om rekommendationer. Vilka situationer känns roliga eller utmanande? Är det något särskilt som känns obekvämt eller som hindrar dig ifrån att slutföra aktiviteten?

 

När din profil är uppdaterad och 100% enligt LinkedIn gör du det långt lättare för andra att hitta dig och du kan bygga ut ditt nätverk och attrahera rätt typ av förfrågningar. Detta kommer jag fokusera på i kommande blogginlägg.

 

Publicera gärna länken till din LinkedIn-profil i en kommentar nedan. Varje fredag under november kommer jag titta genom de profiler som ligger i kommentarsfälten och ge ett samlat svar med generella tips om hur profilerna kan förbättras. Lycka till!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Katy Caroan – HR-konsult och coach med mer än 18 års erfarenhet från förändringsledning av människor som söker nya professionella utmaningar.

Tagline: ”Katy är en driftig och nyskapande person som med mod och värme inspirerar dig till nya spännande insikter” (Omdömen från 11 kunder och kolleger, analyserat och sammanställt via analysen Du-ett varumärke augusti 2010)
Per Frykman & Karin Sandin

Medverkar i boken Katy är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Katy
Caroan Consulting - Konsultbolaget där Katy Caroan erbjuder utbildnings- och coachingtjänster i teknologins framkant

Kommentarer

 1. Publicerat 17 november, 2011

  Hela inlägget kan även användas för personer som jobbar som egna företagare eller konsulter för att ibland så söker företag efter folk att anställa och hittar en konsult istället.

  Jag jobbar mycket med min profil och den har hjälpt mig massor, dels till mitt nya jobb på Frontwalker.

  Jag tar gärna in fler tips vad jag kan göra bättre.

  • Publicerat 19 november, 2011

   Hej Pia!

   Vad kul att höra att din LinkedIn profil hjälpt dig till ditt nuvarande jobb! Jag tycker din profil verkar väl genomarbetad. Din sammanfattning har fokus framåt, något som gör att profilen balanseras upp från allt det historiska som ligger under jobberfarenheten. Dina sökord är bra, och jag ser att du har tänkt på att ha de med även på engelska. Många rekryterare i Sverige använder sig av båda språken för att leta fram intressanta profiler.

   Du har valt att lägga in omfattande beskrivningar på varje jobb, detta är helt ok, men fundera på om du vid varje post får fram vad du ansvarat för och vad du bidragit till, det är det viktigaste!

   Grattis till dina 7 rekommendationer, det upplevs starkt i relation till ditt antal kontakter. Jag tycker också det är positivt att du har rekommendationer från kund, inte bara ifrån kolleger eller chef.

   Ett tips: Dina webbsidereferenser kan även de sökordoptimeras genom att du redigerar och använder Other. Lägg in de sökord du vill ska spegla de sidor du lägger upp, titta gärna på min profil som ett exempel om du känner dig osäker.

   Lycka till!

 2. Publicerat 17 november, 2011

  Jättebra artikel med många konkreta tips! Måste erkänna att jag själv låtit min Linkedin profil ligga i träda. Nu blir det ändring på det.
  Jag uppskattar feedback från dig om du har möjlighet.

  http://se.linkedin.com/pub/ulrika-gabriel/13/30b/738

  Med ljus och värme från Ulrika

  • Publicerat 19 november, 2011

   Hej Ulrika, tack för feedback på posten!

   Du har en bra bild och din sammanfattning har en fin balans mellan vad du gjort och vad du fokuserar på framåt. Under Specialities (Specialistområden) bör du undvika meningar. Satsa istället på sökord eller kombinationer av sökord som skiljs åt med kommatecken. Fältet är optimerat för sök, så fundera gärna på vilka ord du vill andra ska hitta dig via. Lägg in sökorden på svenska och på engelska, många använder båda språken så det höjer dina chanser att attrahera rätt typ av förfrågningar.

   Om du vill ha en “snyggare” url till din LinkedIn-profil väljer du Profile/Edit profile och använder ditt namn utan de siffor som finns idag. Dina jobberfarenheter kan med fördel beskrivas lite mer, du bör t ex få fram vad du ansvarat för och vad du bidragit till i varje jobb. Du bör också lägga upp dina Skills (Kompetenser) under menyn More. Jag kan inte se om du har några rekommendationer? Du behöver 3 för att få en 100% profil. Titta över dina kontakter och se vilka av dina kolleger, f d kolleger och kunder som kan vara mest aktuella.

   Slutligen, du har lagt upp några webbplatser, dessa kan du med fördel sökordsanpassa genom att redigera och välja Other, sedan fyller du i sökorden till mitten och slutligen url längst till höger. Du kan titta på min profil om du känner dig osäker.

   Lycka till!

 3. Publicerat 4 december, 2011

  Intressant post. Jag är Linkedinare sedan 2 år tillbaka och tar gärna feedback på min profil: http://www.linkedin.com/in/elwirakotowska

  • Publicerat 4 december, 2011

   Hej Elwira, tack för intresset! När jag tittar på din profil ser jag att du har ett stort kontaktnät, specifierade kompetenser och ett bra antal rekommendationer, så jag utgår ifrån att din profil är 100% enligt LinkedIn? Det du kan fundera på är om du kan vara lite tydligare i din sammanfattning (summary), fokusera mer på vad du gör nu och framför allt vad du allra helst vill jobba med framöver. Din erfarenhet i detalj bör framgå under Experience (jobberfarenhet). Jag rekommenderar att du fyller på några rader på ditt nuvarande jobb med det du ansvarar för och bidrar till. Det är utmärkt att du specifierat dina kompetenser, projekt och språkkunskaper, detta gör det enkelt för andra att hitta dig via sökningar. När det gäller dina rekommendationer kan ett nästa steg vara att få några som kommer ifrån kunder och samarbetspartners utöver de du har från chefer och kolleger. Lycka till!

 4. Publicerat 22 december, 2011

  Precis registrerat mig. Det hela känns lite som en djungel.

  Tar gärna emot tips och synpunkter. =)

  • Publicerat 23 december, 2011

   Hej Josefine, kul att du är igång på LinkedIn! Du har kommit bra igång med din profil, nu gäller det primärt 2 saker för dig: Skaffa kontakter och vara ännu tydligare med vilken typ av jobb du söker. Om du läser mitt blogginlägg från den 16 december kommer du få bra tips på hur du kan gå tillväga för att skaffa kontakter snabbt.

   Använd Summary (Sammanfattningsfältet) för att beskriva vilken typ av jobb du kan tänka dig framåt. Ett litet tips på sluttampen: Om du är speciellt intresserad av vissa företag, leta upp de under Companies (Företag) och kolla om de har jobbannonser liggande på LinkedIn. Lycka till!

 5. Publicerat 7 januari, 2012

  Jätte intressant artikel-Jag är ny till svenskarbetsmarknad och undrar hur min profil ser ut till potentiella arbetsgivare och rekryterare…Borde jag också ha den på svenska, trots att jag är inte flytande på svenska? Jag tar gärna tips och uppskattar din feedback…

  http://www.linkedin.com/profile/view?id=36107199&trk=tab_pro

  • Publicerat 9 januari, 2012

   Hej David, roligt att du tycker bloggposten är intressant! Du har skapat embryot till en solid profil, jag föreslår att du gör några saker för att stärka den ytterligare på kort sikt: Under Summary kan du lägga mer fokus på vad du önskar göra framöver. Vad är det du allra helst jobbar med och varför? Under Specialties bör du lägga in tydliga sökord som skiljs med komma, inga långa meningar. Detta innebär att det blir lättare för andra att hitta dig.

   Vem vill du ska hitta dig? Det svaret avgör om du bör ha profilen på svenska utöver den engelska versionen. Om du bestämmer dig för att lägga till en svenska version, är det viktigt att du involverar andra för att säkerställa att språket blir bra. Din färdighetsnivå kan du ange under Languages. Du hittar Languages genom att lägga till en ny sektion i din profil under Profile / Edit Profile. Titta under din presentationsbox, där kan du genom Add section lägga till språk och andra relevanta färdigheter. Lycka till!

 6. Philip75
  Publicerat 15 januari, 2013

  Hej,
  Jag håller en alldelles för passiv profil på LinkedIn, framförallt nu när jag skall starta eget och jobba som konsult. Skulle därför behöva bli bättre på vad man skall göra för att vara “aktiv” och följa med i flöden utan att det blir information overflow (man har ju lite annat att göra också ;-) ). Tacksam för all feedback och tips som du kan ge mig.

  se.linkedin.com/in/philipthorvaldson/

 7. Publicerat 16 januari, 2013

  Hej Philip, vad kul att du vill ta tag i detta direkt vid uppstarten som egenföretagare! När din profil är tydlig för de du vill ska hitta dig, när du valt vilka grupper du vill vara med i och eventuellt vara aktiv i, då kan du t e x bygga dina långsiktiga relationer på LinkedIn genom att dela med dig av relevanta artiklar på LinkedIn Today, gärna med en egen, personlig kommentar. Försök också att sätta av en fast tid när du kollar ditt aktivitetsflöde och uppmärksammar dina kontakter: Någon som bytt jobb? Någon som delar något intressant? Någon som du kan bjuda på fika eller lunch? Lycka till!

 8. Publicerat 23 april, 2013

  Tack för intressant artikel! Jag försöker använda sociala medier så mycket som möjligt (kanske för mycket…, tid måste ju finnas till annat än att borsta på sin yttre profil ;>).

  • Publicerat 23 april, 2013

   Hej Kent, kul att du tycker om artikeln! Hoppas den gav några nya idéer till hur du skapar resultat över tid med din närvaro på LinkedIn!

 9. Jenny Andersson
  Publicerat 20 oktober, 2013

  Jätte bra artikel blev super inspirerad att ta tag i min profil!

  Jag har nyligen blivit uppsagd pga arbetsbrist av min arbetsgivare och tar gärna emot tips och feedback!

  se.linkedin.com/pub/jenny-andersson/51/37a/bb1/

 10. Lena Månsson
  Publicerat 19 april, 2014

  Tack för intressant och inspirerande artikel! Jag har börjat använda Linkedin och tycker att där finns det fler chanser att skaffa värdefulla kontakter, läsa intressanta artiklar och så mycket mer. Jag har nyligen uppdaterat min profil men tar gärna emot fler tips. Tack på förhand.

  http://se.linkedin.com/pub/lena-månsson/31/9b0/364/

 11. Ingela
  Publicerat 14 augusti, 2014

  Jag kan ha missuppfattat hur LinkedIn fungerar, men skulle inte min arbetsgivare bli lite fundersam över min lojalitet om jag skulle skapa en profil?

 12. Publicerat 22 februari, 2015

  se.linkedin.com/in/jespersonger

  Kolla gärna av min

 13. Publicerat 1 juni, 2015

  Hej!

  Läste ditt blogginlägg och blev nyfiken – vad säger du om min profil?

  https://se.linkedin.com/in/andersortegren

  Med vänlig hälsning, Anders

 14. Publicerat 26 november, 2015

  Hur kan jag ytterligare förbättra min linkedin profil?

 15. Andreas Boozon
  Publicerat 17 januari, 2017

  Hejsan,

  Nu är ju detta rätt gammalt, men jag såg det inte förrän nu.

  Jag undrar hur man gör för att länka direkt till sin svenska profil.

  Som “huvudprofil” har jag en engelsk profil, men jag har nu även skapat en svensk profil.

  När jag försöker länka blir det dock alltid till den engelska profilen, oavsett hur mycket “sv” jag slänger in både här och där i URL:en.

  Beror det helt på läsaren vilket språk det visas på eller hur funkar det?

  Med vänlig hälsning

  /Andreas Boozon