It is a beautiful day – så hjälper U2 dig till nytt jobb!

Annelie Berntsson
Av Annelie Berntsson
Publicerat 5 februari, 2012

“Jag kommer aldrig få jobb igen. De kommer aldrig att välja mig. Jag är ju helt värdelös på det här.” Känner du igen dig? Det är lätt att som arbetssökande deppa ihop och tycka att världen är en hemsk och orättvis plats. Att inget i den är bra. Det påverkar din syn på dig själv och får dig att hamna i en negativ spiral. I artikeln ger jag dig knep som får dig att tänka mer positivt. Nästa gång livet känns tufft har du knep att ta till istället för att fastna i negativt tänkande och kanske gå miste om drömjobbet.

Uppskatta vad du har

När vi har varit med om ett par eller i värsta fall många tuffa smällar under en kort period är det lätt att börja tänka dystert. Ibland fastnar vi i ett tänkande som har fokus på de dåliga sakerna som händer. Vi ältar dåliga saker, talar om för oss själva hur kassa vi är och fastnar i vår bitterhet.

 

Tro det eller ej, men under de här perioderna händer det i princip lika många bra saker som det gör i vanliga fall. Enda skillnaden är att du har ändrat tankesätt. Det handlar alltså inte om vad vi ser, utan hur vi väljer att se på saken. För att balansera de negativa tankarna och på sikt vända energin till positiv energi måste du lära dig att uppskatta vad du har och vad du upplever.

 

Ta fram ett tomt block och en penna. Avsätt 15 minuter i början av dagen som du sätter dig ner ostört. Din uppgift är att skriva ner tre saker varje dag som du är tacksam för. Det kan vara saker som andra har gjort som du uppskattat, eller det kan vara saker som du själv genomfört. Försök att hitta på nya saker varje dag.

 

Exempel:

1.Min hund blev överlycklig när jag kom hem

2.Fick beslutet om ersättning från A-kassan

3.Sur-gubbe-grannen log mot mig idag.

 

Dagens Guldkorn

Som arbetslös känner man ibland behov av att få sova mycket. Men även om man sover känner man sig inte alltid utvilad. En del drömmer mardrömmar, en del vaknar ofta, en del har svårt att somna. Det är vanligt att man ligger och grubblar på saker, du ältar varför du blivit av med jobbet, man oroar sig för framtiden, hur ska det gå ekonomiskt och när kommer jag få ett jobb igen? Du somnar och drömmer om det som ligger närmast till hands som hänt, ingen vidare trevlig sömn.

 

Hur skulle det vara om vi istället för sagor berättade skräckhistorier för barnen innan de somnade. De skulle förmodligen vakna av mardrömmar eller titta tio gånger under sängen innan de äntligen somnade. Så om vi inte gör det mot våra barn, varför göra det mot oss själva?

 

Innan du somnar varje kväll, ska du utsé dagens guldkorn. Tänk igenom alla bra saker som hänt under dagen och välj ut en som du utser. Du behöver inte säga det högt, det räcker att det är för dig själv. Det är inte tänkt att du ska känna någon press för vad du kommer på. Dagens guldkorn kan vara något så enkelt som “Grannen höll upp dörren för mig när jag bar in tunga kassar”andra dagar kan det vara “Rekryteraren sa att jag hade en riktigt intressant bakgrund”

 

I början kan det vara lite svårt att komma på något. Det kan kännas som att övningen är nonsens, att det aldrig kommer att fungera. Var då medveten om att ditt negativa tänkande påverkar dig så att du inte ser möjligheterna. Du, jag lovar att du efter ett tag både kommer sova bättre och uppleva att det händer mer positivt i ditt liv. Det i sig smittar av sig på din inställning och energi. Det kan vara till stor nytta när du ska skriva en ansökan eller gå på en intervju. Borta är bitterheten och jante på din axel, det är dags att ge dig själv en schysst chans att lyckas.

 

Boosta dig själv inför din prestation

Bitterhet och negativa tankar påverkar hur vi kommunicerar. Att säga att man är passionerad men låta nedstämd är inte övertygande. Inte heller att på intervjun förklara att: “man beslutade att företaget skulle bygga om lagret, vilket ökade försäljningen och årets resultat”, när det i själva verket var du som föreslog att företagets lager skulle byggas om och att det sedan var du som planerade och genomförde logistiken kring ombyggnationen. Nedvärdera inte dig själv! Du kan. Du presterar. Du gör skillnad.

 

När vi tänker negativt är det lätt att det vi vill förmedla inte blir som vi tänkt. Risken finns att det negativa tänkandet genomsyrar vad som skrivs eller vad som kommer ut genom munnen, utan att vi ens är medvetna om det. Därför gäller det att peppa oss själva lite innan vi ska prestera istället för att trycka ner oss själva.

 

Få saker påverkar vårt humör så mycket som musik. Musik får oss att minnas, både glada härliga minnen och sorgsna. Om du tänker efter så har du säkert några låtar som du förknippar med riktigt härliga stunder, eller bara riktigt sköna låtar som alltid får dig på bra humör. Det är dags att skapa din egen musiklista som boostar dig själv före en prestation. Hjärnan lär sig att komma i rätt stämning när du gör det till en rutin. Tänk på din favoritlåt och försök bli på dåligt humör. Det är nästintill omöjligt, du har med andra ord skapat en väldigt god grund för att lyckas om du boostar dig själv före du ska prestera.

 

Mina feelgood låtar

 • U2 – Beautiful day
 • Journey – Don´t stop believin
 • Counting Crows – Mr Jones
 • Mando Diao – Dance with somebody
 • Lady Gaga – Judas

 

Funkar lika bra för träning som för att boosta inför intervjun. De får mig att le och ger mig styrka. Sätt i lurarna på väg till intervjun. Precis innan du går in, tänk på det

härligaste minnet du har till någon av låtarna.

 

Sammanfattning:

 1. Uppskatta vad du har!
 2. Tänk ut det bästa som hänt under dagen & somna gott.
 3. Peppa dig själv med musik inför en prestation.

 

Vad väntar du på…

Dags att sätta fart, första steget mot en härligare tillvaro blir att skriva din alldeles egna låt lista. På så vis kan du boosta dig själv till att göra de andra övningarna. Och du, dagens guldkorn kanske blir att du kan vara stolt över att du tog tag i din negativa spiral. Lycka till!

 

Om du tyckte om den här artikeln, läs gärna fler inom samma ämne:

Fake it til you make it-bli en vinnare inför arbetsintervjun

http://nyttjobb-metoder.se/fake-til-it-bli-en-en-vinnare-infor-arbetsintervjun/

 

 

Så kan hjältar hjälpa dig till en ökad självkänsla när du söker jobb!

http://nyttjobb-metoder.se/inspireras-av-stalmannen-for-att-hoja-din-sjalvkansla/

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Annelie Berntsson – Jag har en bakgrund med flera år i bemannings- och rekryteringsbranschen. Under mina år har jag bland annat arbetat med att hjälpa människor till nytt jobb, genom rekrytering och personlig coaching. Nu mer arbetar jag som HR koordinator på ett internationellt bolag, där jag bland annat arbetar med rekrytering.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Annelie

Kommentarer

 1. Arbetssökande
  Publicerat 14 maj, 2012

  Det skrivs en rad intressanta artiklar här på bloggen men något som delvis glöms bort är att man som arbetssökande ofta är ganska ensam och ofta utan tillräckligt stöd i sitt arbetssökande.

  Jag är själv högutbildad och avser inte CV-kurser på AF eller en allmän diskussion med en AF-handläggare ett par gånger på ett halvår utan om konkret stöd och peppning.

  Artiklar och bloggar kan kännas upplyftande för stunden men har man varit arbetslös en längre tid så ser jag inte att självkänsla, självförtroende och motivation kan byggas genom att läsa artiklar eller bloggar.

  Den coachingverksamhet som finns via AF är med all rätt kritiserad då den allt som oftast inte leder fram till jobb och inte heller är tillräckligt individanpassad för att den enskilde ska känna tillräckligt stöd. Det finns många exempel på sådana situationer.

  Bloggen borde utvecklas till en plats för arbetssökande att skaffa mentorer och samarbetspartners i sökandet efter jobb. Att man inom sin bransch kan söka personer som aktivt jobbar och är kunniga inom en bransch och som aktivt kan tipsa om vägar framåt.

  Att bli överhopad med tips i ett läge där man sitter ensam framför sin dator och har sökt jobb i många månader ser inte jag innebär speciellt mycket stöd.

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst