Åt vilket håll vill du gå? Gör som elitidrottarna och ge dig själv en spurt mot framtida mål!

Marit Deubler
Publicerat 17 januari, 2012

När vi är i en jobbsökarsituation, oavsett om vi är utan ett arbete eller skulle vilja byta arbetsplats, fastnar vi lätt vid de första tankarna utan att riktigt orka ta oss vidare eller sätter upp luddiga mål för oss själva utan att i efterhand sedan veta om vi faktiskt tog oss i mål. Med en enkel målplanering med inspiration från elitidrottarna kan det bli lättare att få struktur på tankarna, för att sedan ta nästa steg mot ett nytt arbete.

 

Och om du dessutom skriver ner dina mål och följer upp dem kan du ge dig nya anledningar till att fira, när du faktiskt ser att du går framåt, mot de mål du satt upp.

 

Det kan tyckas att idrottare har en spikrak kurva rätt in i mål, och att de på något magiskt sätt vet exakt vad de behöver göra för att vinna. Men de flesta elitidrottare har en tydlig målplanering och måluppföljning, för att kunna veta åt vilket håll de ska gå och om de sedan gjorde rätt saker för att komma i mål. Det kan du också ha, för att hitta din riktning i jobbsökandet.

 

Här följer några enkla steg i en målplanering, som bara tar några minuter att genomföra men ger dig stor förändring.

 

Enkel målplanering

 1. Vad är ditt mål? Vilka delmål har du innan du tar dig dit? Fundera på detta och skriv ner det. Att skriva ner dina mål underlättar din process och gör att du också lättare förankrar det, både i minnet och för framtiden.
 2. Hur ser ditt liv ut just nu?
  Skriv ner var du befinner dig i nuläget, vad gör du, vem är du, hur ser din situation ut.
 3. Vilka hinder ser du för att nå ditt mål? Vilka möjligheter ser du? Vad behöver du göra för att komma mot ditt mål?
 4. Hur stark är din vilja att ta dig i mål? Hur stark är din villighet att jobba mot att nå detta mål?
  Det är viktigt att undersöka både viljan och villigheten, man kan vilja något supermycket, men inte vara villig att offra det som krävs för att göra det. Man kan också undersöka vem som egentligen vill detta, är det du eller någon i din närhet?
 5. Gör en kort sammanfattning på din målplanering, vad kom du fram till?
 6. Vad ska du göra när du nått dina delmål/mål?
  Hur ska du fira?
En viktig punkt, som ofta glöms bort. Kom ihåg att fira dig själv när du går framåt!

Planera synligt

Det här går att göra en rolig grej av som också hjälper dig vidare i din målplanering. Ta fram ett fint papper eller en bra anteckningsbok, och skriv ner din målplanering. Sätt sedan pappret/boken någonstans där du ser det. En del lägger en lapp i plånboken, andra på spegeln i badrummet, eller på dörren i hallen. Och håll i minnet att fira dig själv när du går framåt, om det så är ett myrsteg, alla små steg åt rätt håll är steg i rätt riktning! Nu är det bara att sätta igång, gör det nu direkt och få en spurt mot dina framtida mål. Lycka till!

Checklista:

 • Ge dig själv några minuter att strukturera dina tankar, plocka fram ett papper och sätt igång.
 • Skriv ner din planering så du kommer ihåg vilka mål du satt för dig själv.
 • Sätt upp lappen så du ser den varje dag.
 • Gör uppföljning så du ser att du går framåt.
 • Fira! Du är värd att må bra av dina framsteg!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Marit Deubler – Rekryteringskonsult på Capitel Rekrytering, och sedan 2007 professionell certifierad coach. Marit har haft föreläsningar och kurser inom coaching och personlig utveckling, och har också utgivit böcker i ämnet. Är även författare inom kriminalgenren och har en stor nyfikenhet på hur människor fungerar i olika situationer. Är också licensierad Zumbainstruktör, och brinner för att få människor att må bra. Jag har en bakgrund inom media, både TV och som skribent, och även som Turismansvarig i Arboga Kommun.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Marit
Capitel Rekrytering - Rekryteringsföretaget där Marit är konsult.
Marit Deubler - eget företag där Marit arbetar med coaching, hälsa och skrivande.

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst