Anpassa ditt CV – 5 tips som ökar dina chanser att komma på intervju!

Susanne Areschoug
Publicerat 19 mars, 2012

Att man skall komplettera sitt CV med ett personligt brev, har de flesta nu anammat. Men att det är lika viktigt att anpassa sitt CV till den specifika tjänst man söker är inte lika självklart.

Ta ett exempel; ett företag söker en teknisk projektledare och har lagt ut följande annons:

Vill du arbeta på ett ambitiöst företag, med en självklar lösning på ett växande problem? Drömmer du om en utmaning där du växer i takt med företaget? Då tittar du just nu på vad som kan vara ditt livs möjlighet!
Vi söker nu en driven och affärsmässig teknisk projektledare som ska driva integrationerna mellan våra och våra kunders databaser. En ”doer”, som letar efter en karriärutmaning och möjligheten att använda teknisk erfarenhet tillsammans med en äventyrslängtan att göra denna resa tillsammans med oss.


Längre ner i annonsen står det att man skall ha kvalifikationer som t ex en akademisk examen inom relevant område, dokumenterad projektledarutbildning, 5-10 års erfarenhet av projektledning etc etc.

Du tycker detta låter spännande och söker tjänsten. Du blir en av 78 sökanden som skickar in ett CV och ett kompletterande brev. Men vad krävs för att just du skall få komma på intervju? Varför skall just du bli utvald bland de 78 som sökt?

 

 

Som kandidat är det viktigt att du gör det så enkelt som möjligt för rekryteringsansvarig att se att du är rätt person för tjänsten. Du är projektledaren som dem söker.

 

Så här gör du – steg för steg


1. Gå igenom dina erfarenheter och kunskaper och skapa en bas CV som du alltid utgår ifrån när du söker jobb. Börja med det som ligger närmast i tiden och gå bakåt. Se till att allt står med och att du inte lämnar några tidsluckor. Detta CV blir troligtvis betydligt längre än de två sidorna som man ofta talar om som en riktlinje.
2. Läs igenom annonsen noga. Riktigt noga. Vad står det egentligen och vad betyder det? Vad kan du utläsa om tjänsten? Vad är det för ett företag?

 

3. Anpassa nu ditt CV och beskriv mer utförligt de tjänster i ditt CV som matchar annonsen. Beskriv inom vilken bransch företaget verkar. Beskriv vilka arbetsuppgifter du har som projektledare. Hur projekten kan se ut. Vilka kontaktytor har du?
Korta ner informationen om de tjänster som inte är relevanta. Ibland räcker det med bara en rad. Utgå inte från att läsaren vet vad det innebär att t ex vara projektledare på företaget X? Utgå heller inte ifrån att läsaren vet vad företaget X sysslar med.

 

4. Lägg till en profil högst upp som beskriver dig i din yrkesroll. I det här fallet kanske en profil skulle kunna vara.
Jag är en driven och kommunikativ projektledare med ett stort intresse för teknik. Jag har ett högt kvalitetstänk och trivs att tillsammans med andra skapa ett framgångsrikt resultat. Anpassa profil efter den tjänst du söker.

 

5. Slutligen lägg lite tid på layouten. Det skall vara tydligt och lättläst. Att hålla sig till max två sidor är en bra målsättning. Tänk även på typsnitten och anpassa det till den känsla du vill ge läsaren.

 

Komplettera nu med ett trevligt och personligt brev och genast har du ökat dina chanser att få komma på intervju.

Lycka till!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Susanne Areschoug – Susanne är delägare och senior rekryteringskonsult på STAR Rekrytering och Utveckling AB, med många års erfarenhet av rekrytering i ett börsnoterat bolag. Hon har tidigare arbetat i olika roller på ledningsgruppsnivå och har god erfarenhet av affärsutveckling, projektledning och styrelsearbete. Susanne har en internationell civilekonomsutbildning från Göteborgs Handelshögskola och är certifierad i psykometrisk personlighetsbedömning.

Susanne stöttade mig som regionchef i rekryteringen av min ledningsgrupp. Hon var ett mycket viktigt bollplank och rådgivare under urvalsprocessen. Denna roll kunde hon lätta ta genom ett intresse för och en förmåga att sätta sig in i verksamheten som hon skulle stötta. Inte minst kulturen och de oskrivna koder som finns i en organisation. Genom detta fick jag en fantastisk möjlighet att bolla mina tankar och hitta rätt medarbetare som fungerar i såväl rollen som i relation till mig som chef. Resultatet blev sex lyckade rekryteringar som alla har bidragit till att bygga upp investeringsverksamheten i det nya Trafikverket.
Andreas Rydbo, Investeringschef Trafikverket Väst

Medverkar i boken Susanne är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Susanne

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst