Agera din egen headhunter med hjälp av LinkedIn!

Katy Caroan
Publicerat 29 mars, 2012

Du har redan piffat upp din LinkedIn profil och börjat agera mer aktivt på LinkedIn för att göra det lättare för rekryterare och dina egna kontakter att bli uppmärksam på just dig. Men du väntar fortfarande på att få spännande förfrågningar i din maillåda. Om du känner dig frustrerad över detta har du chansen att få några idéer nedan för hur du kan locka fram intressanta möjligheter genom att tänka som en headhunter.

Min samarbetspartner Per Frykman författade för några år sedan e-boken ”Bli din egen headhunter” där han lyfter fram några viktiga perspektiv för att inspirera till nytänk när det gäller att skapa egna jobbmöjligheter. Ett av de mest centrala perspektiven är att allt fler företag enbart rekryterar rätt person med rätt inställning och sedan bestämmer arbetsuppgifterna när personen är rekryterad.

 

Om du tillåter dig att tänka att detta kan gälla för dig, hur kan du i så fall använda LinkedIn för att komma ifråga hos arbetsgivaren?

 

  1. Se till att din LinkedIn profil är helt uppdaterad och beskriver vad du är intresserad av (Sammanfattning)
  2. Sök fram de företag eller organisationer som du är intresserad av och följ dessa (Företag)
  3. Håll dig uppdaterad på vad som händer i de organisationer som du allra helst vill jobba i. Förutom vanliga sökningar på Google kan du t ex komplettera med att följa anställdas diskussioner på bloggar, i LinkedIn grupper och på Twitter. Vad fokuseras det på från företagets sida? Vilka prioriteringar görs? Vilka utmaningar finns?
  4. Ställ dig själv följande frågor: Varför önskar jag jobba för just det företaget? Vad är det jag kan bidra med som företaget kan ha nytta av? Var kan jag demonstrera mina färdigheter och skapa nyfikenhet hos dörröppnare på företaget?
  5. När du besvarat frågorna över bör du gå tillbaka till din profil, ditt CV och ditt personliga brev och säkerställa att dina svar reflekteras i det du förmedlar.

 

Nu har du chansen att kombinera dina LinkedIn-insatser med traditionella metoder.

  • Har du någon i ditt nätverk som känner någon som jobbar där och kan introducera dig?
  • Ska företaget närvara vid en konferens, seminarium eller nätverksträff kan du delta själv eller följa händelsen på Twitter.
  • Ta kontakt i pausen, delta i diskussionen via sociala medier och skapa förutsättningar för ett möte baserat på din passion.

 

DAGENS UTMANING

 

När du lyckats skapa ett möte är det upp till dig att förmedla det viktigaste en headhunter gör: En känsla av en särskilt lyckad matchning.

 

Istället för att använda mötet till att berätta om det du gjort tidigare och vad du är bra på, fokusera på att skapa ett värdefullt möte. Ett möte där du visar intresse för att jobba hos just DEN arbetsgivaren utifrån ditt brinnande intresse för det som är viktigt för arbetsgivaren och där du tar tillfället att visa exempel på hur du kan bidra.

 

Det kanske inte ger dig jobb omgående, men det kommer utan tvekan lämna ett starkt intryck hos den du träffar och du har skapat en relation som på sikt kan öppna upp för jobbmöjligheter som inte finns idag. Så – vad gör du idag för att skapa förutsättningar för ett sådant möte?

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Katy Caroan – HR-konsult och coach med mer än 18 års erfarenhet från förändringsledning av människor som söker nya professionella utmaningar.

Tagline: ”Katy är en driftig och nyskapande person som med mod och värme inspirerar dig till nya spännande insikter” (Omdömen från 11 kunder och kolleger, analyserat och sammanställt via analysen Du-ett varumärke augusti 2010)
Per Frykman & Karin Sandin

Medverkar i boken Katy är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Katy
Caroan Consulting - Konsultbolaget där Katy Caroan erbjuder utbildnings- och coachingtjänster i teknologins framkant

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst