80-talist javisst, ta gräddfilen till drömjobbet!

Annelie Berntsson
Av Annelie Berntsson
Publicerat 9 mars, 2012

Du vill arbeta med något du tycker är roligt, du vill utveckla dig själv och få möjlighet att lära dig nya saker. Du vill vara delaktig och ha möjlighet att påverka. Du vill känna frihet under ansvar och ha möjlighet att kunna välja att arbeta när du är som effektivast. Du vill jobba för ett företag som har värderingar du står för och känna att du verkligen brinner för samma sak. Du vill självförverkliga dig själv – och du är långt ifrån ensam. Vi är många som vill självförverkliga oss men hur vet man att företaget är en perfect match. Exakt det DU söker efter? I den här artikeln hjälper jag dig att ta reda på om företaget är rätt för dig, om det verkligen är drömjobbet som du så efterlängtat söker efter.

Rannsaka dig själv
För att veta vilket företag som är drömarbetsplatsen för just dig, måste du veta vad du söker efter. Vad är det som verkligen är viktigt för dig?  Är det viktigaste för dig att verkligen kunna stå för företagets värderingar och kultur eller är det viktigare att tjäna mycket pengar, klättra i positioner och få möjlighet att påverka? Fundera över vilka delar som är viktiga för dig och skriv ner en lista. Prioritera de fem viktigaste och fokusera på dem.

 

Reasearch
Innan man kan kamma hem vinsten krävs det hårt arbete, gör din läxa ordentligt. När du letar efter drömjobbet är det viktigt att sätta sig in ordentligt i företaget innan du söker tjänsten (eller skickar en spontanansökan). Det gör att du framstår som mer kompetent och påläst men framförallt så framhävs ditt intresse för företaget. Försök att fånga ditt intresse och få ner på pränt i din ansökan varför du vill arbeta på just deras företag, och vad du har som du kan bidra med.

 

Surfa in på hemsidan läs allt som står om företaget, googla på företaget och läs artiklar som skrivits om dem. Hur ser ledningen ut? Är det blandat kvinnor och män? Har de blandade åldrar? Står det något om värderingarna om hur de ser på omvärlden och framtiden? Samla informationen och jämför med dina krav, lever de upp till dina förväntningar på drömarbetsplatsen?

 

Kamma hem drömjobbet med rätt fokus
Intervjun är bokad och dagen närmar sig. Nu är det dags att få svaren du behöver för att fatta dina beslut.  När man är på en intervju är det lätt att glömma bort att det inte bara är företaget som ska välja dig utan även du som ska välja företaget. Företaget ställer massor av frågor som de förväntar sig att du ska besvara för att kunna matcha dig mot positionen som ska tillsättas. Du kommer få all tid i världen att berätta varför just du är bäst för den här tjänsten. Men för att du ska kunna veta företaget har det som du söker, måste du också ställa frågor.

 

Som lite hjälp på traven har jag sammanställt en liten lista med frågor som kan vara bra att ställa, välj de som känns intressanta för dig. De visar på intresse och det ger dig förhoppningsvis svar på vad du behöver veta för att ta ditt beslut. Kommer du på fler är det ännu bättre, då är de skräddarsydda för dig! Välj ut några frågor (3-5) som du finner är intressanta att få svar på. Lämna jante hemma, det är okej att fråga och det är okej att ställa krav. Låt inte någon annan intala dig något annat. Ja menar, du byter väl inte jobb för att byta ner dig? Därav är det viktigt att du vet att du väljer rätt. Det är det viktigaste för företaget också, att de får rätt person. Med rätt person, får du företaget att växa – men inte om företaget inte har förmågan att ta fram din sanna potential.

 • Hur jobbar ni med jämställdhetsarbete?
 • Vad har ni för värderingar?
 • Hur skulle du beskriva er företagskultur?
 • Vad är det som gör att du trivs så bra på företaget?
 • Vad anser du är era utmaningar det närmaste året/åren?
 • Hur ser arbetstiderna ut? Tillämpar ni flextid? Rörlig arbetsplats, dvs. går det att jobba hemifrån ibland?
 • Vad har ni för förväntningar på personen som får tjänsten?
 • Hur jobbar ni med individuell utveckling? Finns det någon budget för kompetensutveckling?
 • Vad finns det för möjligheter för mig i ert företag om 5 år?
 • Hur har ni hanterat finanskrisen? Har det varit mycket nedskärningar?
 • Hur ser er personalomsättning ut?

För att kunna veta om ni matchar varandra perfekt är det viktigt att både du och företaget är ärliga mot varandra och öppna med era förväntningar. Det vanligaste problemet när man börjar på ett nytt jobb som inte känns helt hundra procent, är att förväntningarna inte stämmer överens med verkligheten. Det vill säga, man har uppfattat tjänsten som något helt annat än vad den är.  Därför är det viktigt att både du och företaget är ärliga redan från början, om du tycker att informationen om tjänsten och företaget är knapphändig, fråga! Var dig själv på intervjun, var personlig men inte privat.

 

Slutfasen
Okej så du klarade intervjun bra, allt kändes rätt. Det känns som om du svävar på moln och äntligen har du fått möjligheten till en tjänst som du verkligen brinner för. Du har fått ett erbjudande och… vänta. Var kritisk, ta ordentligt med tid till att kolla igenom erbjudandet eller kontraktet. Om du känner dig osäker kolla gärna lönestatisk, det går bland annat att hitta på det fackförbund du tillhör. Är det en provanställning eller tillsvidareanställning? Våga fråga om förmånerna om de inte finns bifogade. Finns det extra tjänstepension? Är övertiden betald? Erbjuder företaget friskvårdsbidrag? Finns det kollektivavtal? Se till att allt känns rätt inte bara med hjärtat utan även på pappret. När allt känns ok och eventuella frågetecken är utredda – Grattis, då är det bara att fira!

 

Lycka till på drömjobbet!

 

 

 

Gillade du ämnet?

Läs gärna relaterade inlägg:

http://nyttjobb-metoder.se/vet-du-vad-du-vill/

 

http://nyttjobb-metoder.se/fran-hemmabakare-miljonar-arbeta-med-det-du-gillar-allra-mest/

Relaterade inlägg

 • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Annelie Berntsson – Jag har en bakgrund med flera år i bemannings- och rekryteringsbranschen. Under mina år har jag bland annat arbetat med att hjälpa människor till nytt jobb, genom rekrytering och personlig coaching. Nu mer arbetar jag som HR koordinator på ett internationellt bolag, där jag bland annat arbetar med rekrytering.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Annelie

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst