5 tips till dig som blivit illa behandlad på jobbet

Ylva Ekdahl
Publicerat 28 april, 2012

Vad hände egentligen på ditt förra jobb? Blev du utsatt för orimliga krav, en organisation som lät dig komma i kläm, mobbning, trakasserier, placerad på arbetsuppgifter som var helt fel för dig, fråntagen arbetsuppgifter, en sadistisk chef, svek från arbetskamrater eller något annat traumatiskt? Hur ska du presentera din förra arbetsplats och dina arbetsuppgifter vid en intervju? Hur kan du se till att hat, kränkta känslor och ilska inte skiner igenom?


När jag coachat arbetssökande har jag flera gånger träffat människor som varit väldigt arga på sin tidigare arbetsgivare. De har uppbragt och ilsket berättat om sin tidigare arbetssituation. Till mig kunde de ju berätta ur hjärtat. Jag måste dock erkänna att första gången klienten berättade sin historia, förstod jag oftast inte riktigt vad som hänt. Av den enkla anledningen att saker som gör oss upprörda också gör oss ostrukturerade.

 

 

 

Vad har egentligen hänt?

När jag träffade Ulf var han väldigt upprörd och kränkt. När han skulle förklara för mig om sin tidigare arbetsgivare så uppfattade jag det ungefär så här: ”Jag blev uppsagd! De ville bara utnyttja min kompetens!”  Ganska obegripligt och jag fick bena en del innan jag förstod situationen: Ulf hade jobbat länge och var duktig. Företaget tog in en praktikant som Ulf skulle lära upp. Därefter visade det sig att företaget inte gick så bra, vilket innebar att Ulf blev uppsagd. Praktikanten däremot blev kvar.

 

Naturligtvis kände sig Ulf utnyttjad och kränkt. Men att förklara händelseförloppet för en utomstående var omöjligt, för så fort han försökte kom känslan av att bli utnyttjad och kränkt tillbaka och hans fokus riktades mot det.

 

Alva började gråta varje gång hon skulle prata om sitt tidigare jobb. Hon hade blivit försatt i en omöjlig situation där organisationen gett henne fler och fler arbetsuppgifter, tills hon till slut kraschade. Barbara berättade ilsket om arbetskamrater som gjort saker som inte var rätt och om hur hon blev utmobbad, när hon påpekade missförhållandena. Hennes tonläge gick upp och hon blev röd om kinderna.

 

Känslofällan

Det är svårt att dölja känslor. När den förra arbetsgivaren kommer på tal under en intervju kommer Ulf att utstråla bitterhet, Alva missmod och Barbara ilska. Trots att de vet att man aldrig ska prata illa om en tidigare arbetsgivare, kommer det att framgå. För att kunna prata om ditt tidigare jobb utan negativa känslor behöver du bearbeta dina upplevelser.

 

Du kan börja med att berätta din historia för dig själv. Då strukturerar du upp vad som egentligen hände. Visst kan du berätta för någon annan, men när någon hört din historia mer än två gånger kommer de att tycka att du ältar och inte går vidare. Men du kanske behöver berätta många gånger för att bena ut det för dig själv. Det bästa är att skriva ner vad som hänt steg för steg. Är det för jobbigt och drar igång för många känslor – börja från slutet och berätta baklänges. Det är ett sätt att låta den logiska delen av hjärnan jobba och lägga känslorna lite åt sidan en stund.

 

Har du varit med om något riktigt svårt föreslår jag att du tar kontakt med en psykoterapeut eller kurator. Se till att skaffa dig professionell hjälp, så du sedan kan gå vidare med ditt liv.

 

 

Varför är du egentligen arg/kränkt/ledsen?

Det är inte alltid så lätt att förstå varför man reagerar som man gör. En av mina klienter var jättearg och jag trodde att hon var arg på den förra arbetsgivaren. När vi gick igenom vad som hänt kom det fram att hon egentligen var arg på sig själv: för att hon inte sagt ifrån tidigare, för att hon låtit sig trampas på och för att hon inte sagt upp sig tidigare.

 

Det kan vara svårt att identifiera sina känslor. Men det är viktigt att få sätta ord på dem – så fundera på vad det egentligen handlar om. Det kan kännas skönt att få ha sina känslor, men fundera på om de stärker dig att gå omkring och känna dig t ex kränkt. Det kanske är dags att släppa taget: prova att skriva ner din känsla på en papperslapp och sedan elda upp den. Det kanske låter knäppt, men det gör skillnad! Vad har du att förlora på att prova?

 

 

 

Självkänsledipp

Om man varit med om något negativt som fått till följd att man inte längre har något jobb, så dippar självkänslan och ibland också självförtroendet rätt rejält. Hur står det till med din tilltro till dig själv? Det kan behövas en boost för självkänslan.

 

När jag träffade Gudrun första gången bad jag henne bedöma hur mycket självkänsla hon hade på en skala mellan 1-10 – hon ansåg att hon hade 0… Vi jobbade på att kartlägga vad hon kunde och vilka egenskaper hon hade, och ganska snabbt ökade självkänslan. Att du blivit illa behandlad, betyder inte att du inte kan något och inte är värd något!

 

Vad behöver du för att tro på dig själv igen? Vad behöver du känna? Vad behöver du göra? Många av mina klienter har blivit hjälpta av Mia Törnbloms bok ”Självkänsla nu!”, andra behöver ut och göra praktiska saker för att bevisa för sig själva att de kan och duger. Det spelar egentligen inte så stor roll vad du gör – bara du gör det!

 

Vad ska jag säga?

När du väl ska på din intervju så kan du vara säker på att det kommer frågor om ditt förra jobb: vad du gjorde, hur du fungerade på arbetsplatsen, varför du slutat osv. Förbered dig och bestäm dig för hur du ska svara.

 

Kom ihåg – aldrig prata skit om en tidigare arbetsgivare!  Du kan säga att du inte trivdes så bra på grund av…  Men du kan inte säga att det är ett skitföretag och chefen är en dum diktator. Även om den som intervjuar dig känner till vad som hänt, gå inte in i någon lång klagodiskussion, utan håll dina kommentarer korta och neutrala.

 

Fem tips inför intervju

  1. Red ut vad som hänt. Klargör och berätta din historia för dig själv. Släpp det sedan.
  2. Bearbeta dina upplevelser. Ta hjälp om det behövs.
  3. Identifiera vad du egentligen känner. Bestäm dig för att släppa taget om gamla, negativa känslor.
  4. Bygg din självkänsla och ditt självförtroende. Kartlägg vad du är bra på och vilka goda egenskaper du har. Gå ut och gör saker praktiskt.
  5. Bestäm dig för vad du säger om din förra arbetsplats. Träna på det.

 

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Ylva Ekdahl – Jobb- och karriärcoach. Har tidigare arbetat som personalhandläggare och rekryterare, samt som projektledare inom arbetslöshetsprojekt.

"Ylva hjälpte mig att inse att jag gör mer än vad jag tror. Jag har en tendens att inte se mina framgångar. Att få bolla med någon som såg mig med mer objektiva ögon, som gav mig feed-back och uppmuntrade mig var väldigt bra!"
Eva-Lena

Hit vänder du dig för att få ut mer av Ylva
yeh yeh coach & konsult - Ylva Ekdahl - din karriärcoach
Telefon: 08-410 400 69

Kommentarer

  1. Astrid
    Publicerat 24 juli, 2013

    Sjukt bra artikel!! Känner mig så personligt tilltalad! Du verkar sjukt bra på detta ;)

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst