3 verktyg till dig som vill göra ett gott första intryck på intervjun!

Annelie Berntsson
Av Annelie Berntsson
Publicerat 10 januari, 2012

Det är vanligt att människor bestämmer sin uppfattning om en person redan under de första minuterna man ses. Har det hänt dig också? Rekryteraren bildar sig en uppfattning om dig efter några minuter, fel intryck kan radikalt minska chansen för att få jobbet. Har du funderat på vad du ger för intryck? I den här artikeln så får du mina verktyg för att göra ett bra första intryck på rekryteraren. Så att du slipper fundera på vad de egentligen tycker om dig.

 

Första mötet

Det är svårt nog att styra vad man ska säga på en intervju, men vid ett första möte sägs mycket som du inte har uttalat muntligen. Det mesta av vad du berättar för den andra personen sägs med hjälp av röstläge och kroppsspråk men också med klädstil.

 

 

“Han klev in genom dörren, byxorna gled ner över höften och skorna glappade. Med ena handen höll han upp byxorna medan han tafatt sträckte fram den andra mot mig. Jag tog hans hand och han presenterade sig som Kim. Hans hand låg slapp i min hand, den var kall och fuktig, och jag skakade den fundersamt lite upp och ner. Vi gick in och satte oss, Kim till höger och jag till vänster. Han lutade sig tillbaka, la armarna i kors och såg ner i bordet.”

 

 

1. Handslag

Vi har alla varit med om handslag som vi önskar kunde varit bättre. Kanske har du någon gång fått din hand sönderkramad i skruvstädet. Eller har du kanske skakat en hand som mest verkar som en död fisk där den ligger slapp och kall i din hand. Har du funderat på vad du själv har för handslag? Är det fast eller slappt, har du kalla händer eller varma, är du torr eller svettig?

 

Känns det svårt? Innan den här artikeln är slut har jag gett dig övningar som gör det lättare!

 

 

2. Klädstil

Vad ska jag ha på mig på intervjun? Behöver jag ha kostym på mig? Det är inte alltid helt lätt att bestämma vad som passar för en intervju. Grundregeln för klädsel är att du är hel och ren. Det vill säga inga trasiga jeans eller träningskläder, lämna de slitna converse skorna hemma och se till att ha nytvättade kläder på dig. I övrigt är det svårt att generalisera och jag rekommenderar att du försöker sätta dig in i företaget dit du ska på intervju.

 

Om du ska på en intervju för en tjänst som banktjänsteman kan det vara läge att plocka fram kostymen. Ska du däremot på en intervju som truckförare på ett lager, vore det snarare konstigt om du dök upp i kostym. Det är alltså inte helt lätt att bestämma vad som är för lite och vad som är för mycket. Men om du funderar igenom det hela så har du mycket större chans att välja rätt. Ett bra tips kan vara att titta på företagets hemsida, se vad personerna på bilderna har på sig. När du har bestämt dig för vilka kläder som passar, fråga din ärligaste vän om hur han eller hon skulle uppfatta dig.

 

 

3.Kroppsspråk

 

“Vi gick in och satte oss, Kim till höger och jag till vänster. Han lutade sig tillbaka, la armarna i kors och såg ner i bordet.”

 

Vad säger Kims kroppsspråk? Det är inte helt enkelt givetvis. Förmodligen är det så att Kim är mycket nervös eller osäker i sin situation, hans försvar blir då att luta sig tillbaka för att komma så långt bort från rekryteraren som möjligt. Han korsar armarna för att skydda kroppen och tittar kanske ner i bordet för att han är blyg.

 

Attityden han förmedlar med denna bild är dock att han inte är så intresserad och kan också få rekryteraren att tänka att han döljer något. Hur hade det istället varit om Kim hade suttit framåtlutad och tittat på rekryteraren, med armarna i öppen position på bordet? Det hade gett ett intryck om att vara intresserad, att vara öppen och säker.

 

Rekryteraren är ofta väl insatt i kroppsspråk som kan tyda på nervositet och försöker då motverka detta genom att få dig att slappna av. Då öppnas automatiskt kroppsspråket upp. Ofta är vi dock själva inte medvetna om hur vi sitter eller vad vi gör med våra armar och ben, vi har då inte någon möjlighet att själva styra det. Slår du med pennan i bordet eller knäcker med fingrarna? Fundera på vad du gör i olika situationer, om du blir medveten om vad du gör så kan du ändra det.

 

 

Övning ger färdighet!

Att lära sig läsa kroppsspråk, ändra sitt handslag och veta vad man ska ha på sig är inget man fixar över en natt men övning ger färdighet. Här kommer en övning som du kan göra i alla sociala sammanhang utan att det ens märks. Det kan vara på en fest, i ett arbetssammanhang, på ett företagsevent eller liknande.

 

  • Nästa gång du hälsar på någon du inte känner, fundera på vilket intryck du får av personens handslag. Fundera på hur du själv skakade hand

Nedan syns två bilder. Studera bilderna, vad får du för intryck av personen?

 

IMG_2036_1.jpgIMG_2040_1.jpg

 

Att göra rätt intryck

För att göra rätt intryck är det förstås bra att ta reda på vad man gör för intryck idag! Första steget blir att kontakta en kollega eller vän som du lärt känna på senare tid. Fråga vad personen fick för första intryck av dig, be dem vara ärlig. Fundera över om intrycket du gav dem, är det du önskar ge rekryteraren.

 

Lycka till, jag är övertygad om att du får en intressant bild av dig själv!

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Annelie Berntsson – Jag har en bakgrund med flera år i bemannings- och rekryteringsbranschen. Under mina år har jag bland annat arbetat med att hjälpa människor till nytt jobb, genom rekrytering och personlig coaching. Nu mer arbetar jag som HR koordinator på ett internationellt bolag, där jag bland annat arbetar med rekrytering.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Annelie

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst