3 tips för hur du tar Nej, Nej, Nej!

Cecilia Kärvegård
Av Cecilia Kärvegård
Publicerat 1 mars, 2012

En arbetssökande som kom till mig, vi kan kalla henne Lena, sökte jobb inom ekonomi hade fått så många nej så hon var på väg att ge upp helt. Lenas självkänsla var så i botten och hon tvivlade verkligen på om hon skulle kunna få ett jobb, trots både utbildning och erfarenhet. När Lena kom till mig hade hon sökt 237 jobb och varit på 30 anställningsintervjuer och började vid det laget bli övertygad om att hon var värdelös.

Lena hade väldigt svårt att hantera att hela tiden få nej och varje nej som hon fick tog hon personligt. Varje nej tolkade hon som ett bevis på att hon inte dög något till och hon tappade helt motivationen att fortsätta söka jobb. Hon orkade inte längre med att få ännu ett nej som bevis på sin oduglighet och det enda sättet för Lena att undvika den här känslan var att sluta söka jobb. Ja, hon undviker att få nej men hon förstör också alla chanser att få ett jobb.

 

Men vad kan Lena göra i den här situationen? Hur kan hon undvika de negativa känslorna men ändå fortsätta att söka jobb? Det arbete jag gjorde tillsammans med Lena var att hitta olika tekniker för att hantera ett nej så att motivationen att fortsätta kvarstår. Tekniker för Lena att känna sig värdefull trots att hon får nej.

 

Nej, Nej och Nej!

3 tekniker för att ta Nej!

 

Efter att Lena började tillämpa de här 3 teknikerna så fick hon flera nej men hon behöll sin motivation och inspiration och har idag ett jobb som hon är väldigt nöjd med.

 

1. Gör ditt bästa!

 

Så Lena började att medvetet göra sitt allra bästa. Hon fokuserade hela tiden på att göra så bra ifrån sig som Lena kunde utifrån den rådande livssituation som hon befann sig i. När Lena började gå igenom sin ansökan efter varje nej så hittade hon små saker som hon justerade. Några justeringar som hon gjorde:

• Rättade två stavfel.

• Hon gjorde om ett par formuleringar där hon faktiskt hade hållt tillbaka lite om sig själv. Hon hade inte vågat beskriva hur bra hon egentligen var på att hantera kunder. Hon har en väldigt stor social kompetens vilket inte riktigt framgick från början.

• Hon lade till en bild på sig själv.

• Hon ändrade till en mer personlig stil i det personliga brevet.

Lena hittade några småsaker varje gång hon satte sig och gick igenom ansökan och hon upptäckte att hon blev säkrare på sig själv när hon gjorde det här för hon visste att hon gjorde sitt bästa vilket stärkte henne. När du gör ditt allra bästa så känns det bra för du har gjort precis allt du kan då och om det inte blev ett Ja så betyder det bara att det var något annat dom letade efter.

 

2. Var ditt bästa!

 

När Lena tog till sig innebörden i att vara sitt bästa så förde det med sig att hon hittade tillbaka till inspirationen, stoltheten och glädjen. Lena upptäckte att när hon var sitt allra bästa Jag så tog hon bättre hand om sig själv och hon började respektera sig själv mer och insåg även att hon faktiskt är en värdefull person.

 

Så vad gjorde Lena:

 

• Satte en ära i att alltid vara hel, ren och se proper ut.

• Hon började promenera varje dag.

• Hon valde hela tiden det som fick henne att må bäst. Vatten istället för läsk, frukt istället för godis osv.

• Hon bjöd mer på sig själv vid intervjuer. Kände sig mer trygg i att vara naturlig.

Lena berättar att hon efter det här kände sig mer övertygad om att hon skulle få ett jobb för hon kände sig mer trygg och säker i sig själv.

 

3. Hitta ditt bästa!

 

För att kunna göra och vara sitt bästa jag så behövde Lena hitta sitt bästa jag. Vem är egentligen Lena? Vad tycker Lena om? Vad gör Lena glad?

Lena fick då 2 uppgifter att göra.

 

* Att be en nära vän tala om allt bra hon ser hos Lena och berätta om allt hon uppskattar. Allt det här bad jag Lena skriva ner som stöd för sitt minne för att ta fram senare.

 

* Göra listor över sina bra egenskaper, glädjeämnen, vad hon tycker om att göra, favoritfilmer, favoritmusik, favoritmat osv. allt för att hitta det som är Lena.

 

Sedan fick Lena sätta sig med alla dessa listor + vännens beskrivning för att få en samlad bild av vem Lena är. Lena berättade för mig att det här stärkte hennes självkänsla och att hon blev mer medveten om vilka val som var mest fördelaktiga för henne. De här listorna gjorde Lena mer trygg i att visa vem hon faktiskt är.

 

Det är alltid viktigt att göra sitt bästa men ibland så är det svårt när allt känns hopplöst och kört. Det viktiga här är den sköna känslan när du vet att du har gjort ditt allra bästa för mer kan du inte göra. När du sedan ändå får nej så handlar det inte om att det är fel på dig utan helt enkelt att dom var ute efter något annat. Det är precis som om du har en blå bil till salu och en intresserad köpare kommer och tittar men säger nej till att köpa bilen för dom var ute efter en röd bil och inte en blå. Det är ju egentligen inget fel på själva bilen dom ville bara ha en annan färg.

 

Så sätt igång och gör, var och hitta ditt allra bästa jag på en gång. Du har absolut inget att förlora men allt att vinna. Vem vet, du kanske till och med får le på kuppen.

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Cecilia Kärvegård – Cecilia Kärvegård - Jobbcoach, beteendevetare, föreläsare och stresskonsult. Har i 11 år coachat och inspirerat arbetssökande och arbetsgrupper till att nå sina mål.

Alltså du är ju bara för bra! Tänk att varje gång jag vänder mig till dig och du skriver något tillbaka så känner jag mig genast mycket gladare, jag kan sitta och läsa de du skriver 100 gånger om bara för att jag älskar att läsa dina ord!!
Camilla Österlöf

Medverkar i boken Cecilia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Cecilia
Klokegård - Designa Ditt Liv! - Cecilias Hemsida/Blogg med Rockstjärnestatus och inspirerande tips!
Telefon: 0736-21 76 96

Kommentarer

 1. Arbetssökande
  Publicerat 14 maj, 2012

  Det skrivs en rad intressanta artiklar här på bloggen men något som delvis glöms bort är att man som arbetssökande ofta är ganska ensam och ofta utan tillräckligt stöd i sitt arbetssökande.

  Jag är själv högutbildad och avser inte CV-kurser på AF eller en allmän diskussion med en AF-handläggare ett par gånger på ett halvår utan om konkret stöd och peppning.

  Artiklar och bloggar kan kännas upplyftande för stunden men har man varit arbetslös en längre tid så ser jag inte att självkänsla, självförtroende och motivation kan byggas genom att läsa artiklar eller bloggar.

  Den coachingverksamhet som finns via AF är med all rätt kritiserad då den allt som oftast inte leder fram till jobb och inte heller är tillräckligt individanpassad för att den enskilde ska känna tillräckligt stöd. Det finns många exempel på sådana situationer.

  Bloggen borde utvecklas till en plats för arbetssökande att skaffa mentorer och samarbetspartners i sökandet efter jobb. Att man inom sin bransch kan söka personer som aktivt jobbar och är kunniga inom en bransch och som aktivt kan tipsa om vägar framåt.

  Att bli överhopad med tips i ett läge där man sitter ensam framför sin dator och har sökt jobb i många månader ser inte jag innebär speciellt mycket stöd.

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst