3 steg förbi dina hinder

Tommy Elofsson
Publicerat 26 februari, 2012

Vad hindrar dig – egentligen? Om vi inte är där vi vill vara i livet och yrkeslivet så har något hindrat oss. Det kan vara både inre och yttre hinder. Inre hinder kan vara till exempel: ”jag vågar inte”, ”kan inte”, ”orkar inte”, ”vet inte vilken väg som är rätt för mig”. Yttre hinder är exempelvis ”har inte råd”, ”dåligt med jobb inom det jag vill göra”, ”finns ingen utbildning i närheten” etc. Hur kan man bena upp sådant här på ett enkelt sätt?

Tre steg som river hinder

Här är en enkel övning som river hinder och ger dig stimulerande utmaningar. Utmaningar som gör att du utvecklas och frigör ännu mer av din potential.

 

Så här går det till:

1. Välj minst ett (men helst två eller tre) yrkesmål som du har.

 

2. Rita upp en skala 1 till 10, som du döper till ”Motivation”, alltså så här:

 

Motivation

1________________________10

 

Skriv in dina yrkesmål på skalan (1 = inte motiverad alls, 10= mycket motiverad).

 

OBS! I det här läget är alla eventuella hinder helt ointressanta. Än så länge är det bara motivationen du kollar.

 

Om motivationen är relativt låg (1-5) så kan det eventuellt betyda att du har ett mål som bara hänger med av gammal vana. Något som ville förut men som inte känns lika motiverande längre. Vilken anledning det än är så innebär det att dina hinder kommer att ”vinna”. Om alla dina mål hamnar i den här kategorin så kan du behöva fundera till på vilka värden som är viktigast i yrkeslivet för dig. Läs gärna tidigare blogginlägg om du behöver tips & råd om detta.

http://nyttjobb-metoder.se/nanognuggare-eller-dna-snickare-sa-valjer-du-ratt-yrke-for-dig/

 

Om motivationen är hög (6-10) så är du beredd att göra ganska mycket för att nå dit, om du tror att du kan. Det för oss osökt vidare till tredje och sista steget i övningen.

 

3. Rita återigen upp en skala på 1 till 10, som du denna gång döper till ”Tro”, det vill säga så här:

 

Tro

1________________________10

 

Skriv in dina yrkesmål även på denna skala (1 = omöjligt, 10= ser inga hinder alls).

 

Om din tro på att du kan uppnå dina mål är relativt låg (1-5), så behöver du antingen ändra ditt mål eller arbeta med att stärka dig själv.

 

Hur vet man om man i första hand behöver ändra målet eller arbeta med att stärka sig själv? Här är ett enkelt knep: Om du till exempel har ”gymnasielärare” som karriärmål. Du är mycket motiverad för detta mål, men har svarat 5 på skalan ”Tro”.  1 – 5 är då det som talar för att du kommer nå målet (”jag är mycket motiverad”, ”finns många lediga jobb”, ”har rätt egenskaper för jobbet” etc). ”Glappet” upp till 10 är däremot de faktorer som talar emot att du kommer lyckas uppnå detta mål (”svårt komma in på utbildningen”, ”rädd att misslyckas”, ”jag tvivlar på grund av…” etc ).

 

Nu har du koll på om hindren är stimulerande utmaningar på vägen till målet eller om målet helt enkelt behöver justeras så att det passar din nuvarande livssituation bättre.

 

Från hinder till meningen med livet?

Syftet med dessa tre steg är att inte blanda ihop tro och motivation. Och varför är det bra att skilja dessa åt? Jo, det är en enkel väg till två viktiga beslut. Beslutet om vilket yrkesmål som passar dig bäst och beslutet om vilka eventuella hinder som är dina framtida utmaningar. Var glad för dessa utmaningar. Dom kommer att göra så du blommar ut ännu mer. Och att blomma ut är ju meningen med livet, eller hur? Lycka till!

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Tommy Elofsson – Tommy Elofsson - Beteendevetare och certifierad coach. Driver företaget Mentor AB och har utvecklat det webbaserade programmet Självcoaching.

Tommy hjälpte mig att se målet av en ljus framtid trots min höga ålder. Han är en engagerad och pålitlig coach som jag i allra högsta grad rekommenderar.
Rebecca Larsson, klient

Hit vänder du dig för att få ut mer av Tommy
Mentor AB - Utbildningsföretaget där Tommy är VD
YouCoach.se - Inspiration, motivation och coaching via webben
Telefon: 073-182 57 41

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst