5 likheter mellan nytt jobbsök och dejting

Mia_stor
Av Mia Blomberg
Publicerat 10 januari, 2012

Har du tänkt på att det finns många likheter mellan att söka nytt jobb och att ge sig in i dejting-djungeln?

 

Många gånger står vi utanför normens och vardagens inrutade mönster när vi ofrivilligt är utan jobb eller partner, vilket kan skapa stress och ångest. Genom att medvetet skapa rutiner och göra små förändringar varje dag kommer du snabbare att hitta rätt och dessutom skapa dig en egen strukturerad och trivsam tillvaro.

 Jag var själv singel under flera år och fick leta länge innan jag lyckades hitta någon som det stämde med. I mitt jobb som HR-konsult har jag dagligen kontakt med människor som vill träffa rätt – fast i jobb sammanhang.

 

Så här i efterhand kan jag berätta att det var först när jag kände mig riktigt glad och nöjd med mig själv och livet i övrigt, när jag började våga släppa loss och gå nya vägar som det löste sig och det är kanske inte så upplyftande att höra när man befinner sig under ytan och inte alls har energi vare sig att träffa nya människor eller att sälja in sig själv och sina färdigheter hos alla nya människor man möter.

 

Eftersom jag har sett så många som har lyckats träffa rätt så vill jag ändå dela med mig av mina bästa tips och kanske kan jag tända ett litet uns av hopp inom dig som gör att du orkar ta första steget idag som kommer att leda till en positiv förändring och på sikt för dig in på rätt spår, oavsett om det gäller nya jobbutmaningar eller en ny gnistrande relation.

 

1.    Bestäm dig för att utföra tre aktiviteter varje dag som för dig närmare ditt mål.

Hitta tre aktiviteter som du vet att du mår bra av och som du ska utföra varje dag. När du har gjort de kan du vila, eller ägna dig åt något annat en stund och du slipper känna dåligt samvete eller nedstämdhet eftersom du redan har gjort något bra.

 

När jag var arbetslös bestämde jag mig för att göra något jobbrelaterat varje dag. Det kunde handla om att finjustera mitt CV, söka jobbannonser på internet eller ringa upp och boka in en lunch med en bra kontakt för att på så sätt kunna få tips om bra personer och intressanta företag som jag skulle kunna kontakta.

 

Förutom att jag skulle göra något jobbrelaterat så bestämde jag mig även för att gå ut och promenera 1 timme om dagen för att få dagsljus och frisk luft. För extra skärpa och fokus mediterade jag också 30 minuter om dagen. 

 

 Vissa dagar vaknade jag full av energi och framtidstro, andra dagar och de var nog fler om jag ska vara ärlig, vaknade jag med en klump i magen och en stark känsla av osäkerhet inför framtiden. Trots det så gjorde jag mina tre aktiviteter varje dag och de betydde mycket för att jag skulle orka ta mig igenom den där perioden.

 

2.    Lär dig att jonglera!

Våren innan jag träffade min blivande man gick jag en kurs som varvade personlig utveckling och privatekonomi, en konstig blandning kan tyckas men det var faktiskt en riktigt bra kurs. På kursen fick jag lära mig att jonglera, jag hade aldrig klarat av att göra det tidigare, men med ett målmedvetet övande fick jag till slut in tekniken.  

 

Under all form av jonglering stimuleras samarbetet mellan hjärnhalvorna, som är viktigt för exempelvis koncentration, kreativitet och minskad stress.

 

Jonglering sker oftast med tre bollar och antalet tre är också bra att ha när man dejtar eller söker jobb. Har man bara ett jobb som man har fäst blicken vid blir man oftast onödigt nervös och man kanske tom blir lite för angelägen. Det är bättre att ha 2-3 potentiella uppslag på lediga tjänster som man är intresserade av än att rikta in alla uppmärksamhet på en. Så här tänker jag även när jag presenterar kandidater för kund. 2-3 kandidater med lite olika bakgrund och inriktning är alltid bra att ha att välja mellan.

 

I dejtingsammanhang kanske det här inte låter helt rumsrent och jag vill understryka att det inte handlar om att inleda 3 olika relationer samtidigt, utan om att vara öppen och leta upp lite olika öppningar och situationer att fundera kring innan man satsar alla ägg i en korg.

 

3.    Hitta aktiviteter eller personer som kan peppa dig när du tappar energi

Det är både svårt, jobbigt och tidskrävande att söka nytt jobb. Och en partner med för den delen. Det kommer finnas stunder när självkänslan är låg och du känner dig orolig över ekonomin, framtiden eller vad dina nära och kära ska säga när du fortfarande inte har hittat något nytt jobb.

 

Hitta saker som ändå kan kännas bra att göra eller personer som du får var dig själv inför, berätta hur du känner, att du är orolig eller olycklig. Det är bara mänskligt. Vi går alla igenom de här faserna i livet, förr eller senare.

 

Jag hade en vän som alltid peppade mig när jag var singel och trots att jag tvivlade var det ändå skönt att höra hennes ord ”Jag vet att du kommer att hitta rätt”.

 

 

4.    Skapa dig en stark målbild

Vad är det du är ute efter? Vilken typ av arbetsmiljö vill du arbeta i? Hur ser det ut på ditt blivande kontor? Vad gör du på dagarna? Hur ska det kännas när du är på väg till jobbet?

 

Ju mer du kan se detta framför dig i ditt inre, ju lättare tror jag att det är att veta när du har hittat rätt, eller åtminstone att du är på väg i rätt riktning.

 

Tänk på detta en liten stund innan du ska somna. Oftast så är det ju så att ditt blivande jobb/blivande partner redan finns. Just nu finns det ett kontor eller en person som längtar efter precis just dig, ni måste bara hitta en väg att mötas.

 

Kom ihåg att alla ansträngningar du gör på ett eller annat sätt kommer att leda dig i rätt riktning. Du kanske inte alls ser att det är så idag, men jag tror stenhårt på att ansträngningar alltid lönar sig. Du kanske inte får svar där du hade tänkt dig, men det kommer upp en ny öppning från ett annat, oväntat håll istället.

 

 

5.    Berätta att du är öppen för en förändring

Du ska aldrig behöva skämmas för att du är arbetslös eller singel. Jag vet att det inte är världens roligaste att gå på fest när alla andra ser lyckade ut och pratar högt och brett om nya spännande arbetsutmaningar eller bonusar eller vad det nu kan vara. Kom ihåg att nästa gång kan det vara du!

 

Fråga hur de gjorde, hur bad de sig åt när de hittade drömjobbet eller drömpartnern? Berätta om dig själv, berätta vad du letar efter, måla upp ditt inre drömscenario och be om hjälp. T ex skulle du kunna säga att du gärna vill hitta ett nytt jobb och att du skulle uppskatta alla tips och råd för hjälp som du kan få. Känner de någon som de kan para ihop dig med?  Någon som de tror skulle vara lämpliga att diskutera jobbframtid med?

 

Vilken av de ovanstående fem aktiviteterna skulle du ha lättast för att komma igång med just nu? Väljer du att börja jonglera, ringer du en vän eller lutar du dig helt enkelt tillbaka, sluter ögonen och målar upp ditt nästa drömjobbsscenario i ditt inre? Oavsett vad du gör, kom ihåg att dina ansträngningar alltid lönar sig!

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Mia Blomberg – HR-konsult verksam inom rekrytering, coachning och HR-stöd.
Jag tror att det finns en arbetsplats för alla och har ett stort intresse för människor, företagande och utveckling.

Hit vänder du dig för att få ut mer av Mia
http://www.id-entity.se - HR konsultbolag där Mia är Associerad Partner och HR-konsult
Telefon: 0761 76 72 33

Kommentarer

  1. Pingback: Fallgropar när du är arbetslös

  2. Det egoistiska jag landet sverige
    Publicerat 4 december, 2012

    Jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,Jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag,jag

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst

 

Få rätt jobb ― snabbare!

Varsågod, denna är din!
5 likheter mellan nytt jobbsök och dejting

FYLL I DIN E-POSTADRESS NEDAN så får du inte enbart denna gratisversion av eboken "Nytt Jobb". Du får också en snabbkurs på mejl i konsten att få jobb snabbare. Ur innehållet:

  • De förödande misstagen som 90 procent gör i jobbsökandet (men inte DU... länge till).
  • De 9 principerna för att få jobb snabbare
  • Hur du maxar dina chanser att bli utvald av rekryterarna, oavsett vilka meriter du har
Kristian

Starta direkt! Pdf:en får du direkt. Första avsnittet i mejlkursen kommer i morgon.

Vad beskriver bäst din situation?

Mejla mig pdf:en
gratis nu direkt
PS. Du är med i snabbkursen så länge som du själv önskar. Vill du hoppa av klickar du på en länk som finns i varje nytt kursavsnitt. Kursledare är Kristian Borglund (bilden), initiativtagare till NyttJobb-metoder.se och frilansande karriärredaktör på tidningen Metro
Vill du synas här?

Vi erbjuder plats för annonser i dessa annonsformat:

120 x 90 pixlar
120 x 60 pixlar
120 x 240 pixlar

Skicka ett mejl så får du mer information!

annons @ nyttjobb-metoder.se