3 tips för att hitta rätt jobb för dig!

Cecilia Kärvegård
Av Cecilia Kärvegård
Publicerat 1 maj, 2012

Många gånger är vi väldigt klara över vad vi inte vill och mindre klara över vad vi faktiskt VILL göra. Och det kan kännas som en djungel att ta sig igenom allt vi inte vill för att komma fram till vad vi vill. Du kanske har ett jobb som inte ger dig någon energi där du känner dig kvävd av både kollegor och arbetsuppgifter. Du kanske står inför ett utbildningsval men har ingen aning om vad du vill jobba med samtidigt som du känner dig pressad av omgivningen att komma fram till vad du ska bli när du blir stor. Du kanske känner att du behöver bryta upp från något men vet inte vad du ska göra istället.
Det enda du vet säkert är vad du inte vill och det kan vara både förvirrande och frustrerande.

Lugn, här får du några knep för att komma underfund med vad du vill.


När jag träffade Eva första gången jobbade hon som undersköterska på ett äldreboende vilket hon hade gjort under 8 år. Hon utbildade sig till undersköterska för det var inom det yrket det var störst chans att få jobb. Hon valde inte utbildning utifrån det hon ville eller brann för utan av rent praktiska och bekväma skäl.
Eva har hela tiden känt att hon inte riktigt trivs med sina arbetsuppgifter och att hon inte kommer till sin rätt. Hon känner sig rastlös och frustrerad och har inte så stort utbyte av sitt jobb, -Det känns som om jag är på fel plats, liksom, sade hon till mig. Men när jag frågade henne vad hon skulle vilja göra istället så kunde hon bara svara: -Jag vet inte, jag har ingen aning. Att ta reda på vad man vill kan kännas som att klättra på en stege som man inte vet var den leder och precis så kände Eva.

 

Vad ska du bli när du blir stor?

 

Så för att skingra molnen vid stegens topp fick Eva några uppgifter att göra för att hitta sin plats i arbetslivet. Hon jobbade under en period med nedanstående 3 övningar.

 

Vad vill jag?

 

* Upptäck!

Ha alltid papper och penna till hands och så fort du stöter på något som gör dig glad, intresserad, inspirerad, nyfiken eller fascinerad så skriver du ner det. Allt som du vill veta mer om och som fyller dig med positiva känslor är saker som du ska skriva ner. Vad drömmer du om? Vilken är din passion?

 

* Fråga!

Be din familj, dina kollegor och dina nära vänner berätta för dig vilka egenskaper och styrkor som dom ser hos dig. Fråga vad dom tycker att du är duktig på.

 

* Din historia!

Vad tyckte du om att göra som barn? Vilka ämnen tyckte du bäst om i skolan? Vilka fritidsaktiviteter höll du på med?
Att göra dom här uppgifterna var verkligen en ögonöppnare för Eva och hon har idag omskolat sig och jobbar som svetsare på en verkstad. Och inte nog med det! Hon har ett mål som hon strävar efter. Hon tänker satsa på att få jobb på en oljeplattform som svetsare. Eva upptäckte att hon ville jobba mer med händerna och att få använda hjärnan. Hon tycker om att se resultat direkt av det hon gör och trivs med att gå och pula lite för sig själv. Hon gillar utmaningar och att resa vilket hon kommer att få göra när får sitt jobb på oljeplattformen.
Idag är Eva väldigt nöjd och känner att hon har hittat sin plats. Hon känner att hon utvecklas som person och mår även bättre utanför sitt arbete.

 

Vill du också veta vad du vill? Då är det dags att sätta igång med uppgifterna ovan och ge dig ut på en spännande resa för att upptäcka din plats i livet.

 

Relaterade inlägg

Om artikelförfattaren

Cecilia Kärvegård – Cecilia Kärvegård - Jobbcoach, beteendevetare, föreläsare och stresskonsult. Har i 11 år coachat och inspirerat arbetssökande och arbetsgrupper till att nå sina mål.

Alltså du är ju bara för bra! Tänk att varje gång jag vänder mig till dig och du skriver något tillbaka så känner jag mig genast mycket gladare, jag kan sitta och läsa de du skriver 100 gånger om bara för att jag älskar att läsa dina ord!!
Camilla Österlöf

Medverkar i boken Cecilia är en av dem som hjälper dig till nytt jobb i e-boken Nytt Jobb - Snabbare och enklare
Hit vänder du dig för att få ut mer av Cecilia
Klokegård - Designa Ditt Liv! - Cecilias Hemsida/Blogg med Rockstjärnestatus och inspirerande tips!
Telefon: 0736-21 76 96

Lämna gärna en kommentar

Dela med dig av tankar, känslor, erfarenheter, tips eller ytterligare information relaterat till vad du just har läst

 

Få rätt jobb ― snabbare!

Varsågod, denna är din!
3 tips för att hitta rätt jobb för dig!

FYLL I DIN E-POSTADRESS NEDAN så får du inte enbart denna gratisversion av eboken "Nytt Jobb". Du får också en snabbkurs på mejl i konsten att få jobb snabbare. Ur innehållet:

  • De förödande misstagen som 90 procent gör i jobbsökandet (men inte DU... länge till).
  • De 9 principerna för att få jobb snabbare
  • Hur du maxar dina chanser att bli utvald av rekryterarna, oavsett vilka meriter du har
Kristian

Starta direkt! Pdf:en får du direkt. Första avsnittet i mejlkursen kommer i morgon.

Vad beskriver bäst din situation?

Mejla mig pdf:en
gratis nu direkt
PS. Du är med i snabbkursen så länge som du själv önskar. Vill du hoppa av klickar du på en länk som finns i varje nytt kursavsnitt. Kursledare är Kristian Borglund (bilden), initiativtagare till NyttJobb-metoder.se och frilansande karriärredaktör på tidningen Metro
Vill du synas här?

Vi erbjuder plats för annonser i dessa annonsformat:

120 x 90 pixlar
120 x 60 pixlar
120 x 240 pixlar

Skicka ett mejl så får du mer information!

annons @ nyttjobb-metoder.se